Een op drie woningeigenaren heeft minimaal een ton overwaarde

Maar liefst 35 procent van Nederlandse huiseigenaren heeft minstens een ton overwaarde. Elf procent gaat zelfs met tenminste €200.000,- overwaarde het nieuwe jaar in. Dit blijkt uit een data-analyse van ruim drie miljoen transacties op de woningmarkt door Kadasterdata.nl. Ook is vanwege deze prijsstijgingen het aantal woonruimtes met onderwaarde sinds 2016 met twee derde gedaald.

Vooral grotere huizen en appartementen zijn aanzienlijk in waarde gestegen. Zo heeft maar liefst vijftien procent van de woningen met een oppervlakte van tenminste 120m2  minimaal €200.000,- overwaarde. Onder appartementen bedraagt dit percentage dertien procent. Hierbij valt op dat maar liefst veertig procent van deze etagewoningen met meer dan twee ton overwaarde in Amsterdam staat. “Ook eigenaren van kleinere woningen kunnen tevreden zijn”, zegt Peter Abrahamse van Kadasterdata.nl. “Een kwart van hen heeft namelijk minimaal een ton overwaarde op hun huis. Bovendien heeft deze groep met twaalf procent relatief de minste onderwaarde. De aanstaande doorstromers hebben dus behoorlijk wat te besteden bij de aankoop van hun volgende woning.”

Randstad

De woningmarkt in de Randstad is er een van extremen, blijkt verder uit het onderzoek. De randsteden bezetten namelijk zowel de top vier in de lijst met minstens twee ton overwaarde, als de hoogste klasseringen in de lijst met minimaal €100.000,- onderwaarde. Amsterdam voert met respectievelijk dertien- en vijf procent beide lijsten aan, gevolgd door Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Abrahamse: “De gemiddelde huizenprijs in Amsterdam stijgt al zeven jaar op rij. Iemand die op een gunstig moment een woning kocht in de hoofdstad, heeft daardoor al snel een forse overwaarde. De ‘kopposities’ qua onderwaarde vallen ook goed te verklaren. Veel recentere kopers in de Randstad hebben namelijk ver boven de marktwaarde geboden, om zo toch hun droomwoning te bemachtigen. Op papier zijn die panden dan direct minder waard dan het aankoopbedrag.”

Altijd een goed moment om te kopen

Een analyse van de gegevens per koopjaar laat inderdaad zien dat vooral recent gekochte huizen relatief een negatief waardeverschil hebben. Zo is maar liefst 38 procent van de woningen gekocht vanaf 2018 minder waard dan de aankoopsom. Ter vergelijking, kopers van voor de eeuwwisseling hebben ondanks de dotcom- en kredietcrisis in 99 procent van de gevallen (forse) overwaarde. Abrahamse: “Zolang je een woning koopt voor de lange termijn, maakt het niet uit of je voor-, tijdens- of na een financiële crisis een huis koopt. Zoek vooral een plek waar je jezelf jarenlang gelukkig ziet zijn. Probeer daarbij je bod met name op basis van de actuele waarde te bepalen, in plaats van de vraagprijs.”

 

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top