Een telefoonverbod in de klas is noodzakelijk

Een telefoonverbod in de klas is geen betutteling, maar een noodzakelijke maatregel. Het ministerie van Onderwijs adviseert scholen om vanaf 1 januari 2024 alleen nog telefoons toe te staan als er een goede reden voor is. Als dit advies niet effectief blijkt te zijn, kunnen er landelijke regels en een wettelijk telefoonverbod worden ingevoerd.

Het is begrijpelijk dat kinderen moeite hebben om hun smartphone in hun zak te laten, vooral wanneer ze notificaties voelen trillen of horen afgaan. Met een telefoon in de klas zijn kinderen simpelweg niet in staat om zich te concentreren. Het is dan ook niet realistisch om van hen te verwachten dat ze discipline tonen en hun smartphone negeren. Een smartphone is geen modern vriendenboekje, maar een apparaat dat vol verleidingen zit. Duizenden programmeurs werken dagelijks aan het optimaliseren van apps en het gebruik van smartphones, waardoor ze steeds verleidelijker worden. Het is onredelijk om kinderen te laten strijden tegen dit leger van programmeurs.

Het gebruik van schermen is een wereldwijd probleem. In Nederland spenderen we gemiddeld 5,5 uur per dag achter een scherm, waarvan 2 uur en 21 minuten op onze mobiele telefoons. Dit toont aan hoe verleidelijk schermen zijn, niet vanwege de schermen zelf, maar vanwege de software die erachter zit. De belangrijkste reden voor de verleiding van smartphones is de variabele beloning. Wetenschapper en psycholoog Burrhus Frederic Skinner ontdekte al in de jaren 50 dat variabele beloningen mensen extreem motiveren om actie te ondernemen. Smartphones bieden constant variabele beloningen, zoals likes op sociale media, nieuwe e-mails en interessante nieuwsupdates. Deze variabiliteit motiveert mensen om steeds terug te keren naar hun telefoon.

De verleiding van smartphones kan leiden tot verslaving en heeft negatieve gevolgen. Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat smartphoneverslaving kan leiden tot probleemgebruik, sociale angst en een verhoogd risico op depressie. Het dopamineshot dat mensen ervaren bij het gebruik van hun smartphone zorgt voor een kortstondig geluksgevoel, maar maakt hen ook individualistischer en uiteindelijk eenzamer. Mensen raken verslaafd aan deze dopamineshots en hebben steeds meer nodig om hetzelfde geluksgevoel te ervaren.

Het is daarom prijzenswaardig dat het ministerie van Onderwijs zich inzet voor een telefoonverbod in de klas. Het is geen betutteling, maar een noodzakelijke maatregel om kinderen, jongeren, volwassenen en ouderen te beschermen tegen de verleiding van smartphones. We kunnen onszelf niet effectief beschermen tegen deze onderbewuste verleiding. Het is belangrijk dat we ons bewust worden van onze schermtijd en de impact die dit heeft op ons leven.