De overeenkomst tussen Zebra tassen en kinderprogramma’s? Zowel ouders als kinderen zijn fan 

Sommige producten worden door zowel kinderen als volwassenen gewaardeerd en er is eigenlijk geen onderscheid. Als voorbeeld noemen we de Zebra tassen. Die doen het goed bij zowel kinderen als hun ouders. Laat deze niet ongezien aan de kapstok hangen, want voor je het weet heeft je zoon of dochter de rugtas of shopper ‘even’ mee. 

Die tassen zijn eigentijds en hip en spreken bij beide doelgroepen tot de verbeelding. Dat fenomeen gaat ook vaak op voor televisieprogramma’s die zowel door ouders als kinderen worden gewaardeerd.

Het is niet vanzelfsprekend dat volwassenen graag meekijken. Ze vinden het te schreeuwerig of te kinderachtig. Vraag echter een volwassene naar wat hij of zij is bijgebleven om samen met het kind naar te kijken en veelvuldig worden de kinderprogramma’s van de VPRO genoemd. Eentje keert er nu terug. Achterwerk in de kast. Weet jij het nog?

Zebra tas is net zo universeel als sommige kinderprogramma’s

Achterwerk kan gezien worden als de voorloper van social media waar even openhartig over zaken wordt gesproken als destijds in die brievenrubriek Achterwerk op de achterpagina van de VPRO-gids.

De brievenrubriek kreeg in de jaren 1984 tot 1992 navolging in de vorm van een televisierubriek: Achterwerk in de kast. Jonge kinderen schoven het gordijntje van de kast open en vertelden hun verhaal. Over hun huisdier, hun hobby of hun vervelende zusje. En soms ging het verder dan dat en kreeg je een kippenvel moment voorgeschoteld als een kind vertelde over een zieke ouder bijvoorbeeld. Het was bijzondere televisie en het keert nu in een onlineversie terug.

Dat betekent dat je je als kind niet hoeft te haasten vanuit de sportclub of bij je vrienden vandaan met je Zebra tas om op tijd thuis te zijn om het programma te kunnen zien. Online zal het te allen tijde beschikbaar zijn. Wel zo fijn.

Kinderen tot en met zestien jaar mogen filmpjes insturen via de site van de VPRO. Fotograaf en documentairemaker Ruben Terlou trapte de nieuwe reeks af, samen met zijn puppy hond Kapitein.

Net als in die jaren eerder worden presentaties niet bewerkt en wordt er niets geregisseerd. Dus als het mis gaat is dat ook te zien.

Hangt jouw Zebra rugzak nog aan de kapstok? 

De VPRO lijkt te grossieren in bijzondere kinderprogramma’s. Dat ontstond toen de omroep eind jaren tachtig meer zendtijd kreeg en deze op wilden vullen met kinderprogramma’s.

Wie kent niet het Hasta la Pasta. Volgens velen is Roos (en haar mannen) de meest legendarische presentatrice geweest van de reeks kinderprogramma’s die onder andere op zondagmiddag werden uitgezonden onder de noemer Villa Achterwerk.

Ken je nog Loenatik? De serie over het gezelschap in het ‘gekkenhuis’ dat alle mogelijke avonturen beleeft. Met onder andere De majoor en Bep. Velen kunnen zich deze bijzondere typetjes nog wel herinneren. Wat ze doen? Vooral vreemde dingen die ze na aan het hart liggen, eigenlijk zoals kinderen het doen en daarom spreekt het ze zo aan. Maar ook dit programma kon de goedkeuring van de volwassenen wegdragen. Hilarisch was het en dat vonden de ouders ook die graag meekeken.

Buurman & Buurman wordt eveneens door zowel kinderen als volwassenen gewaardeerd. De beide poppen lossen samen op ludieke wijze alle mogelijke huiselijke calamiteiten op. Op hun eigenzinnige en wederom kinderlijk leuke manier. Voor alles is een oplossing.

Om af te sluiten refereren we nog even aan de rode knop waar de mannen van Roos om vochten. Wie was de snelste en de slimste en sloeg er uiteindelijk op om het programma af te sluiten? Check nu snel of je Zebra rugzak nog aan de kapstok hangt.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top