Maak regelmatig een wandeling in het bos, want dat is hartstikke gezond. Doe dat dan vooral in een therapeutisch bos. In Japan zijn er al meer dan vijftig van zulke bossen en daar noemen ze het wandelen in zo’n bos, vrij vertaald, ‘bosbaden’. Een soort bostherapie, maar dan anders. In het Japans: Shinrin-yoku. Je geeft al je zintuigen flink de ruimte en, niet onbelangrijk, je laat je telefoon thuis. Onze columniste Alice nam zo’n bosbad in het Groningse Stadspark. Moet ook kunnen toch?
BLOG – Er waait een trend over uit Japan met een naam die lekker exotisch klinkt: shinrin-yoku. Dr. Qing Li is immunoloog en deed wetenschappelijk onderzoek naar de helende eigenschappen van een bos. Niets nieuws onder de zon dus. Ik doe dat al jaren; met de hond het bos in en alle zintuigen open zetten.
Smartphone thuis laten, sla ik in de wind
Ook ik wil wel eens zo’n bosbad nemen en ik verander langzaam in een Japanse krijger. Ik besluit mijn bosbadplaats vandaag dicht bij huis te zoeken en geen te tijd verdoen met een tochtje naar Drenthe voor een echt bos. Ook het advies van de Japanse dokter om mijn smartphone thuis te laten, sla ik in de wind.
Bij de entree van het Stadspark sla ik een schimmig paadje in. Het pas aangelegde betonnen fietspad lijkt me niet natuurlijk genoeg. Maar zodra ik het wildrooster over ben gestoken lukt het me maar moeilijk om diep te ademen. Als wandelaar in het Stadspark zie ik alles.
Ze lurken aan een joint
Voor mij uit slenteren een jongen en een meisje in punkjasje en dr. Martens schoenen. Ze lurken om beurten aan een joint. Een kruidige geurvlaag prikkelt in mijn neus. Zouden ze niet gewoon op school moeten zitten? Deze gedachte dringt zich op, maar dat is natuurlijk niet mindfull, dus zet ik het uit mijn hoofd.
Driehonderd meter verderop zit een jongen op een bankje, een koptelefoon op zijn hoofd en een smartphone in zijn hand. Hij draagt een dikke winterjas terwijl het nog steeds zomert. Tegen het bankje leunt een fiets met volle fiets tassen. De jongen heeft een Zuid-Europees uiterlijk. Zou hij eenzaam zijn? Zou hij zich wel welkom voelen in Nederland? Deze vragen schieten heen en weer door mijn hoofd. Als een Japanse monnik knik ik vriendelijk en zeg ‘dag’ terwijl ik eigenlijk ‘welkom’ zou willen zeggen. Dat bosbaden hier lukt niet bepaald.
Een man in de bosjes
Ik merk dat ik steeds meer als een krijger ga lopen. Ogen in mijn achterhoofd, ademen vanuit mijn centrum en met stevige voeten op de grond. Zelfs mijn hond merkt de verandering en gaat stijf achter mij lopen. Alsof het nog niet erg genoeg is zie ik vanuit mijn ooghoeken in de bosjes een man in een rode trainingsbroek en met een wit geblondeerde kuif, hevig wiebelen met zijn benen.
Ik groet hem beleefd en geef daarmee het seintje: ik heb je gezien gozer! Als ik voorbij ben staan mijn nekharen overeind: hij zat met zijn hand in zijn zaakje tussen zijn benen te graaien! Begrijp me goed, ik ben geen homohater, sterker nog ik voel me zeer met ze verbonden. Maar nu gilt een stem in mij ‘ga lekker op Grindr’, spreek thuis af en niet hier in een park waar kinderen spelen en leuke vrouwen zoals ik hun hond uitlaten! Dit bos hangt vol verkeerde spanningen, constateer ik. Dr. Qing Li zal het zeker beamen wanneer hij naast me zou lopen.
Ik voel me onverwacht veilig
Maar Dr. Qing Li zou ook aan mijn bloeddruk merken dat er iets is veranderd in mij. Ik merk het zelf ook. Plotseling ben ik aan het file-lopen tussen keurige kantoormannen in blauwe bloesjes met korte mouwen. Ze hebben bruine armen van de zomervakantie en totaal geen kwade bedoelingen. Integendeel, ze doen hun dagelijkse tussen-de-middag-loopje vanaf de Gasunie door het Stadspark. Mijn schouders zakken, mijn hond begint lekker te kwispelen en door het gras te struinen. Ik voel mijn smartphone trillen en voel me onverwacht veilig. Blij met de verbinding die ik voel. Nee Dr. Qing, uw advies kunt u in mijn broekzak steken!