Dit zijn de voordelen van een traagschuim matras

Wist je dat traagschuim ontwikkeld is door NASA? In de jaren ‘60 waren de onderzoekers van NASA bezig met het creëren van een materiaal om de astronauten te beschermen tegen de gigantische druk die ze ervaren tijdens een lancering. Ze worden tijdens het opstijgen namelijk een paar minuten tegen de rugleuning van hun stoel geduwd. Dit is uiteraard oncomfortabel, maar ook nog eens gevaarlijk. Zo is dus traagschuim ontwikkeld.

Matrassen van traagschuim

Inmiddels maakt NASA eigenlijk al geen gebruik meer van traagschuim. In plaats daarvan hebben ze alweer andere, nog meer gespecialiseerde stoffen ontwikkeld om de astronauten te beschermen. Toch wordt traagschuim nog veel gebruikt. De handige kenmerken van traagschuim om de druk op het lichaam te verlagen zijn namelijk niet onopgemerkt gebleven. Het werd zelfs niet eens echt bekend door NASA, maar juist door Tempur. Dit is een fabrikant van matrassen en kussens uit Zweden dat dus ook traagschuim ging gebruiken. Ondertussen is het ook toegestaan voor andere producenten om dit materiaal te gebruiken, dus zo is ook een traagschuim topper ontstaan. Inmiddels zijn zowel matrassen als toppers van traagschuim niet meer weg te denken uit de slaapkamer.

Voordelen van traagschuim

Een goed matras van traagschuim kan zeker een aanrader zijn. Het heeft namelijk een aantal voordelen. Eerder is bijvoorbeeld al genoemd dat het drukverlagend is, wat komt doordat het een mal van je lichaamsvorm maakt. Zo vormt het zich naar de contouren van je lichaam. Desondanks zal er geen kuilvorming zijn, waardoor je ligcomfort zeer hoog is. Ook kunnen traagschuim matrassen gezien worden als duurzaam. Ze hebben namelijk een gemiddelde levensduur van maar liefst 12 jaar.

Nadelen van traagschuim

Naast de voordelen heeft traagschuim net zoals alle andere materialen ook een paar nadelen. Het reageert op temperatuur wat in principe voordelig is, maar het kan ook nadelig zijn. In een onverwarmde slaapkamer kan zo’n matras van traagschuim namelijk hard aanvoelen, terwijl het ook lang kan duren voordat het aangepast is aan je lichaam. Bovendien is draaien en woelen in bed wat lastiger. Daarnaast heeft het geen open celstructuur. Traagschuim ventileert hierdoor niet goed wat ervoor zorgt dat het matras warm aan kan voelen.