Einddoel van deze meerdaagse trektocht is een van de wereldwonderen: de ruïneuze Andes-bergstad Machu Picchu. De Inca indianen vestigden deze stad in de 15e eeuw op een desolate maar ook imponerende plek in de hoge Andes. Als attractie is het absoluut nummer 1 van heel Peru. Niemand weet precies waarom de stad hier gebouwd werd. Was het een buitenverblijf voor hooggeplaatste Inca’s? Of een versterking om het Incarijk te verdedigen? De ruïnes doen nu mysterieus en imponerend aan in hun maaswerk van bergterrassen. De gebouwen hebben stapelmuren zonder cement. Bij aardbevingen konden de stenen los van elkaar trillen en daarna weer op elkaar rusten. Er gaan twee wandelroutes naar de Incastad en verreweg de bekendste is de Camino Inca (de Inca Trail) die in Cuzco begint.
Boek héél vroeg
De Inca Trail is beslist geen romantisch dwaalpaadje en vergt de nodige voorbereidingen. Velen dromen van deze voettocht maar de kaartjes raken snel op. Kaartjes inderdaad, want er mogen slechts 500 man per dag de trail op. En daarvan zijn er 300 gidsen en tassendragers. Even doorgerekend betekent het dat er wereldwijd slechts 200 trekkers per dag worden toegelaten op de trail. En in de hele maand februari is de trail niet mogelijk omdat het pad dan onderhouden wordt. De belangrijkste voorbereiding ligt in het bemachtigen van een ticket voor de hike. Neem minstens een half jaar van tevoren contact op met een van de touroperators die de hikes mogen verkopen. Je gaat in een groep lopen van 8 tot 16 mensen. Vaak wordt gekozen voor een vierdaagse trek, hoewel er ook een tweedaagse is. Reken op ongeveer 700 euro voor deze unieke belevenis.
Eerste dag
Je wordt met een busje net buiten Cuzco afgezet en begint aan je ca. 6 uur durende tocht, eerst vrij vlak maar de laatste vier uur een zeer stevige klimwandeling. Je komt voorbij een Inca site (Patallacta) en bereikt de kampeerplek van Wayllabamba.
Tweede dag
De zwaarste klimwandeling want je stijgt in zo’n 5 uur naar 4.200 meter. De panorama’s over de bergen zijn schitterend. Via de Dead Woman’s Pass daal je weer iets af naar je overnachtingsplek, de kampeerplek van Pacaymayo. Deze dag kan door de hoogte flink koud zijn.
Derde dag
Veel trekkers ervaren ook deze dag als zwaar. Het traject is 16 km waarbij je zo’n 1500 m daalt. Links en rechts zie je prachtige ruïnes in het landschap steken. Je komt langs de schier ontoegankelijke Inca-site Sayaqmarca en overnacht in het Winaywayna Inca complex.
Vierde dag
Dit is de dag met eindbestemming Machu Picchu waar je nog maar 5 km van verwijderd bent. Snel gaat het niet, want je bent toch gauw 2,5 uur aan het hiken. Uitslapen is er niet bij want je vertrekt in de nacht om bij zonsopkomst bij de Zonnepoort en Machu Picchu aan te komen. In enkele uren kun je dan de ruïnestad verkennen. Daarna wacht de bus terug naar Aguas Calientes.
Is de Inca Trail voor iedereen te doen?
De hike is geen grapje. Fysiek moet je gezond zijn en enige conditie is ook heel gewenst. Maar dan is het heel goed mogelijk om de tocht te maken. Het meest voorkomende probleem bij hikers onderweg zit ’m in de tweede dag als je last kunt krijgen van hoogteziekte, ofwel op z’n Spaans ‘soroche’. Ook wel logisch want dan bereik je 4200 m hoogte. Dus minder zuurstof in de lucht en bovendien een veel drogere lucht. Er is geen echt medicijn tegen dus je kunt duizelig en misselijk worden en hoofdpijn ontwikkelen. Het is dan ook verstandig dat je voor je de Inca Trail doet, al een tijdje op hoogte in bijvoorbeeld Cuzco verblijft (geweldig mooie werelderfgoedstad!).
Weinig meenemen
Heel veel reizigers kiezen voor de vierdaagse hike naar Machu Picchu. Al het eten is inbegrepen. Neem niet te veel mee in een kleine rugtas (30 tot 40 liter maximaal). Een windjack en regenjas, anti-muggenspray, zonnebrandolie, een zaklamp, cash geld en natuurlijk je paspoort zijn noodzakelijke zaken om mee te nemen; net zoals toiletspullen (ook wc-papier) en kleding voor vier dagen. Het allerbelangrijkste is echter vroeg boeken. Zeker als je in de zomer de Inca Trail wilt doen. De maanden mei, juni en september zijn ook goede droge maanden en zelfs in oktober is het regenseizoen nog niet met vol geweld losgebarsten. En heb je geen succes hebben met een ticket voor de Inca Trail? Wanhoop dan niet, er zijn alternatieve trails, bijvoorbeeld:
- Salkantay Trek
- Inca Jungle Trek
- Choquequirao Trail
- Lares trek