De voordelen van een houtkachel in huis

Voor veel mensen is het vanzelfsprekend dat het huis wordt verwarmd vanuit de centrale verwarming. Dat is ook niet gek, want zo werkt het ondertussen al jaren. Toch is de komst van de centrale verwarming relatief gezien niet zo lang geleden. Daarvoor was het normaal om thuis de haard aan te steken en eerlijk is eerlijk, dat heeft enorm veel sfeer. Dit maakt dat de houtkachel langzaam populariteit wint en zijn herintrede in huis doet. Bovendien hebben moderne kachels en haarden diverse voordelen. In dit artikel vertellen we je daar graag meer over.

Bespaar op energie

Haarden zijn een fantastische manier om op energie te besparen. Hout is een goedkope brandstof. Het aanschaffen van brandhout is vaak vele malen goedkoper dan het gas waar de centrale verwarming op stookt. Steek je in de winter ’s avonds dus een kachel of haard aan, dan hoef je veel minder energie te verbruiken om de gewenste temperatuur te krijgen! Sterker nog, wanneer je graag alleen de woonkamer met een haard of kachel warm stookt, heb je vaak aan één goed brandende kachel voldoende!

Hoog rendement

Bij het inkopen van brandhout loont het om de juiste houtsoorten te gebruiken. Als je het verkeerde hout gebruikt kan het zo zijn dat er veel as en rook wordt gecreëerd wat afbreuk doet aan de warmteafgifte. Voor het hoogste rendement is het belangrijk dat je je laat informeren over welk soort hout het beste is voor jouw haard of kachel.

Knus gevoel

Voor veel mensen is een haardstel meer dan een verwarming van het huis. Het is warm en fijn. Het knisperende geluid en het continue veranderende vlammenspel roept bij menigeen nostalgische gevoelens op. Een haard of kachel hout heeft charmes en zorgt voor sfeer in de ruimte waar deze staat te branden.

Goedkoop in de aanschaf

Als we de aanschaf van een houtkachel vergelijken met die van centrale verwarming dan zijn de kosten voor een kachel of haard veel lager dan die van andere verwarmingsinstallaties. Ook als je dit vergelijkt met het kopen en installeren van een gashaard. Daarnaast zijn moderne houtkachels voorzien van de allernieuwste technieken die het een zeer betaalbare, aantrekkelijke en milieuvriendelijke oplossing maken om het huis te verwarmen met opgestookt hout.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar top