close
  • zaterdag 21 september
Culinair

Een begrip: biefstuk van Loetje, en binnenkort ook in Leeuwarden te bestellen

Een begrip: biefstuk van Loetje, en binnenkort ook in Leeuwarden te bestellen

Leeuwarden heeft al ontzettend veel leuke en goede restaurants en er komt er eind van dit jaar nog eentje bij. Dan opent Loetje Leeuwarden namelijk haar deuren aan de Stationsweg 2. Goed nieuws voor de biefstukliefhebbers, maar ze serveren ook vegaburgers.

De oude Loetje

De Amsterdammer Ludwig Klinkhamer, alias ‘Loetje’, werd in 1977 samen met zijn broer eigenaar van een café aan de Johannes Vermeerstraat in Amsterdam-Zuid. Er stonden drie grote biljarttafels en je kon er naast een biertje een uitsmijter of een tosti krijgen. Maar er kwam steeds meer vraag naar een volledige maaltijd en dus ging Loetje biefstukken bakken. Hij was slager geweest en had verstand van vlees. Het werd een enorm succes, men kwam van heinde en ver voor een ossenhaasbiefstuk van zijn hand.

Ook buiten Amsterdam een succes

Loetje Klinkhamer overleed in 2017 op 83-jarige leeftijd na een ongelukkige val van de trap in één van zijn restaurants. Maar zijn naam leeft nog wel even voort, want op diverse plaatsen in Nederland zijn Loetje-filialen en er worden nog regelmatig nieuwe geopend. Alleen al in Amsterdam zijn er zes. Nu heeft onze hoofdstad natuurlijk enorm veel restaurants en het is dan ook niet makkelijk om je te onderscheiden. De concurrentie is megagroot. Maar het is Loetje, ‘de McDonalds van de biefstuk’, gelukt om succesvol te blijven en ook naam te maken buiten Amsterdam. De jus schijnt niet te versmaden te zijn, daar kun je lekker bijgeleverde boterhammen in dippen en er worden tegenwoordig ook vegaburgers geserveerd. Sommige Loetje-restaurants hebben overnachtingsmogelijkheden of faciliteiten voor feesten en vergaderingen.

Biefstuk in plaats van krakers

In Leeuwarden kun je binnenkort ook de ossenhaasbiefstuk van Loetje uitproberen. De negentiende-eeuwse stadsvilla tussen het Oranjehotel en café Wouters gaat onderdak bieden aan het restaurant. Dit historische pand aan de Stationsweg, ontworpen door stadsarchitect Thomas Romein, was jarenlang vervallen en werd een tijd bewoond door krakers. Een doorn in het oog van veel mensen, dat smoezelige gebouw met kleden voor de ramen en spandoeken aan de gevel. Maar dat is straks verleden tijd. Geen Loetje is hetzelfde qua inrichting, dus het is nog even afwachten hoe het restaurant eruit komt te zien. Maar de menukaart is overal gelijk, dus die biefstuk, groot, dik en mals, die is er zeker!

Foto Loetje Amsterdam: Alf van Beem, Wikimedia

 

Geschreven door: Redactie