De waardevolle rol van motten in onze wereld

Motten (nachtvlinders) hebben niet bepaald een goede reputatie in Nederland. Ze kunnen namelijk veel schade aanrichten in onze kledingkasten. Maar wist je dat deze onopvallende insecten eigenlijk veel belangrijker zijn dan we beseffen?

Wat maakt motten anders dan vlinders?

Motten en vlinders behoren tot dezelfde categorie. Net als dagvlinders zijn motten geëvolueerde rupsen. Zo groeit de beruchte eikenprocessierups uiteindelijk uit tot een nachtvlinder. Het meest voor de hand liggende verschil tussen dagvlinders en motten is hun activiteitstijd. Dagvlinders zijn overdag actief, terwijl motten voornamelijk ’s nachts actief zijn. Daarnaast zijn er ook uiterlijke verschillen. Dagvlinders zijn vaak feller gekleurd, hebben rechtopstaande vleugels en een bolletje op hun voelsprieten. Motten daarentegen hebben meestal horizontaal geplaatste vleugels en voelsprieten die naar buiten aflopen.

Waarom hebben motten het gemunt op onze kleren?

Klerenmotten worden aangetrokken door donkere, warme plekken zoals kledingkasten in slaapkamers. Maar het zijn de larven van motten die schade kunnen veroorzaken aan onze kleding. Ze voeden zich normaal gesproken met eiwitten in dierlijke producten. Daarom kunnen ze ook hun weg vinden naar kledingstukken gemaakt van dierlijke materialen zoals wol, leer of zijde. In dit artikel kun je lezen hoe je overlast van motten in huis kunt voorkomen. Lees ook: Waarom een insectenhotel zo nuttig is en hoe je er zelf een kunt maken.

De waarde van motten

Maar wanneer ze niet in onze kledingkasten zitten, hebben motten wel degelijk waarde voor mens en maatschappij. Ze zijn eigenlijk de bijen van de nacht. Engelse onderzoekers hebben aangetoond dat motten ook bloemen bestuiven. En ze doen dit vaker, sneller en efficiënter dan de insecten die overdag actief zijn, zoals bijen en hommels. In stedelijke gebieden zorgen motten voor ongeveer 33 procent van de totale bestuiving. Vooral in de zomer, wanneer de nachten korter zijn, is dit een indrukwekkende prestatie.

Het is belangrijk om te beseffen dat het aantal motten de afgelopen 50 jaar aanzienlijk is afgenomen. Verdere afname kan grote gevolgen hebben voor onze natuur. Hoewel motten geen beschermde diersoorten zijn, verdienen ze volgens onderzoekers wel die status. “Het is duidelijk dat we veel meer bewustzijn moeten creëren over het belang van motten”, aldus Emilie Ellis namens de Universiteit van Sheffield. Motten doen namelijk veel meer dan alleen onze kleren beschadigen.