De beste kunstmusea van Berlijn
Kunst kijken in Berlijn? Heb je nog een weekje over? Dat wordt een lange tocht door galerijen en door riante zalen. Alle kunst van Berlijn aanschouwen is een onmogelijke opgave. Ook dit artikel geeft ‘slechts’ negen bijzondere etalages van wat er aan kunst in Berlijn te zien is. Maar ze horen wel tot het allerbeste dat Berlijn op de sokkel en in de vitrine heeft staan of aan de wanden heeft te hangen.
Hamburger Banhnhof (Invalidenstraße 30)
Niet alleen loopt kunst als een trein in Berlijn, het staat en hangt ook in een treinstation. Een voormalig treinstation dan, het Hamburger Bahnhof dat geen lang leven beschoren was. Het werd na drie decennia al te klein bevonden als station en destijds kwam er het museum van verkeer en bouw in. Nadat De Muur viel in Berlijn werd het opgeknapt en sinds 2004 kom je hier binnen in het museum voor hedendaagse kunst. Met belangwekkende Duitse kunstenaars in de collectie zoals werk van Joseph Beuys en Anselm Kiefer. En ook buitenlandse topnamen. Andy Warhol en Roy Liechtenstein zijn niet de minste kunstenaars. Wie de hedendaagse kunst een warm hart toedraagt, moet hier gewoon een paar uurtjes slijten. Er is volop aandacht voor de ontwikkelingen binnen conceptuele kunst en ook mediakunst is niet vergeten.
Martin-Gropius-Bau (Niederkirchnerstraße 7)
Nog zo’n kunsttempel voor hedendaagse kunst is de Martin-Gropius-Bau dat oorspronkelijk collecties met kunstnijverheid had. Het is nu uitgegroeid tot een Berlijnse topper voor de liefhebber van hedendaagse kunst. Geliefd, want er komen zo’n 640.000 bezoekers per jaar op af om de werken van fameuze kunstenaars te bekijken.
Bauhaus-Archiv (Klingelhöferstraße 14)
Vanaf 1919 zou Bauhaus een opmars maken in het Duitse kunstenland. Eerst in Weimar, daarna in Dessau en Berlijn. Bauhaus als progressieve kunstvorm leek een snelle dood te sterven door het opkomende Duitse nationaalsocialisme. Dat had geen goed woord over voor de ‘bolsjewistische’ uitingen van Bauhaus. Maar Bauhaus was in feite een bundeling van plastische kunst, ambachtelijke techniek en industriële mogelijkheden. En nu, driekwart eeuw na de nazitijd, is Bauhaus nog altijd een hele populaire kunststijl. En wordt het Bauhaus-Archiv van Berlijn dan ook zeer gewaardeerd. Dit museum kwam deels uit de doeken naar ontwerpen van voormalige Bauhaus-directeur Walter Gropius. Het staat vol interieurstukken die de designtraditie van het Bauhaus weergeven.
Pergamonmuseum (Bodestraße 1-3, Museuminsel)
Rond de miljoen bezoekers op jaarbasis, dan ben je pas een echt museum. Het Pergamon is dat dus, het is feitelijk het allerdrukst bezochte kunstmuseum van heel Duitsland. Nu geen hedendaagse kunst maar de artistieke uitingen van andere millennia. In vier afdelingen werk je je door het Assyrische en Babylonische erfgoed, en ontdek je de kunst van de oude Perzen en vroeg-islamitische kunstwerken. Eenieder die hier binnenkomt, gaat het eerst naar de drie topstukken:
- Pergamonaltaar
- Marktpoort van Milete
- Ishtar Poort
Neues Museum (Museuminsel)
Hier moet je naar toe als je van Oud-Egyptische kunst houdt. Het Neues Museum is tegenwoordig de etaleerkast van de vroegere collecties van het Ägyptisches Museum. Met als summum een buste van de Egyptische koningin Nefertiti.
De Alten Nationalgalerie (Bodestraße 1-3)
Deze galerie is gehuisvest in een 19e-eeuws gebouw en dat stemt goed af met de 19e-eeuwse kunstwerken die je er aantreft. Vooral het Franse impressionisme, het Duitse Classicisme en de Duitse Romantiek krijgen volop aandacht. Bijvoorbeeld het stemmige werk van Caspar Friedrich: Mönch am Meer.
Bode-Museum (Am Kupfergraben, Museuminsel)
Een neobarok gebouw dat in liefst 66 zalen de hoogtepunten van de Europese beeldhouwkunst toont. Met werk van onder meer Donatello en de laatgotische Riemenschneider. Naast prachtige werken van beeldhouwkunst is er ook een tweede museum gehuisvest, het Museum für Byzantinische kunst. Met onder andere iconen uit het Byzantijnse rijk en beeldhouwkunst van de oude Romeinen.
Gemäldegalerie (Matthäikirchplatz)
Ook niet voor een kleintje vervaard want deze galerie heeft een schier oneindige collectie schilderijen die zes eeuwen omvatten (13e – 18e eeuw). Dit museum bulkt van de grote namen: Brueghel, Dürer, Giotto, Vermeer, Rembrandt, Rubens, Caravaggio, de keur van grote namen blijft maar doorgaan. Brandpunten van de Gemäldegalerie zijn de Duitse schilderkunst tot de 16eeeuw, de Vlaamse en Nederlandse schilderkunst uit de 17e eeuw en de grote Engelse en Franse meesters uit de 18e eeuw. Dit museum heeft een van de rijkste verzamelingen van de Vlaamse Primitieven ter wereld.
Urban Nation (Bülowstraße 7)
Berlijn zou Berlijn niet zijn als er niet plaats was ingeruimd voor urban art, street art en graffiti. Een deel van de nog overeind staande Berlijnse Muur is ermee gevuld maar ook het Urban Nation Museum weet er wel raad mee. Met spraakmakende tentoonstellingen wordt de straatkunst belicht.