Passie voor dieren, daar gaat het om in het leven van dierenarts Lodewijk Kamps. Op een leven zoals dat van de bekende Engelse James Harriot lijkt het in de verste verte niet. Gastschrijver Belinda Inhulsen vraagt hem hoe het er dan wel uitziet.
Kwebbelende poezen, buitelende visjes en eigenzinnige knaagdiertjes heb ik met liefde en enthousiasme een warm nest kunnen bieden en dat doe ik nog steeds. Een leven zonder huisdier is niets voor mij, ook al went het nooit wanneer het dier ziek wordt, of erger, spontaan of via een prik gaat hemelen. Maar dit hoort nu eenmaal bij het leven en het heeft mij er nooit van weerhouden om er uiteindelijk weer voor te gaan. Leven en dood zijn immers onlosmakelijk met elkaar verweven.
In al die jaren hebben mijn viervoetertjes, bij ziekte en andere ongemakken veel baat gehad (en nog steeds) bij de deskundige behandelingen van een bevlogen dierenarts. Dierenarts Lodewijk Kamps wordt ondersteund door een toegewijd team van meer dan twintig collega’s. In zijn praktijk heerst een transparante sfeer en de kwalitatief hoogwaardige zorg die geboden wordt is een vanzelfsprekendheid.
Ondernemerschap
Beroepstesten brachten al rond zijn veertiende zijn affiniteit met de medische wereld aan het licht, maar er ging uiteindelijk toch nog een aantal jaren overheen voordat hij bewust besloot om dierenarts te worden. De loting aan de Faculteit Diergeneeskunde pakte subliem uit, zodat hij tot zijn verrassing het jongste broekie van de klas werd.
Na het behalen van de vereiste papieren had Lodewijk niet de ambitie om zich gelijk te conformeren aan een serieus ondernemerschap. Zijn passie voor dieren bracht hem naar een Duitse praktijk voor zwerfdieren in Napels. Een soms moeilijke maar ook inspirerende periode, waarin hij de kneepjes van het vak zoals steriliseren, castreren en het houden van een spreekuur (in het Italiaans!) al doende leerde.
Het was de ontmoeting met zijn ware liefde Ingrid, telg uit een gedegen ondernemersfamilie, die hem in 1997 motiveerde te kiezen uit een drietal aangeboden dierenartspraktijken in Nederland. Na heel wat wikken en wegen koos hij voor de praktijk in Hillegom!
Emotie pur sang
Naast de liefde voor dieren is het omgaan met mensen een belangrijk aandachtspunt voor een dierenarts. Dat is soms een ingewikkelde mix, die niet voor iedereen is weggelegd. Toch vindt Lodewijk nog steeds dat hij het allermooiste beroep van de wereld heeft. Het verdriet en de angst van eigenaren als hun dier ziek is of als ze hun oogappeltje moeten laten inslapen, hebben geen invloed op zijn missie om dieren, groot of klein, weer gezond te maken.
Te hoog oplopende emoties en fysieke bedreigingen gaan gelukkig meestal aan hem voorbij en als het een keer voorkomt kan hij het relatief makkelijk van zich af laten glijden. De ervaring heeft hem geleerd dat praten bijna alles oplost. Het tot twee maal toe ingooien van een aantal ramen van de praktijk in Hillegom was gelukkig eerder een brute uitzondering dan regel.
Vroeger en nu
De digitale snelweg informeert de nieuwsgierige lezer dat het beroep van dierenarts vanaf het begin van de 21e eeuw in de lift zit vanwege een veranderde functie en betekenis van onze dieren in de samenleving. Nieuwe ontwikkelingen en technologieën volgen elkaar in een rap tempo op. Daardoor is er steeds meer mogelijk, aldus Lodewijk. Het verhelpen van gebitsproblemen bij een 19-jarige kat met hart- en nierproblemen of het toepassen van laparoscopie en echoscopie zijn fantastische ontwikkelingen die hij tien jaar geleden nog niet voor mogelijk hield. Chemotherapie en bestraling vindt hij een ontwikkeling waar eigenaar en behandelend dierenarts eerst uitvoerig over zouden moeten praten.
Puzzel
Gemiddeld werkt Lodewijk 35 uur per week overdag, aangevuld met een avonddienst en/of weekenddienst. Operaties bereidt Lodewijk thuis zorgvuldig voor in een poging om die binnen een bepaalde tijd af te krijgen. De praktijk is vaak anders dan de theorie, zodat vlot schakelen bij een acute situatie een dagelijkse flow is geworden. Het tijdstip van lunch en avondeten staat hierdoor regelmatig onder druk, maar is het toch ook die hectiek die zijn innerlijke batterij voedt en ervoor zorgt dat hij, in samenwerking met zijn enthousiaste team, positief de dag doorrolt.
Luxe
Mijn nieuwsgierigheid zorgt ervoor dat ik hem vraag of hij, als puntje bij paaltje komt, kiest voor zijn dieren of voor mensen. Daar is Lodewijk duidelijk in: dan kiest hij voor de mens. Het hebben van dieren beschouwt hij toch als een zekere luxe. Je moet je leven pas met een huisdier verrijken als je goed voor jezelf kan zorgen.
Nachtelijke uurtjes
Naast zijn werk als dierenarts schrijft Lodewijk al zo’n vijftien jaar voor een lokale krant in de Bollenstreek. In zijn rol als dierenarts, liefhebbende echtgenoot en vader, weet hij op een ongekunstelde manier zijn lezers elke keer te boeien. Het schrijven was oorspronkelijk bedoeld om het een en ander vast te leggen voor zijn twee dochters, voor later. Er gebeurt immers zo veel binnen een paar jaar dat je niet alles kunt onthouden. Sinds 2004 zijn er vier boeken ter perse gegaan, maar er is nog genoeg stof om over te schrijven. En werken tot in de late uurtjes omdat er een deadline te halen valt terwijl de rest van het gezin al op een oor ligt? Dat neemt hij op de koop toe.
Bijzonder
Nadat de vrouw van Lodewijk dertien jaar in Hillegom met hem had samengewerkt, maakte zij een ommezwaai door dieren (veelal honden en paarden) te gaan behandelen middels chiropractie en osteopathie. Eigenlijk is het hele gezin bij de praktijk betrokken, zelfs de dochters, die hem overigens sinds een jaar of zes aanzetten tot vegetarisch eten. Het beetje vlees en vis dat nog op het bord belandt, heeft het EKO (biologisch vlees) of MSC keurmerk (duurzame visvangst).
De drukke werkdag is voor Lodewijk nog niet ten einde wanneer wij hartelijk afscheid nemen. Voordat hij naar huis gaat, besluit hij eerst nog even een kijkje te nemen in Hillegom waar een kat tobt met haar gezondheid.