Discriminatie vanwege een beperking, heb jij er wel eens mee te maken?

Een te hoge drempel voor de rolstoel bij de ingang van een museum, een versperde blindegeleidestrook. Je kunt een klacht indienen.

Wie gehandicapt is of een chronische aandoening heeft, voelt zich nogal eens buitengesloten bij horecagelegenheden, in het openbaar vervoer of musea. 810 klachten van de 4259 meldingen betreffende discriminatie hadden hiermee te maken.

In vergelijking met vorig jaar is het aantal vragen en meldingen met maar liefst eenderde gestegen, zo blijkt uit the Monitor Discriminatiezaken 2017 van het College voor de Rechten van de Mens. Opvallend is dat het ook discriminatie betreft als het gaat om afsluiten van verzekeringen.

Blindegeleidestrook

Mensen met een beperking kunnen nu ook discriminatie bij de toegang tot goederen en diensten bij het College melden. Dat maakt onder andere dat het aantal is toegenomen.

Een voorbeeld: onlangs werd aandacht besteed aan het vrijhouden van de geleidestrook op bijvoorbeeld perrons van stations en elders. Vaak staan fietsen, hekken en andere zaken gewoon over die strook geparkeerd. Blinden en slechtzienden ondervinden daar enorme hinder van.

Maar liefst 87 procent van de klachten werd serieus opgepakt door betrokkenen. Dat is een bereidheid die het College een positieve ontwikkeling vindt. Partijen zijn het namelijk niet verplicht.

Heb jij vanwege een beperking of chronische aandoening wel eens situaties meegemaakt waarbij er sprake was van discriminatie? Deel je verhaal met ons. Stuur een mailbericht aan: julia@50plusinnederland.nl en we nemen contact met je op.