Danny Vera

De Zeeuwse Danny Vera (1977) is sinds zijn hit ‘Roller Coaster’ niet meer weg te denken uit de Nederlandse muzieklijsten. Met dit nummer werd hij in 2020 aanvoerder van de Top 2000. What’s next?

Het leek even of hij uit het niets kwam en in één keer zijn naam voorgoed in de hitlijsten vestigde met het nummer Roller Coaster. Wie dat meent, heeft het goed mis want er ging een lange weg aan vooraf. De naam Danny Vera was niet in één keer gevestigd. Zijn muziek ook niet.

Danny Vera heet eigenlijk Danny Polfliet

Danny Vera is een artiestennaam. De in Middelburg geboren Danny heeft Polfliet als achternaam. Aan hem wordt het genre americana toegeschreven, een muziekstijl die afgeleid is van de originele folk, blues en country en naar de huidige tijd is getransformeerd. Een groot deel van deze muziek komt uit de Verenigde Staten. Americana artiesten als Steve Earle, Mary Chapin Carpenter, John Hiatt en Robert Plant gingen Vera voor en zullen hem zeker geïnspireerd hebben. Neil Young maakte ooit een album met de titel Americana. Ook in Nederland kennen we deze vorm van muziek van onder andere Tim Knol, Stevie Ann en Ilse deLange.

Danny Vera kocht zijn eerste gitaar in New Orleans

De gitaar is een onmisbaar instrument in dit genre en veel zangers en zangeressen bespelen deze zelf. Ook Danny Vera, die zijn eerste exemplaar aanschafte in 1995 in New Orleans. “Ik speelde nauwelijks gitaar maar kocht daar een dure Gretsch, die hadden George Harrison en Brian Setzer immers ook. Toen moest ik natuurlijk wel gaan leren spelen,” vertelt hij een interview aan npo radio5. “Op mijn achttiende wist ik dat ik als artiest mijn brood wilde verdienen.”

Zijn studie aan de Rockacademie in Tilburg leidde ertoe dat hij niet alleen covers ging vertolken, maar ook eigen nummers schreef. In 2000 won hij met zijn eerste band Till Dawn de Zeeuwse Belofte, de finale van bands die de winnaar waren van bandcompetities Spectra (Zuid-Beveland), Podium Z (Veere), Steenworp (Zeeuws-Vlaanderen) en Regioruis (Schouwen-Duiveland).

Danny Vera nam het heft in eigen hand

Dat een mooie gitaar en een muziekopleiding niet direct garant staan voor succes als artiest bewees het eerste album van Vera dat in 2003 verscheen: For The Light Of Your Eyes. Zelfs een contract met een platenmaatschappij bood geen soelaas. Universal Music verbrak dan ook de samenwerking met Vera. Dat Danny Vera niet voor een gat te vangen is mag wel blijken uit het feit dat hij het heft vervolgens in eigen handen nam en in eigen beheer en studio het album Ordinary Man opnam.

Vera in het eerdere Parool-interview: “In 2009 zat er nog steeds heel weinig schot in de zaak. Ik zei tegen m’n vriendin: ‘Ik wil het nog één keer proberen. Ik wil die plaat in Amerika gaan maken. Als die niets doet, zoek ik een echte baan. Van ons laatste spaargeld zijn we naar Nashville gegaan.” Hij nam er het album Pink Flamingo op in de Nashville Hilltop studios in Tennessee. Hij werkte er met sessiemuzikanten van onder andere Garth Brooks en Toto aan een geluid dat herkenbaar is van grote Amerikaanse producties. Tijdens de opnames werd Danny met de camera gevolgd. Het opnameproces werd vastgelegd en verwerkt tot een documentaire die op dvd werd bijgeleverd.

Johan Derksen kon Dany Vera’s muziek waarderen

“Mooie plaat gemaakt, maar echt geweldig verkocht ie niet. Toen belde Johan Derksen.” Muziekliefhebber en voetbalanalist Johan Derksen, die de stijl van Danny Vera waardeerde, vroeg Danny Vera en zijn band als huisband van het tv-programma Voetbal Inside. Het is dat programma waarmee veel mensen kennismaakten met Vera en zijn band en met zijn muziek. Van 2011 tot en met 2014 waren de musici tevens de huisband van het dagelijkse Tour du Jour, het nummer Tomorrow will be mine was hierin de dagelijkse opening. Daar bleef het niet bij, want Vera werd regelmatig ook voor andere uitingen gevraagd zoals voor de reclame van Royal Club. Headin’ for the city werd een kleine hit in de iTunes top 100. Met de muziek wilde het dan wel niet zo heel erg vlotten, zijn naam was gevestigd.

Danny Vera gaat onder contract bij productiemaatschappij Excelsior

In 2013 gaat Danny Vera en zijn band onder contract bij productiemaatschappij Excelsior. In de zomer van dat jaar neemt hij in de SSE Noord studio zijn album Distant Rumble op dat eind dat jaar verschijnt. Aan dit album werkte ook James Burton (gitarist) mee. Wie de man niet kent: hij was onder andere gitarist bij Elvis Presley, Gram Parsons, The Everly Brothers, Emmylou Harris, John Denver, Johnny Cash en Jerry Lee Lewis.

Op het moment dat Roller Coaster verschijnt, gaat het los. Vera in 2019: “Eerst had je de Evergreen top-zoveel op Radio 5. Daar kwam Roller Coaster op 16 binnen. Meteen allemaal mensen boos, want mijn liedje was toch geen evergreen? Toen kwam de Top 4000 van Radio 10, daar was het nummer 8. En nu (2019, red.) in de Top 2000 dus op 4. Hoger dan Elvis. Belachelijk, toch? Terwijl dat liedje in de Top 40 nooit hoger is gekomen dan 21. Vond ik al hartstikke prima, want het was voor het eerst van mijn leven dat ik erin stond.” Ten tijde van het interview kon Vera niet bevroeden dat het nummer nog veel hogere ogen zou gooien. “Typisch, wel dat precies Roller Coaster zo veel reacties bij het publiek oproept. Mijn pa en ma zijn er allebei niet meer. Ik schrijf over die boom die hen verbindt en raak blijkbaar een emotie die universeel is.” Zijn ouders leidden overigens ook naar de naam Vera. Het was de voornaam van zijn moeder en tevens de naam van de bloemenkiosk die zijn ouders runden.

Best Geklede man van Nederland in 2014: Danny Vera

Uit dit alles blijkt wel dat Danny Vera duidelijk niet in één keer in de prijzen is gevallen, ook al werd hij in november 2014 door mannentijdschrift Esquire uitgeroepen tot best geklede man van Nederland. “Ik begon in pakken die mijn moeder voor me naaide. Gingen we samen naar de gordijnwinkel om stof uit te zoeken. Wat ik droeg, was een beetje geïnspireerd op de brokaten pakken van die ouwe cowboys… blijkbaar valt het op wat ik aantrek.”

Danny Vera heeft een eigen stijl ontwikkeld

Danny Vera heeft inmiddels een eigen stijl ontwikkeld, in voorkomen en muziek. Geïnspireerd op het Americana genre legde hij een lange weg af richting de hitparades. Zijn volharding lijkt inmiddels beloond. Met Roaler Coaster heeft hij alle mogelijke hitlijsten nu ‘in z’n zak’. En niet alleen dit ene nummer scoorde goed. Zijn meest recente album The New Now werd het langst genoteerde nummer 1 album in 2020, in de top 100.