Of je nou een kat, hond, cavia, konijn, goudvis, wandelende tak of een paard gaat kopen, er zijn altijd dingen waar je vooraf rekening mee moet houden.
Een dier kost tijd
Als je een dier wilt aanschaffen, is het altijd belangrijk je te realiseren dat een dier tijd kost. Afhankelijk van het diersoort kan dit veel of weinig tijd betekenen, maar tijd moet je sowieso aan een dier besteden. Denk bijvoorbeeld aan het uitlaten van een hond, het borstelen van je cavia, het verschonen van een aquarium of het rijden op een paard. Doe eerst eens onderzoek naar hoeveel tijd je ongeveer per dag of per week kwijt bent aan het diersoort wat jij in gedachten hebt, en of je dit ook de rest van het dierenleven kan volhouden. Zo moet een hond meerdere keren per dag, elke dag, zeven dagen per week en 365 dagen per jaar uitgelaten worden. Of het nu sneeuwt, vriest, stormt, regent of als er een hittegolf aan de gang is: je hond moet eruit.
Het aquarium van je vis moet eens in de zoveel tijd leeggehaald worden en schoongemaakt worden. Van een paard moet de stal dagelijks uitgemest worden en je konijn moet ook elke dag nieuwe bodembedekking hebben, voer enzovoort.
Een dier kost geld
Een dier kost geld. En dan niet alleen qua aanschaf, wat van een paar euro tot honderden of duizenden euro’s kan gaan. Maar je moet ook voer kopen voor het dier, in sommige gevallen ook bodembedekking voor de stal of de kooi, een kat moet kattenbakkorrels hebben en vissen hebben eens in de zoveel tijd behoefte aan vers water in hun aquarium.
Eten zal je altijd voor een dier moeten kopen, en er zijn dieren die meer eten dan andere dieren – hierin kunnen de kosten flink verschillen. Bovendien moet je je ook bedenken dat een dier veel geld kan kosten als hij ziek wordt: een bezoekje aan de dierenarts kan een behoorlijk prijzige aangelegenheid worden als je dier een chronische aandoening ontwikkelt, als hij levenslang medicijnen nodig heeft of onverwacht een dure operatie nodig heeft.
Ook moet je andere dingen aanschaffen voor je dier, zoals voerbakken en waterbakken, maar ook kleedjes/mandjes om in te slapen, een kooi, kattenbak, speeltjes enzovoort – net wat je allemaal nodig hebt voor een juiste verzorging van jouw dier.
Het hele gezin moet het ermee eens zijn
Het is erg leuk als jij graag een hond wilt hebben, maar als de rest van het gezin waar je mee woont, 100 procent zeker weet dat ze geen hond willen hebben, kan dit voor grote problemen zorgen. Daarom is het belangrijk dat alle gezinsleden het ermee eens zijn dat er een dier in huis komt wonen – want zelfs als jij zegt alle verzorging van het dier op je te nemen, kan je ook ziek worden, een weekje op vakantie willen, enzovoort – dan zijn alsnog andere mensen verplicht de zorg voor het dier op zich te nemen.
Past het dier bij jouw leven?
Wanneer jij een baan hebt waardoor je 80 uur van huis bent, en er is niemand anders thuis, dan is het aanschaffen van bijvoorbeeld een hond niet zo’n goed idee. Een hond vergt immers veel tijd en verzorging, terwijl er andere diersoorten, zoals vissen, zijn die veel minder verzorging nodig hebben en het prima vinden als jij de hele week van huis bent.
Ben jij een huismus die liever heel de dag lui zit te netflixen en wil je niet naar buiten? Dan moet je geen dier nemen dat dagelijks naar buiten moet of veel lichaamsbeweging nodig heeft. Dan is een diersoort dat binnenshuis gehouden kan worden meer iets voor jou, zoals een knaagdier bijvoorbeeld.
Haal eerst alles in huis – dan pas het dier
Een goede eigenaar denkt eerst goed na voor hij een dier eenmaal in huis haalt. Die gaat niet ’s morgens bedenken dat hij een paard wilt kopen, om ’s middags al een paard gekocht te hebben. Zorg ervoor dat je eerst alles in huis hebt wat je nodig hebt voor de verzorging van een dier, voordat je een dier ook daadwerkelijk gaat ophalen. Dat scheelt een hoop frustraties en maakt de kans op een opwelling veel kleiner.
Een goede plek om dieren aan te schaffen
Afhankelijk van het diersoort wat je wilt kopen, zijn er diverse plekken waar je terecht kan om een dier te kopen. Dit kan bij een fokker zijn, een dierenwinkel of een dierenasiel. Een dier uit een dierenwinkel kopen wordt afgeraden, omdat de herkomst van de dieren hier vaak niet bekend is. Misschien ken je wel een kennis met een nestje kittens waarvan jij er ééntje kan overnemen, of is jouw oude buurman niet meer goed in staat om zijn hond te verzorgen en kan jij in goed overleg de hond een perfect nieuw thuis bieden.
Wanneer je een specifiek ras op het oog hebt, kan je ook contact opnemen met de desbetreffende rasvereniging. Deze verenigingen weten je precies te vertellen welke fokkers dieren hebben die nog op zoek zijn naar een baasje. Dit hoeven niet altijd jonge dieren te zijn, hier kan je ook vaak terecht voor herplaatsers – dieren die door uiteenlopende omstandigheden niet meer bij hun huidige eigenaar kunnen blijven.