Stel je vaak dingen uit, ook al weet je dat het beter is om ze te doen? Zo ja, dan ben je zeker niet de enige. Iedereen stelt het ondernemen van actie wel eens uit of vermijdt het af en toe om verantwoording af te leggen. Dit brengt echter één probleem met zich mee: aanhoudend uitstelgedrag schadelijk kan zijn voor je mentale en emotionele gezondheid. Ook is het niet bepaald goed voor je fysieke gezondheid en financiële stabiliteit. Waarom vertonen mensen uitstelgedrag? Wij hebben zes belangrijke redenen op een rijtje gezet.
Reden 1: Ongezonde voeding
De eerste stap om een einde te maken aan het vermijden en uitstellen van verplichtingen is het herkennen van de drijvende kracht erachter. In moderne samenlevingen consumeren veel mensen buitensporig veel bewerkt voedsel. Ze consumeren ongezond voedsel, waaronder transvetten, suiker, zout, MSG, fastfood en andere voedingsmiddelen. Als gevolg daarvan is er nu meer obesitas en overgewicht dan ooit tevoren. Daardoor is jouw energielevel laag. Je voelt je uitgeput én jouw lichaam krijgt niet de voeding die het nodig heeft, waardoor je hersenen niet goed werken. Daardoor ben je in feite te moe om bepaalde acties te ondernemen.
Hoe leef je gezonder?
Maar er is hoop: eet voldoende biologisch en vers fruit en groenten. Consumeer echter minder producten die verpakt, in zakken of dozen zitten. Begin met het lezen van voedseletiketten en blijf weg van transvetten, MSG, zout en suiker. En besteed meer tijd aan thuis koken en eet meer in het wild gevangen zalm en tonijn, net als biologische zuivelproducten, noten en bessen. Je zult niet alleen stoppen met dingen uit te stellen en dingen gedaan te krijgen, maar ook gezonder en actiever worden. Alleen maar voordelen dus!
Reden 2: Gebrek aan motivatie
De tweede reden is eigenlijk heel simpel: je vertoont uitstelgedrag vanwege een gebrek aan motivatie. Het is eenvoudig om een klusje uit te stellen als het saai is of als je ‘er gewoon geen zin in hebt’. Herinner jezelf aan jouw motivatie om een bepaalde activiteit uit te voeren of een verantwoordelijkheid op je te nemen. Moedig jezelf aan om een taak te voltooien als je precies waarom het op je to-do list staat.
Reden 3: Gebrek aan tijd
‘Ik heb geen tijd’, zeg je misschien regelmatig. Heb je deze rechtvaardiging ooit gebruikt om iets uit te stellen of uit te stellen? In het drukke dagelijkse bestaan hebben de meeste mensen veel op hun bordje liggen. Er zijn talloze taken en verplichtingen om aan te voldoen. De realiteit is echter dat we veel tijd verspillen omdat we onze taken niet effectief plannen. Dit probleem is gelukkig op te lossen met een dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse activiteitenplanner. En die zijn er genoeg in winkels en webshops. Dus kom van die bank af en haal er een in huis. Heb je meteen een nieuwe activiteit voor op je to-do-list!
Reden 4: Je bent bang voor kritiek
Uitstelgedrag is vaak het gevolg van een perfectionistische instelling. Voordat je iets van je to-do lijst afstreept, wil je er zeker van zijn dat het ‘precies goed’ is. Dit is in feite een angst voor kritiek, of die nu van jezelf komt of van iemand anders. Erken dat niets ooit perfect is, accepteer het en ga door.
Reden 5: Angst voor teleurstelling of afwijzing
Deze reden heeft best veel overeenkomsten met de angst voor kritiek.
Heb je ooit uitgesteld om de telefoon op te pakken of een gesprek met iemand te voeren? Je bent je ervan bewust hoe cruciaal de communicatie is, maar je blijft uitvluchten zoeken om het uit te stellen. Dit wordt soms veroorzaakt door de angst om teleurgesteld of afgewezen te worden.
Reden 6: Faalangst
Je ‘ik doe het later wel’ houding kan af en toe heel duidelijk zijn. Je maakt je zorgen over falen. Niemand vindt het leuk om te verliezen. Maar elke belangrijke prestatie in de menselijke geschiedenis is gebouwd op een fundament van herhaalde mislukkingen. Je zult misschien wel nooit iets echt belangrijks bereiken in je leven – mentaal, fysiek, emotioneel of spiritueel – als je bang bent om te falen. Kortom: maak een einde aan jouw uitstelgedrag door uit je comfortzone te komen. Wees niet bang en neem die stap. Daar krijg je geen spijt van!
2 – Waarom blijf je in jouw comfortzone (en moet je eruit)?
Veel mensen blijven in hun comfortzone. En geef ze eens ongelijk. Het is best logisch dat je ervoor kiest om in je vertrouwde omgeving te blijven. Dat is nu eenmaal de meest eenvoudige weg. Je voelt je er op je gemak, je stelt jezelf niet bloot aan pijn en kritiek en moeilijke keuzes worden je niet opgedrongen. Toch bewijs je jezelf op deze manier een slechte dienst. Waarom blijven mensen in hun comfortzone? Wij zochten het voor je uit en vonden er vier belangrijke redenen voor.
Reden 1: Verandering teweeg brengen vereist actie
Je kunt alle verantwoordelijkheid bij andere mensen leggen als je leven niet loopt zoals jij wilt, maar niemand anders heeft echt schuld aan jouw situatie. Hoe kun je verwachten dat je leven verbetert als je nooit je vertrouwde omgeving of comfortzone verlaat? Als je dit niet doet, zul je nooit groeien als persoon. Het is niet mogelijk om je op meerdere vlakken te ontwikkelen en dat is jammer. Kijk eens naar degenen die echte experts zijn in hun vak. Geloof je dat ze niet bang waren voordat ze begonnen? Denk je dat ze snel iets nieuws hebben geleerd door het alleen maar te proberen? Helemaal niet!
Reden 2: Je kan niet groeien als persoon als je jezelf tegenhoudt
Je ontwikkelt je als persoon iedere keer wanneer je een bescheiden stap buiten je comfortzone zet. Als gevolg daarvan wordt jouw comfortzone groter, waardoor het steeds gemakkelijker wordt om jezelf naar nieuwe hoogten te duwen.
Reden 3: Je bent bang dat je je ware ‘ik’ niet ontdekt
Het nemen van risico’s toont ook aspecten van je persoonlijkheid die anders niet naar boven waren komen drijven. Wees niet bang om je ware ‘ik’ te ontdekken. Het is best een struikelblok voor veel mensen. Maar jezelf beter leren kennen doet je misschien beseffen dat je veel sterker bent dan je ooit had gedacht. Deze nieuwe inzichten maken het in de toekomst steeds gemakkelijker om nieuwe dingen te proberen.
Reden 4: Je hebt gevoelens van angst en ongemak
Als je weet dat je je inhoudt en binnen je comfortzone opereert, veroorzaakt dat veel ongemak en misschien zelfs wel angst. Het is dat aanhoudende gevoel dat je meer zou kunnen bereiken. Heb je hier last van? Dan is tijd om vooruit te gaan en nieuwe dingen te proberen als het ongemak van dit gevoel groter is dan je echte angst.
Tot slot: zet kleine stapjes om uit jouw comfortzone te komen
Het gaat er niet om alles te doen waar je bang voor bent en overhaast te handelen. Het gaat erom dat je regelmatig kleine stappen zet zodat je comfortzone steeds groter wordt. Veel geluk!
3 – Hoe rommel in huis je hersenen beinvloedt
Een rommelig huis is niet bepaald een pretje. Zelfs als je de hele dag werkt, kun je het gevoel hebben dat je niet veel hebt gedaan. En nu blijkt ook nog dat de stress die rommel in de hand werkt, verschillende lichamelijke en geestelijke gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Dit heeft te maken met hoe je hersenen de chaos in je omgeving verwerken. Hoe beïnvloedt rommel in huis jouw hersenen? Wij zochten het voor je uit en het antwoord vind je in dit artikel.
Het is pijnlijk om spullen weg te gooien
Als je iets opgeeft waar je emotioneel aan gehecht bent geraakt, worden twee verschillende pijngerelateerde delen van je hersenen gek, volgens onderzoek van de Yale University in Connecticut. De anterieure cingulate cortex en de insulaire cortex (insula) zijn die gebieden.
Hoe werkt de anterieure cingulate cortex?
Wanneer jouw warme chocolademelk te heet is of je voelt een andere fysieke pijn, dan geeft je anteriore cingulate cortex waarschuwingsboodschappen. Verrassend genoeg reageert dit gebied van je hersenen op dezelfde manier wanneer je een voorwerp waaraan je gehecht bent weggeeft of weggooit. Het gevoel van verlies is zelfs nog sterker als je een grote financiële of emotionele investering hebt gedaan.
Werking van de insula
Laten we eens kijken naar de insula. Die is verbonden met pijn voelen, empathie hebben voor anderen en je bewust zijn van je eigen emotionele toestand. Als je een object loslaat dat een soort persoonlijke betekenis heeft, reageert dit deel van je hersenen eveneens alsof je een soort emotionele of fysieke angst hebt ervaren.
Rommel weggooien: een mentale uitdaging
Voor sommige mensen kan het een uitdaging zijn om van rommel af te komen vanwege deze ingebakken reactie op het weggeven van bezittingen. Je lichaam ervaart vaak alleen fysieke pijn als je iets opgeeft dat een belangrijke emotionele of psychologische waarde voor je heeft. Voor sommige mensen is het echter moeilijk om zoiets simpels als een oude krant op te geven.
Waarom het weggooien van rommel goed is
Erken dat het normaal is om pijnlijke gevoelens te hebben als je overweegt om een bepaald ding of materiaal op te geven. Geef je over. Doorloop ze. Erken ze voor wat ze zijn en erken dat iedereen verschillende reacties heeft op rommel in huis en het wegdoen daarvan. Neem de leiding in plaats van eraan toe te geven. Als het wegdoen van een bepaald voorwerp het beste voor je is, doe het dan. Wil je iets weggooien? Dan reageren je hersenen onmiddellijk. Maar diezelfde hersenen verlangen naar discipline en orde en dat zijn twee grote voordelen van een leven zonder rommel die je simpelweg niet over het hoofd kunt zien. Uiteindelijk is het alle moeite dus waard!
4 – Hoe vermindert positief denken stress?
Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord hoe krachtig positief denken je leven kan beïnvloeden. Het is ook mogelijk dat je helemaal niet gelooft in de kracht van ‘goede gedachten’. Je hebt bewijs nodig en die leveren we graag. Hoe vermindert positief denken precies stress? Wat gebeurt er eigenlijk in je lichaam als je ervoor kiest om positief te denken in plaats van negatief? Laten we eens kijken.
Positief denken en de impact op jouw gezondheid
Volgens de Amerikaanse Mayo Clinic zorgt het beoefenen van positief denken voor minder stress. Je leeft langer, depressies en angsten komen minder vaak voor, je natuurlijke afweer wordt versterkt en je bent minder vaak verkouden (echt waar). Ook zorgen bepaalde copingmechanismen voor een lager risico op hartaandoeningen en het overlijden daaraan.
Een vrolijke mindset zorgt voor een gelukkiger leven: de verklaring
Voor sommige mensen is het misschien moeilijk om te zien hoe deze voordelen alleen kunnen ontstaan door een optimistische kijk op het leven te hebben. En om heel eerlijk te zijn, die voordelen komen niet echt alleen voort uit het hebben van een vrolijke mindset. Mensen die positief denken profiteren van een minder negatieve visie op de werkelijkheid, die stress aanzienlijk ermindert. Dat zit zo: wie over het algemeen optimistisch is, ziet de dingen het liefst zoals ze werkelijk zijn. Ze hebben geen vooroordelen tegen het bestaan of negatieve filters. Ook is men zich bewust van de mantra van mindfulness meditatie, namelijk aandacht besteden aan en aanwezig zijn in het moment.
Invloed op hoe je denkt en doet
Als je de wereld ziet als een ‘ervaring ‘nu’, hebben vreselijke ervaringen uit het verleden minder invloed op hoe je denkt of je gedraagt. De wetenschap heeft zelfs aangetoond dat mensen die positief denken meer kansen zien en die ook benutten. Zelfs te midden van uitdagende omstandigheden blijf je kalm en op je gemak als je voelt dat er veel mogelijkheden zijn. En er is veel minder ruimte voor negativiteit. Een van de grootste zorgen van de negatieve denker is zich zorgen maken over wat er zou kunnen gebeuren. Bij iemand die positief denkt komt dit niet of nauwelijks voor.
Wat is stress en waar komt het vandaan?
Stress is een complex en interessant proces. Het heeft alles te maken met je voorouders. Stress was in het verleden vaak een kwestie van leven of dood voor mensen die eeuwen geleden leefden. De ‘vecht of vlucht’ reflex, zoals het nu bekend staat, waarschuwt je hersenen dat je je in een zeer stressvolle omgeving bevindt. Zelfs als de stress die je ervaart weinig tot geen invloed heeft op je leven, komt dit helaas vandaag de dag nog steeds voor.
Jouw lichaam geeft nog steeds hormonen en chemicaliën af die je polsslag versnellen, de hartslag versnellen en ervoor zorgen dat je zo ongeveer alles als een mogelijke bedreiging ziet.
Een gezonder en langer leven met zo min mogelijk stress
Als je de wereld bekijkt zoals hij is, zie je dat de meeste dingen tegenwoordig niet bedreigend zijn. Positieve denkers bekijken de wereld met een heel heldere blik, waardoor hun lichaam van nature minder stressvolle situaties creëert. Dit leidt tot minder hartproblemen, minder stress, angst en zenuwproblemen, en een gezonder en langer leven.
5 – Maak je geen zorgen: zo doorbreek je bepaalde gewoontes
Veel mensen willen graag de kunst van het zorgeloos leven onder de knie krijgen. En we hebben goed nieuws: dat kan ook gewoon. Hoewel bezorgdheid soms onvermijdelijk is, maken de meesten van ons zich veel meer zorgen dan echt nodig is. Piekeren is voor jou misschien wel een gewoonte geworden die je moet doorbreken. Hoe doe je dat? Wij hebben een aantal tips voor je.
Twee manieren van piekeren
Piekeren bestaat uit twee varianten. De eerste soort zorgen is gezond voor ons en zorgt ervoor dat we ons bezighouden met de noodzakelijke taken. Piekeren over dingen waar we geen controle over hebben is de tweede vorm van zorgen maken, die zinloos is en mentale vermoeidheid veroorzaakt.
Waar maak je je zorgen over?
Bedenk goed wat het is waarover je je zorgen maakt. Het begrijpen van de verschillen tussen de twee vormen van piekeren is de eerste stap in het leren stoppen met piekeren. Zorg ervoor dat je actie onderneemt als je er iets aan kunt doen. Je blijft je alleen maar zorgen maken als je niets doet. Herinner jezelf eraan dat je alles hebt gedaan wat je kunt en dat je verder niets kunt doen om die gedachtes uit je hoofd te krijgen.
Denk na of bespreek je zorgen met elkaar
Probeer elke dag een specifieke periode in te ruimen om na te denken. Zijn je zorgen gerechtvaardigd? Of wacht eventueel tot jouw partner thuiskomt van zijn of haar werk, zodat je samen kunt praten over praktische antwoorden. De mening van een ander kan soms wonderen doen.
Soms is het beter om te stoppen met piekeren
Wees eerlijk: het is best een uitdaging om te leren stoppen met piekeren, omdat velen van ons zich overmatig zorgen maken zonder het door te hebben. Soms zijn we bezig met een bepaalde activiteit en plotseling dwalen onze gedachten af of gaan we op internet zoeken naar informatie over onze zorgen. Dit is meestal tijdverspilling, tenzij het helpt om een probleem aan te pakken.
Zo stop je met piekeren
Maar hoe stop je jezelf? Daar is oefening voor nodig. Plak een post-it briefje op je computer of bureau als je merkt dat je aan het stressen bent terwijl je aan het werk bent. De woorden ‘stop met piekeren’ hoeven er niet op te staan; het kan ook gewoon een smiley zijn die je eraan herinnert om de controle over jezelf terug te krijgen. Het oefenen van zorgeloosheid kost tijd, daar willen we gewoon eerlijk in zijn. Aan het begin begin geloof je misschien niet dat deze technieken effectief zijn. Maar als je ze blijft gebruiken ontdek je al snel dat het steeds gemakkelijker wordt om met minder angsten te leven.
6 – Het interessante verband tussen fitness en zelfrespect
Hoe iemand denkt over zijn lichaam en uiterlijk is vaak gekoppeld aan zijn of haar gevoel van eigenwaarde. Sterker nog: het heeft vaak vaak invloed op hoe mensen de wereld zien. Er bestaat dan ook een interessant verband tussen fitness en zelfrespect. Hoe zit dit precies?
Fitness en zelfrespect: met elkaar verbonden
Fit worden en sporten kan van grote invloed zijn op jouw gevoel van eigenwaarde. Het veroorzaakt het vrijkomen van feel-good neurotransmitters in de hersenen die je een beter, energieker gevoel geven. Zelfs als je nog niet veel bent afgevallen, werken deze chemicaliën nog. Lichaamsbeweging helpt deze gezonde chemicaliën in de hersenen vrij te maken en verbetert je gevoel van eigenwaarde. Bovendien geeft het voldoening om te weten dat je inspanningen bijdragen aan een gezond lichaam én geest.
Maak een einde aan de vicieuze, negatieve cirkel
Het kan best moeilijk zijn om aan de vicieuze cirkel te ontsnappen. Over het algemeen willen mensen met een laag gevoel van eigenwaarde niet sporten. Ze hebben zelden zin om te bewegen en ze zien alles wat hen vraagt om op te staan en iets te doen vaak als iets slechts. Je moet elke dag gaan bewegen om een einde te maken aan dit patroon. Het is als een Catch-22 situatie: je moet sporten om je beter te voelen. En wie zich beter voelt heeft meer motivatie om te sporten.
Verschillende gebieden waar je tijd aan moet besteden.
Een gevoel van eigenwaarde dat op één gebied is verbeterd, verspreidt zich vaak naar andere gebieden. Hoe je je voelt over jezelf, hoeveel moeite je erin steekt en hoeveel moeilijkheden je bereidt bent aan te gaan, hebben allemaal een grote invloed op je hersenchemie. Het hangt er ook sterk vanaf hoeveel werk je erin wilt steken.
Tip: zorg voor een bewegingsroutine
Het kan even duren voordat je meer zelfrespect krijgt als je al een tijdje een laag gevoel van eigenwaarde hebt. Een van meest simpele om dit te doen is beginnen met een bewegingsroutine. Het is geen wonderoplossing, maar als je het begint te doen en je hersenen meer bedreven raken in het afgeven van die feel-good chemicaliën, zul je resultaten gaan zien. Het beste is om te gaan sporten en een manier te vinden om de cyclus te stoppen. Na verloop van tijd zal het makkelijker worden, je zult je beter voelen en je gevoel van zelfrespect neemt toe.
Helpt fitness bij het vergroten van je gevoel van eigenwaarde?
Zelfs voordat de kilo’s er af vliegen, merk je al een toenemend geluksgevoel. Je voelt je écht beter over jezelf. En langzamerhand ga je er anders uitzien in de spiegel. Ja, het kan een uitdaging zijn. Begin daarom met bescheiden doelen. Dwing je jezelf bijvoorbeeld om drie minuten op te staan en te bewegen. Dat is al een goed begin. Doe het gewoon. Herinner jezelf eraan dat je steeds sterker zal worden en dat dit leidt tot een betere geestelijke en lichamelijke gezondheid.
Verwacht niet meteen een wonder, bouw het rustig op
Verwacht niet meteen een wonder. Het zal enige tijd duren. Begin bijvoorbeed met elke week een of twee minuten te verhogen, of om de week als je een week of twee elke dag drie minuten kunt volhouden. Je uithoudingsvermogen zal na verloop van tijd groeien en je zult je al snel verheugen op je dagelijkse workouts. Werk uiteindelijk toe naar langere trainingssessies door klein te beginnen.
Vergroot jouw geluksgevoel (en nee, dat doe je niet in 1 dag)
Als je begint met sporten en je gevoel van eigenwaarde verbetert, kan dat je motivatie vergroten om je huis netjes te houden, meer uit te gaan en sociale contacten te leggen en nieuwe hobby’s te nemen. Het kost tijd, tolerantie, zelfbewustzijn en zelfs het vermogen om jezelf te vergeven. Dit alles geeft jou een beter zelfbeeld. Wees trots op jezelf! De voordelen, waaronder meer zelfvertrouwen, betere relaties en een positiever zelfbeeld – maken het de moeite waard om naar te streven. Je zult je geleidelijk aan beter gaan voelen want jouw brein hormonen vrij te geven die je helpen om je gelukkiger te voelen.
Een paar minuten per dag is voldoende om in actie te komen
Je hebt maar een paar minuten per dag nodig om die chemische stoffen in je hersenen aan te wakkeren. Hoewel je de effecten misschien pas na een paar weken ervaart, moet je goed begrijpen dat ze een deel van hun effectiviteit hebben verloren door inactiviteit. Ze hebben simpelweg tijd nodig om te acclimatiseren en goed te functioneren. Kom dus van de bank af, want er is werk aan de winkel!
7 – Zeven redenen waarom je jouw doelen niet haalt
Wil je graag bepaalde doelen behalen? Dan ben je zeker niet de enige. Maar veel mensen slagen niet in hun doelen te bereiken, of ze nu proberen af te vallen of een bedrijf willen starten. Vaak zijn deze doelen gekoppeld aan diep gekoesterde levenslange aspiraties van het individu. Welke redenen zijn er waarom het soms niet lukt om bepaalde doelen te realiseren? Wij hebben er 7 op een rijtje ezet.
Waarom zijn jouw ambities zo moeilijk te verwezenlijken?
Waarom zie je dat andere mensen hun doelen links en rechts bereiken, maar vind jij het moeilijk om hetzelfde te bereiken? Het is niet omdat je traag bent. Je hebt er veel moeite voor gedaan, alle boeken over doelen stellen gelezen en cursussen gevolgd. En toch lukt het niet! Wel is het een goed idee om dit artikel te lezen, met 7 veelvoorkomende redenen waarom mensen er niet in slagen om belangrijke doelen te bereiken die ze voor zichzelf hebben gesteld.
Reden 1: Jouw ambities zijn te groot
Wees eerlijk: je zult waarschijnlijk geen jockey worden als je zeer zwaar bent, 1,80 meter lang bent en een sterke afkeer van paarden hebt. Je mag best dromen, maar jouw doelen moeten wel realistisch en haalbaar zijn.
Reden 2: Er is sprake van negativiteit
Wat werkt in de richting van je doelen is het menselijk onderbewustzijn. Negatieve gedachtes beïnvloeden vaak de manier waarop je denkt en doet. Denk niet: ‘dat gaat me nooit lukken’ maar wel ‘ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk wel dat ik het kan’. Maak daarom een positieve verklaring van je doel, zoals: ‘Ik wil een fijne en gezonde relatie waarin beide partners gelijkwaardig aan elkaar zijn’.
Reden 3: Je hebt geen doelen opgeschreven
Er bestaan talloze voorbeelden van mensen die erin slaagden hun doelen te bereiken nadat ze ze hadden opgeschreven. Onderschat de effectiviteit van het opschrijven en regelmatig herzien van je doelen niet.
Reden 4: Je houdt je ontwikkeling niet bij
Hoe weet je wanneer je succes boekt als je geen idee hebt waar je naartoe gaat of hoe ver je bent gekomen? Een groot doel opdelen in kleinere doelen. Je kansen op succes nemen toe als je je voortgang bijhoudt. Dus doe dat vooral!
Reden 5: Je viert geen kleine triomfen
Moedig jezelf van tijd tot tijd aan als je vooruitgang boekt in de richting van je hoofddoel. Dit houdt het vlammetje binnenin jou brandend, wat je de kracht en vastberadenheid geeft om je doelen te bereiken.
Reden 6: Je omgeving ondersteunt je vermogen om je doelen te bereiken niet
Je inspanningen om je dromen te verwezenlijken kunnen tevergeefs zijn als je familie, collega’s, vrienden en buren je niet aanmoedigen. Hetzelfde kan gezegd worden over je directe omgeving. Hoe meer steun, hoe meer motivatie je krijgt.
Reden 7: Je doelen zijn te vaag
Streven naar ‘rijk worden’ is mooi, maar vaag. Wat wil je precies bereiken? Het zou veel specifieker zijn om dat doel te veranderen in ‘Ik zal binnen 2 jaar 100.000 euro per jaar verdienen als tekstschrijver in de gezondheids- en welzijnsindustrie.” Je kansen om dit specifieke doel te bereiken zijn aanzienlijk groter dan ‘rijk worden’. Maar onthoud goed: waar een wil is, is een weg.
De meeste psychologen zijn het erover eens dat omgevingsfactoren vaak de oorzaak zijn van de kritische of ongunstige kijk van mensen op zichzelf. Misschien heb jij ook wel een laag gevoel van eigenwaarde. Hoog tijd om daar iets aan te doen. Maar hoe doe je dat dan? Lees snel verder voor het antwoord.
Wat veroorzaakt een laag gevoel van eigenwaarde?
Een goede manier om jouw gevoel eigenwaarde te herstellen, is de omgeving wegnemen die dit gevoel veroorzaakt. Stop bijvoorbeeld een pestkop die fysiek en mentaal schade toebrengt. Volgens Psychology Today zijn er veel belangrijke factoren die een slecht gevoel van eigenwaarde beïnvloeden. Laten we ze even op een rijtje zetten:
- Fysiek, seksueel of emotioneel misbruik
- Voortdurend ruziënde ouders: Kinderen leggen de schuld voor het geruzie van hun ouders vaak bij zichzelf, wat resulteert in een negatief zelfbeeld en onterechte schuldgevoelens.
- Kritiek van leraren en andere autoriteitsfiguren: Kinderen en tieners hebben hier meer kans op. Omdat ze tegen autoriteitspersonen opkijken, kunnen jongeren een laag zelfbeeld ontwikkelen als ze op bepaalde gebieden tekortschieten.
- Onvoldoende steun van ouders en leerkrachten in combinatie met ondermaatse academische prestaties.
- Pesten door leeftijdsgenoten: Dit kan leiden tot een negatief zelfbeeld, zelfs als ouders en vrienden het kind of de volwassene steunen. Het kan ook gaan om pesten door volwassenen en oudere leeftijdsgenoten.
- Schuldgevoel veroorzaakt door geloof of bepaalde culturele overtuigingen: Het kan een uitdaging zijn voor iemand om een goed zelfbeeld te ontwikkelen als hij zich vaak schuldig voelt vanwege zijn geloof.
- Onrealistische verwachtingen door de media en andere maatschappelijke invloeden (bijvoorbeeld social media)
Vaak spelen externe factoren een grote rol
Dit is zeker geen volledige lijst van de oorzaken van een laag zelfbeeld waar jij of iemand die je kent mee te maken kan hebben. Je zult zien dat geen van deze hoofdfactoren voor een negatief, ongezond zelfbeeld voortkomt uit iemands daden. Mensen voelen zich niet van nature of gewoonlijk slecht over zichzelf. Vaak is zulk gedrag het gevolg van externe krachten.Of anders gezegd: het zijn allemaal externe factoren. Dit suggereert dat, zodra die schadelijke invloed minder is, er sneller een positief, gezond zelfbeeld ontstaat. Goed nieuws dus.
Gevoel van mislukking bij jezelf of anderen
Denk eens aan een vriend of familielid die worstelt met een hardnekkig gevoel van mislukking, het gevoel dat ze niet ‘voldoen’, of andere gevallen van weinig zelfvertrouwen. Bekijk de bovenstaande lijst om te zien of je een van de factoren herkent. Neem vervolgens contact met de ouder(s), voogd(en) en andere gezaghebbende figuren die betrokken zijn bij het leven van die jongere of volwassene. Op die manier kun je iemand echt helpen.
Bespreek je zorgen of schakel eventueel een therapeut in
Bespreek je zorgen met de persoon in kwestie en werk eraan om zijn positieve, hoge gevoel van eigenwaarde te behouden. Meestal is counseling niet nodig om een positief zelfbeeld te behouden, omdat het aanpakken van externe, omgevingsgerelateerde problemen iemands gevoel van eigenwaarde enorm kan verbeteren. Is dat toch nodig? Schakel dan een therapeut in om jou of iemand anders uit de brand te helpen.
9 – Wat zijn een S.M.A.R.T doelen?
Stel je graag bepaalde doelen? En wil je die graag behalen? Dan is het een goed idee om je te verdiepen in het begrip S.M.A.R.T. Elke letter staat voor een apart onderdeel van het doel. Wat betekent S.M.A.R.T en hoe pas je het toe?
Wat betekent S.M.A.R.T?
Het staat voor vijf verschillende letters, namelijk ‘specifiek’, ‘meetbaar’, ‘acceptabel’, ‘realistisch’ en ‘tijdsgebonden’. Laten we ze eens overzichtelijk op een rijtje zetten:
- S: Staat voor specifiek. Zodoende moet je heel duidelijk zijn over wat je wilt bereiken. Het is cruciaal om taal te gebruiken die duidelijk maakt wat je doelen zijn, waarom je ze wilt bereiken en hoe je dat wilt doen. Het is uitdagend en zo niet onmogelijk om het doel te bereiken als je niet in staat bent om er een grondige beschrijving van te geven. Geef dit onderdeel dan ook veel aandacht als je droomt van succes.
- M: De letter M staat voor meetbaar. Je moet het dus gebruiken als een meter om je prestaties te beoordelen. Als je doel niet meetbaar is, is het geen volledig doel en is het onmogelijk om het te realiseren. Een meetbaar doel is bijvoorbeeld: ‘Ik wil het inkomen van onze bankrekening verhogen met 100 euro per week door vijf artikelen van elk 500 woorden te schrijven voor een levenscoach.’
- A: Hoewel ‘a’ voor verschillende dingen kan staan, verwijst het meestal naar iets dat uitvoerbaar, toewijsbaar of te doen is. Het is de afkorting van ‘acceptabel’. Jouw doel uitvoerbaar maken is de beste manier om iets goeds gedaan te krijgen. Haalbare doelen voorkomen bovendien frustraties. Wees uiterst nauwkeurig bij het schatten van de hoeveelheid tijd en stappen die nodig zijn om een taak te voltooien. En, last but not least, zoek uit wie de taak moet uitvoeren.
- R: Staat voor realistisch of relevant. Beide definities zin even belangrijk. Je doel moet iets zijn dat haalbaar is als je wilt slagen. Anders zul je tekortschieten. Zorg er ook voor dat het in overeenstemming is met je levensdoelen en idealen. Wees bereid om te dromen, maar maak ook een haalbaar plan en werk hard om die te realiseren.
- T: Verschillende mensen gebruiken de termen tijdgebonden, tijdig of traceerbaar om de letter ‘T’ in de afkorting S.M.A.R.T. aan te duiden. Je doel is moeilijk te kwantificeren (laat staan te realiseren) als je geen tijdslimiet instelt en niet kunt bijhouden wat er gebeurt.
S.M.A.R.T geeft houvast, maar hier draait het uiteindelijk om
Waar het uiteindelijk allemaal om draait is dat je een methode nodig hebt om realistische doelen op te stellen. Het maakt niet uit welke taal je daarvoor gebruikt, of dat nu S.M.A.R.T is of iets anders. Maar dit begrip geeft jou wel houvast. Hou je aan de doelen en onderneem zoveel mogelijk actie om ze te realiseren. Met doorzettingsvermogen kun je heel ver komen.
We wensen je heel veel succes!