De overgang is niet per se een periode vol van klachten

Vijftigplus en in de overgang. Ze horen bij elkaar en het is niet voor niets dat veel vrouwen de bui al zien hangen. Voor je het weet regent het klachten. Dat hoeft echter helemaal niet. Of je wel of geen overgangsklachten krijgt, is heel individueel. Probeer er in ieder geval zo ontspannen mogelijk mee om te gaan, dat scheelt al. 

Wel of geen klachten, als vrouw van rond de vijftig jaar kun je niet om de overgang heen. Als het zover is, zie je ineens dat het in de media wemelt van artikelen over opvliegers, nachtzweten, stemmingswisselingen en vermoeidheid. Dat is nog maar een greep uit de hoeveelheid symptomen waar vrouwen mee te maken kunnen krijgen. Veel van die symptomen worden direct als klacht gezien, maar dat hoeft niet!

Dat laatste is voor veel vrouwen vaak een eyeopener. Dat niet alle verschijnselen meteen een klacht zijn. Iemand die het af en toe flink warm krijgt en daar goed mee om kan gaan, ziet het helemaal niet als een klacht. Iemand die geen nacht meer slaapt vanwege hevig transpireren mogelijk wel. Overgangsklachten lijken daarmee heel persoonlijk. De overgang gaat gepaard met veranderingen. Wie daar flexibel en met een open mind mee om kan gaan, heeft vaak veel minder last van die overgang en ziet het gewoonweg als een nieuwe fase in het leven.

De overgang en de menopauze

De overgang wordt ook wel de menopauze genoemd, maar dat klopt niet helemaal. Als de menstruatie helemaal stopt is er sprake van de menopauze. Dat moment is uiteindelijk pas achteraf vast te stellen. Daarvoor zit bij veel vrouwen een periode van onregelmatig ongesteld zijn en meer bloedverlies dan normaal. Dan is er al sprake van de overgang. Na de menopauze volgt een periode waarin het lichaam zich heeft aanpast aan een nieuwe fase. In deze hele genoemde periode, voor en na de menopauze, kunnen zich klachten voordoen. Bij de een duurt die overgangsperiode een jaar, bij de ander tien jaar.

Het is misschien de onzekerheid over hoe lang de overgang gaat duren en wat iemand ervan gaat merken, die veel vrouwen in de weg kan zitten. Je weet niet in hoeverre je last krijgt van de overgang en vooral wanneer het voorbij zal zijn. In veel gevallen blijkt goed voor jezelf zorgen door gezond te eten, regelmatig te bewegen en stress te vermijden de overgangsperiode minder zwaar te maken. Doen zich echter klachten voor die het dagelijkse leven flink in de weg zitten, dan is er heus sprake van klachten en is een bezoek aan een huisarts een optie. Deze kan eventueel hormoonpreparaten voorschrijven.

Oogmigraine is een vrij onbekend overgangsverschijnsel

Naast de bekende overgangsverschijnselen als stemmingswisselingen, opvliegers, nachtzweten en slaapstoornissen, is er nog een hele reeks verschijnselen zoals vaginale veranderingen (droogheid), vermoeidheid, duizeligheid, rusteloze benen en stijve spieren. Een vrij onbekend verschijnsel is slechter zien of vlekken voor de ogen zien. Iets waar een deel van de vrouwen in de overgang mee te maken kan krijgen. Het wordt veroorzaakt door onder meer het dalende oestrogeengehalte en een eventuele hogere bloeddruk. Voeg daar slecht slapen en stress aan toe en de kans op hoofdpijn en migraine neemt toe.

Bij hoofdpijn kan een paracetamol nog soelaas bieden, maar migraine moet je eigenlijk serieuzer nemen. Een aanval begint vaak met sterretjes zien of patronen van licht, glinsteringen of donkere vlekken. Volgt hierna een hoofdpijnaanval aan één kant het hoofd en kun je nauwelijks nog licht verdragen en raak je misselijk dan is er sprake van migraine. Volgt er geen migraineaanval na de zichtproblemen, dan noemen we dit oogmigraine. Het komt in de overgang regelmatig voor.

Je hoeft in de overgang niet te lijden

Naast deze genoemde lichamelijke verschijnselen zijn er ook nog psychische symptomen van de overgang zoals somberheid of vergeetachtigheid. Sommige vrouwen raken eerder overprikkeld en voelen zich onrustig en opgejaagd. Serieuzer zijn depressieve gevoelens en angst- en paniekaanvallen. Het is geen schande hiermee naar een huisarts te gaan. Vooral als het je dagelijkse leven zodanig in de weg zit dat je niet meer goed kunt functioneren, en je je bijvoorbeeld ziek moet melden op het werk. De overgang is niet een periode tijdens welke je moet lijden onder de symptomen. Als dat het geval is, als er werkelijk klachten zijn, is het tijd er iets aan te doen.