Doperwten: Een Zoete Start van de Zomer!

Snoeptomaatjes, snoepkomkommers en snoeppaprikaatjes, van die mini-groentes die in de winkels worden aangeprezen als gezonde snack. Helemaal waar, maar als er één groente is die echt als een snoepje smaakt, dan is dat wel de doperwt! En rond de langste dag van het jaar, zo wanneer de zomer zijn intrede doet, zijn de doperwten aan het pieken, dus laten we er onbeschaamd van genieten!

Vers, Vers, Vers

Van Nederlandse bodem zijn de kleine, groene rakkers van half mei tot half juli te verkrijgen, dus als de zomer start, zijn de doperwten er volop. Ze zijn nu vers en daarom zachter, zoeter en lichter verteerbaar, kortom: groene confetti op uw bord, feest!

Al een paar uur na de oogst verliezen doperwten bij kamertemperatuur de helft van de suikers die zich vooral omzetten in zetmeel; ze worden dus minder zoet. Mocht u in de gelegenheid zijn om de doperwt vers te verkrijgen, doe dat dan nu zo snel mogelijk, want over een maand zullen ze er niet meer zijn. Oh en met vers bedoel ik niet zo rauw uit het vuistje, want er zit een stofje in waar u last van uw maag en darmen van kunt krijgen. Door ze te verwarmen, en dat hoeft slechts 5 minuten te zijn, wordt dit stofje onschadelijk gemaakt.

Is de Doperwt een Peulvrucht of Groente?

Doperwtjes zijn eigenlijk peulvruchten, want ze zitten met 8 tot 10 in een peul, maar omdat ze zoeter zijn en minder zetmeel bevatten dan andere peulvruchten worden ze qua voedingsstoffen gerekend tot groente. Echter, omdat ze (plantkundig) wel peulvruchten zijn, zijn ze bijzonder rijk aan eiwitten; een win-winsituatie dus! Doperwten het hele jaar door uit de diepvries ook erg lekker en mijn ultieme culinaire tip is dan ook om er lekker veel van in te kopen en op elk moment door een gerecht te verwerken voor die nodige extra groente op een dag; als spread op brood, door de boerenomelet, door een soepje, stamppot, risotto, pasta, het maakt niet uit, ze kunnen altijd.

Duurzame Keus

De doperwtenplant leeft in symbiose met bacteriën in de wortels waaraan ze stikstof uit de lucht toevoeren. Hierdoor worden ze gevoed en tegelijkertijd verrijken ze de grond met stikstofverbindingen. Dit wisten de Romeinen al en gebruikten peulvruchten dan ook vaak als wisselgewas om de grond weer extra vruchtbaar te maken. De doperwt is dus groente, peulvrucht (extra slimme keus voor mensen die minder vlees eten) en geeft ook nog eens terug aan moeder aarde; kortom, een duurzame keus!

Het Nieuwe Koken

Iets wat mij de laatste jaren opvalt en waar ik zo ontzettend blij van word, is dat groente steeds vaker een hoofdrol speelt en dat het op een ongebruikelijke manier verwerkt wordt. Denk bijvoorbeeld aan geraspte wortel door de havermoutpap bij het ontbijt, pompoen door cake, rode bieten door de brownies en vanaf nu de doperwten als hoofdingrediënt van zoete bonbons! Hiermee blaast u iedereen, inclusief uzelf, helemaal omver. Verantwoord snoepen!

Ingrediënten voor Verrassende Doperwtenbonbons met Witte Chocolade

(voor 12 bonbons)

  • 200 gram doperwten (vers of uit de diepvries)
  • 2 eetlepels havermout
  • 2 eetlepels kokos
  • 50 gram amandelen
  • 8 gedroogde abrikozen
  • 150 gram witte chocolade
  • extra nodig: hakmolen of hoge maatbeker en staafmixer

Bereidingswijze

  1. Breng een pan water aan de kook en kook de doperwten circa 5 minuten. Giet de doperwten af en laat goed uitlekken en afkoelen. Doe de doperwten vervolgens in een hakmolen of hoge maatbeker. Voeg de havermout en kokos toe en mix of pureer tot egale massa.
  2. Hak de amandelen en abrikozen grof, voeg toe aan de doperwtenpuree en roer goed door.
  3. Maak bolletjes van de doperwtenpuree en leg de bolletjes op een bord met bakpapier. Leg het bord circa 10 minuten in de vriezer.
  4. Breng een pan met een laagje water aan de kook en zet hierop een kom. Hak de chocolade in stukjes en laat in de kom boven het kokende water smelten. Leg een bakpapiertje op een bord.
  5. Haal de doperwtenbolletjes door de gesmolten chocolade en leg ze op het bord met bakpapier. Leg de doperwtenbonbons weer circa 15 minuten in de vriezer. Herhaal deze stap eventueel nog een keer (indien er nog chocolade over is), zodat de chocoladelaag extra dik is.

Culinair journalist Emina Zorlak ontwikkelt al jong een passie voor eten. Naast haar passie voor eten klopt haar hart ook sneller voor media. Voor onder andere MAX bedenkt ze de recepten voor Kook mee met MAX en Bak mee met MAX en heeft ze een eigen kookrubriek hier op MAX Vandaag: Dit kookt MAX Vandaag. Lees hier al haar columns.

(Foto: Shutterstock)