Doe jij mee aan de Nationale Tuinvogeltelling?

Dit artikel zou eigenlijk met een disclaimer moeten komen. Want voor mensen die voor ’t eerst meedoen met de Nationale Tuinvogeltelling, of die voor het eerst een half uur lang naar de vogeltjes gaan kijken is een waarschuwing wel op zijn plaats; vogels spotten is verslavend! Voor je het weet lig je in kleding met schutkleren ergens in een weiland met een verrekijker naar een obscuur vogeltje te turen. Want vogelen is niet alleen ontspannend én spannend, maar ook hartstikke leuk en populair!

Wat is de Nationale Tuinvogeltelling?

Al meer dan tien jaar organiseren de Vogelbescherming Nederland en Sovon vogelonderzoek Nederland samen de Nationale Tuinvogeltelling. Dit doen ze zodat ze informatie kunnen verzamelen waarmee ze vogels beter kunnen helpen en beschermen. Vorig jaar deden er 170.408 mensen mee met het tellen van vogels in hun tuin. Ook op scholen wordt er flink geteld. Benieuwd naar de resultaten? Die kun je hier bekijken.

Hoe werkt de Nationale Tuinvogeltelling?

Uiteraard kun je alle informatie vinden op de website van de Nationale Tuinvogeltelling, maar in het kort is dit hoe het werkt:

In het laatste weekend van januari (vrijdag 27, zaterdag 28 of zondag 29 januari) neem je een half uur de tijd om de vogels te tellen in je tuin of op je balkon. Het gaat daarbij alleen om vogels die in je tuin of op je balkon landen. Niet om vogels die overvliegen. In dat half uur schrijf je alle vogelsoorten die je ziet op. Noteer alle waarnemingen van een soort in uw tuin of op uw balkon. Maar tel ze niet bij elkaar op, want dan loop je het risico dezelfde vogel dubbel te tellen. Geef alleen het hoogste aantal door van een soort die je tegelijk hebt gezien. Dus: zie je in jouw tel-halfuur 3 koolmezen tegelijk en even later 5 koolmezen? Dan geef je door: 5 koolmezen. Na je telling kun je via de website of app naar een formulier gaan waar je je resultaten in kunt vullen. Voor de minder ervaren vogelaar is er op de website ook een overzicht te vinden van de meest voorkomende tuinvogels, zodat je weet waar je naar zit te kijken.

Waarom is vogelen zo leuk?

Bij een ‘vogelaar’ denk je misschien gelijk aan een wat oudere man met een baard die altijd gewapend met een verrekijker in de bosjes zit en nooit uitgepraat raakt over vogels. Of misschien denk je wel aan Nederlands bekendste vogelaar, Nico de Haan, die niet alleen zijn achternaam mee heeft maar zelf ook wel wat op een vogel lijkt. Toch klopt dit beeld niet helemaal. Want ja, natuurlijk zijn ook deze stereotype vogelaars in grote getale aanwezig, maar onder de vogelaars vind je steeds meer jonge mensen die gegrepen zijn door het vogelkijkvirus en ook de dames trekken er steeds vaker op uit om dat ene gevleugelde beestje te kunnen ontdekken.

Vogelen steeds populairder

Waarom mensen zich zo massaal aangetrokken voelen tot deze bezigheid komt in de eerste plaats door de vogels. Veel mensen vinden het gewoon leuk om te kijken wat die vliegende beestjes allemaal aan het doen zijn. Sommige vogels zijn bijzonder mooi, andere zijn grappig of zeldzaam, en zouden we niet stiekem allemaal ook onze vleugels zo willen uitslaan en wegvliegen? Dat vogelen kan bovendien gewoon terwijl je aan je eigen keukentafel uit het raam naar buiten kijkt, maar je kunt er ook juist op uit trekken naar de mooiste, afgelegen natuurgebieden. Mensen worden er gelukkig van omdat ze zich buiten vrij voelen, genieten van de natuur en natuurlijk de vogels. En het is ook nog eens een hobby waar je zo in kunt stappen, want je hebt er eigenlijk niets voor nodig. Al is een verrekijker wel handig en een goed vogelboekje om de soorten te herkennen en leren kennen. Dat is een stuk goedkoper dan menig andere hobby.

Vergeet meditatie, vogels kijken is pas mindful!

Met alle digitale en anderszins afleidende zaken vinden we het tegenwoordig maar wat lastig om in het moment te leven. Want je moet immers nog zoveel en je hand graait alweer naar die mobiel zonder dat je het eigenlijk bewust in de gaten hebt. Steeds meer mensen hebben er genoeg van om als een constant haastende social media zombie door het leven te gaan en zijn om zoek naar rust, stilte en mindfulness. Het vogelkijken dwingt je er bijna toe om in het moment te zijn. Want je moet stil zijn, luisteren en kijken om die vogeltjes te kunnen ontdekken en herkennen. Vooral wanneer je middenin de natuur staat is dat het enige waar je op dat moment mee bezig bent, waardoor ook alle drukte en lawaai in je eigen hoofd eindelijk tot stilte wordt gemaand.

Tips om te beginnen met vogels kijken

Begin dus eerst eens door mee te doen met de Nationale Tuinvogeltelling! En als dat goed bevalt kun je een stapje verder gaan. Je hebt er dus helemaal niet zoveel voor nodig om te beginnen. Het beste is om gewoon je deur uit te stappen, want daar zijn ze gewoon, die vogels! Wil je meer tips voor je gaat beginnen, check dan hieronder de tips van Arjan Dwarshuis, nog zo’n bekende Nederlandse vogelaar.