Je spreekt van een verslaving als willen is veranderd in moeten. Ofwel: een persoon is afhankelijk geraakt van een bepaald middel. Mensen kunnen verslaafd raken aan onder meer: alcohol, medicijnen en drugs. Maar ook verslaving aan een specifiek soort gedrag is aan de orde van de dag. Dit kan gaan om bijvoorbeeld: gamen, seks of gokken. De afhankelijkheid van het middel of het gedrag kan lichamelijk en geestelijk tot uiting komen. Als iemand lichamelijk afhankelijk is, ervaart diegene ontwenningsverschijnselen zodra een specifiek middel niet meer gebruikt wordt, waaronder angstgevoelens, trillen en misselijkheid. Als een persoon verslaafd is geraakt aan bijvoorbeeld lachgas, heeft dat gevolgen voor de lichamelijke conditie.
Zodra het middel niet meer wordt gebruikt, moet het lichaam opnieuw in balans komen omdat het gewend is geraakt aan het middel. Als iemand geestelijk afhankelijk is, voelt die zich niet comfortabel zonder een bepaalde handeling te kunnen uitvoeren of een bepaald middel te gebruiken. In dit artikel gaan we in op de gevolgen van lachgas. Dit is een enorm verslavend middel met zowel lichamelijke als psychische effecten.
Korte en sterke effecten
Lachgas wordt door ziekenhuizen en tandartsen gebruikt als kortdurende pijnstiller of als narcosemiddel. Het is een kleur- en geurloos gas en de werkzame stof is distikstofmonoxide (N2O). Dat type lachgas is met zuurstof vermengd en is van medische kwaliteit. In tegenstelling tot het lachgas dat als drijfgas voor slagroomspuiten wordt gebruikt en in patronen wordt verkocht. Lachgas wordt ook steeds vaker als drug gebruikt. In die hoedanigheid wordt het gas uit het patroon via een slagroomspuit in een ballon gespoten. Vervolgens ademt de gebruiker het lachgas in via de ballon. Lachgas is drugs omdat het korte en sterke effecten teweeg brengt. Die variëren van lacherigheid en een high gevoel, tot dromerigheid en een gevoel van euforie.
Bijna-bewustzijnsverlies
Als lachgas wordt geïnhaleerd, brengt dat uiteenlopende effecten teweeg die vrijwel direct optreden. Het geeft een korte roes die ongeveer één tot vijf minuten duurt. Er volgt een gevoel van bijna-bewustzijnsverlies dat een beetje op dronkenschap lijkt. Het gas draagt de naam lachgas omdat sommige mensen ervan moeten lachen. Gebruikers voelen geen pijnprikkels, hun spieren ontspannen en ze ervaren een licht gevoel in het hoofd. Daarnaast kunnen geluiden en beelden anders binnenkomen. Bij een snelle inname of hoge dosering kunnen daarnaast hallucinaties optreden. Dan zien of horen gebruikers dingen die er in werkelijkheid niet zijn. De effecten van lachgas zijn na maximaal vijf minuten uitgewerkt en zijn niet bij iedereen gelijk. Dat hangt af van hoe iemand zich voelt, in welke omgeving lachgas gebruikt wordt en hoe gezond diegene is.
Beschadiging van de zenuwen
Lachgas is een verslavend middel en kenmerkt zich door lichamelijke en geestelijke afhankelijkheid. Het gebruik van het middel kan schadelijke gevolgen hebben. Jonge en onervaren gebruikers en mensen met een laag vitamine B12-niveau – zoals veganisten en vegetariërs – zijn hiervoor gevoeliger. Sommige mensen ondervinden problemen doordat ze lachgas in grote hoeveelheden tegelijk inademen. Zij kunnen dan een doof gevoel in hun armen en benen krijgen of last van tintelingen. Dit kan duiden op een vergiftiging van het zenuwstelsel (neurotoxiciteit). Een alarmsignaal om onmiddellijk te stoppen met het gebruik. Er kan een beschadiging van de zenuwen optreden als een gebruiker ondanks de klachten blijft gebruiken.
Een lachgasverslaving overwinnen doe je niet alleen. Heb je moeite om met het gebruik van dit middel te stoppen? Of bemerk je dat iemand in je naaste omgeving hier problemen mee heeft? Het inwinnen van hulp en advies bij specialisten van een verslavingszorg instelling is de eerste stap naar herstel.