De veelzijdigheid van rode bieten

Rode bieten zijn misschien niet de eerste groente waar je aan denkt, maar ze zijn verrassend veelzijdig en afkomstig van Nederlandse bodem. Om deze groente extra onder de aandacht te brengen, is de campagne “Biet it” opgezet.

Jaarrond verkrijgbaar

Rode bieten zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Ze worden in Nederland geteeld, zowel in de zomer als in de winter. De oogst vindt plaats van juli tot en met oktober. Een deel van de bieten wordt direct verkocht, maar het merendeel wordt bewaard om het hele jaar door te kunnen genieten van deze groente. Rode bieten behoren tot dezelfde familie als suiker- en voederbieten.

Een natuurlijke rode kleur

In het westen van Nederland worden rode bieten ook wel “kroten” genoemd. Het zijn donkerrode knollen met een groen blad en rode nerf. In de winter verliezen ze hun blad. De rode kleur van de bieten komt van de natuurlijke kleurstof betanine. Er bestaan ook andere varianten van bieten, zoals langwerpige bieten met geel en wit vruchtvlees.

Goed voor de bloeddruk

Rode bieten zijn niet alleen lekker, maar ook gezond. Ze bevatten veel vitaminen, mineralen, vezels en antioxidanten. Uit onderzoek is gebleken dat rode bieten de bloeddruk kunnen verlagen. Dit komt waarschijnlijk door het nitraatgehalte in de groente.

Rauw of bewerkt te eten

Rode bieten kunnen zowel rauw als bewerkt gegeten worden. Voor de rauwe versie wordt aangeraden om dunne plakjes te eten of de bieten te raspen. De smaak van bieten is aards en zoet, waardoor ze goed te combineren zijn met verschillende ingrediënten. Ze passen bijvoorbeeld goed in een stamppot, salade of als bijgerecht met geitenkaas. Voor inspiratie kun je terecht op onze receptenpagina. Daarnaast kunnen rode bieten ook als verborgen groente worden toegevoegd aan brownies.

Kooktijd van rode bieten

Naast rauwe bieten zijn er ook steeds vaker voorgekookte bieten verkrijgbaar. Dit bespaart tijd, aangezien winterbieten ongeveer 2 uur moeten koken voordat ze gaar zijn. Zomerbieten zijn sneller klaar, namelijk in 20 tot 25 minuten. Let op: na het snijden kunnen je handen rood kleuren, maar dit is te voorkomen zoals beschreven in een eerder artikel.

Kleurrijke gerechten

Dankzij de mooie rode kleur worden bieten (of alleen het sap) regelmatig gebruikt om gerechten kleur te geven. Zo krijgen pannenkoeken een prachtige donkerrode kleur, net als deze rode bietenrisotto. Ook kan bietenpuree een mooie afwerking geven aan een cake, zoals bij deze courgettecake met rode bieten ganache.

Pas op met rode bietensap

Het Voedingscentrum adviseert om niet te veel rode bietensap te drinken, omdat het veel suiker en calorieën bevat. In één glas rode bietensap zit ongeveer 16 gram suiker, wat neerkomt op ongeveer 4 suikerklontjes. Het is dus beter om rode bieten te eten in plaats van te drinken.

(Bron: Verse oogst, Natuur & Milieu, Voedingscentrum, Delicious Magazine. Foto’s: Shutterstock)