De woongroep: een oplossing voor 3 hedendaagse problemen

Woningtekorten, noodzakelijk thuis blijven wonen en dreigende eenzaamheid. Dit zijn problemen waar we op latere leeftijd mee te maken kunnen krijgen. Gelukkig kan de woongroep een oplossing bieden voor al deze kwesties. Maar wat is een woongroep precies en hoe onderscheidt deze vorm van huisvesting zich?

Wat is een woongroep?

Een woongroep wordt gedefinieerd als een ‘groep van samenwonenden die gezamenlijk allerlei dagelijkse, huishoudelijke aangelegenheden verrichten’. Dit betekent dat minstens 3 mensen samen een woonproject aangaan. Hoewel woongroepen al sinds de jaren 60 bestaan, zijn ze tegenwoordig weer populair. Als een of meerdere bewoners zorg nodig hebben, zijn er verschillende manieren om dit te organiseren. Zo heeft de moeder van schrijver Hugo Borst, hoofdpersoon in zijn boek ‘Ach, moedertje’, de laatste jaren van haar leven doorgebracht in een woongroep in een besloten afdeling van haar verpleeghuis. Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport biedt meer informatie over zorgverlening in een woongroep.

Het verschil tussen een woongroep en een commune, die ook populair waren in de hippietijd, zit hem in de balans tussen samenzijn en privé. In een commune zijn alle spullen collectief eigendom, terwijl je in een woongroep je eigen woonruimte hebt naast gemeenschappelijke ruimtes. Bijvoorbeeld de keuken, badkamer, tuin en/of terras worden gedeeld door de woongroepbewoners. Volgens de Vereniging Gemeenschappelijk Wonen zijn er 915 geregistreerde woongroepen in Nederland, maar in de praktijk ligt het aantal nog hoger.

Hoe kunt u deelnemen aan een woongroep?

Om deel te nemen aan een woongroep is eigen initiatief en geduld vereist. Verzamel een groep gelijkgestemden met wie u samen wilt wonen, stem de leefregels met elkaar af en zoek een geschikte locatie. Dit kan een bestaand pand zijn. In samenwerking met een woningbouwvereniging kunt u afspreken dat u een pand huurt en samen de huur betaalt. Houd er wel rekening mee dat er mogelijk een inkomensgrens is, waardoor deelnemers met een te hoog inkomen niet mogen deelnemen. Een andere optie is om samen met de woongroep een stichting op te richten en een huis of ander pand te kopen. Daarnaast is het mogelijk om een geheel nieuw pand te laten bouwen, maar informeer dan wel bij uw gemeente naar de regels en wetgeving.

Als u wilt aansluiten bij een bestaande woongroep, kunt u met wat zoekwerk op internet al een heel eind komen. Via de website woongroep.net kunt u nagaan of er woongroepen zijn die nieuwe bewoners zoeken. Ook kunt u advertenties vinden van bewoners die medebewoners zoeken. Daarnaast kunt u via Facebook-groepen ook dit soort informatie vinden.

Wat zijn de voordelen van woongroepen?

In Nederland is er een woningnood, terwijl er steeds minder klassieke verpleeghuizen zijn. Dit betekent dat we op latere leeftijd steeds langer thuis moeten blijven wonen, zelfs als we zorg nodig hebben. Voor mensen zonder partner liggen eenzaamheid en sociale isolatie op de loer. In een woongroep bent u verzekerd van een sociaal netwerk, wat een vangnet kan zijn voor wanneer er iets met u gebeurt. Tegelijkertijd heeft u aanspraak en kunt u samen activiteiten organiseren. En op de momenten waarop u even alleen wilt zijn, is daar in een woongroep ook ruimte voor. “Als je een woongroep begint, word je veel meer dan alleen buren. Het doel is gezellig samen oud worden”, aldus Han Eerkens, een bewoner van een woongroep in Vleuten, tegenover het Algemeen Dagblad.