Daarom valt de keuze steeds vaker op een afgesloten keuken

De open keuken is nog altijd populair. Lekker veel ruimte en veel contact met elkaar tijdens het koken. De hogere energierekening gooit echter steeds vaker roet in het eten. In dat geval blijkt een dichte keuken slimmer.

De open keuken was jarenlang een hit. Nieuwbouwwoningen werden opgeleverd met een huiskamer-keuken en in bestaande woningen werden in rap tempo muren tussen huiskamers en keukens weggeslagen. Kookeiland erin en nooit meer iets aan doen. Tot vandaag.

Met vandaag bedoelen we de tijd dat we op stookkosten willen bezuinigen en vrezen voor het verwarmen van al te grote open ruimtes. Precies; die open keuken dus. We blijken toch onze twijfels te hebben over of die open keuken op dit moment wel zo handig is. Eigenlijk niet natuurlijk. Het verwarmen van die open keuken die ook wel ‘het kloppend hart’ van het huis wordt genoemd, blijkt ineens niet meer zo slim.

De voordelen van een old school dichte keuken

Er zijn dan ook veel voordelen te noemen die een old school dichte keuken weer rechtvaardigen. Denk aan minder hoge energiekosten als je niet alles hoeft te verwarmen. Als je ’s avonds in de huiskamer zit, kan de verwarming in de keuken lager of uit. En andersom. Dat scheelt in de portemonnee. Daarnaast zijn er meer voordelen zoals geen last van kookluchtjes in de huiskamer. Geen zicht op een vuile vaat of een volgepropt aanrecht. Je kan de boel even de boel laten en later schoonmaken.

Open keuken verwarmen vraagt meer energie

De open keuken heeft natuurlijk ook voordelen anders was deze nooit zo populair geworden. Je hebt met een open keuken meer ruimte. Je kunt zicht houden op de kinderen die in het woongedeelte spelen of televisiekijken, en er is meer contact met elkaar. In dat geval houd je het aanrecht opgeruimd en houd je het werkblad blinkend schoon en strak, mede door bijvoorbeeld over de inductiekookplaat een inductiebeschermer te leggen. Uiteraard met een afbeelding erop en in een kleur die bij de inrichting van de open keuken past. Maar het nadeel zit ‘m vooral in die hogere stookkosten omdat het gewoonweg meer energie vraagt om de ruimte te verwarmen.

De keuze is dan ook aan de bewoner zelf en afhankelijk van zijn of haar smaak om te kiezen voor ofwel een open keuken of een afgesloten keuken. De energierekening en daarmee de inhoud van de portemonnee speelt steeds vaker een rol bij die keuze.