Het is een verhaal dat zo verfilmd zou kunnen worden door Hollywood, het verhaal van de Nederlands-Ghanese skeletonner Akwasi Frimpong. Als nationaal sprintkampioen bij de jeugd had Frimpong (32) maar een droom, om ooit naar de Olympische Spelen te mogen.
Frimpong groeide op in de Bijlmer en werd al snel een rolmodel voor velen in zijn omgeving met zijn positivisme, wilskracht en vastberadenheid om die ene grote droom te verwezenlijken.
Switch
Dat de weg naar de Olympische Spelen soms wel een hele bijzondere kan zijn bewees Frimpong die een opmerkelijke route aflegde. Als topsprinter raakte hij geblesseerd waardoor hij in 2012 niet mee kon naar de Spelen van Londen met het Nederlandse estafetteteam onder leiding van voormalig Nederlands sprintkampioen Troy Douglas.
De teleurstelling hierover bleek in het geval van Frimpong slechts de aanzet tot een bijzondere switch toen hij vanwege zijn snelheid gevraagd werd om onderdeel uit te maken van het Nederlands bobsleeteam onder leiding van Ivo de Bruin. Het lot was Frimpong echter opnieuw niet gunstig gezind, want het team wist zich niet te kwalificeren voor de Spelen van 2014 van Sotchi. De lang gekoesterde droom leek uit te gaan als een nachtkaars.
Cool Runnings
Akwasi kwam echter in aanraking met de sport skeleton en vond hierin zijn nieuwe passie waarbij hij zijn snelheid en kracht als sprinter kon gebruiken. De Disney film Cool Runnings uit 1993 over een Jamaicaans bobsleeteam is eigenlijk perfect te vergelijken met de wonderlijke carrière van Akwasi Frimpong. Hij besloot voor zijn vaderland Ghana uit te komen en richtte hiervoor zelfs de Ghana Bobsled & Skeleton Federation op. In 2018 kwalificeerde hij zich eindelijk voor de Olympische Spelen van Pyeongchang en wist zo geschiedenis te schrijven voor Ghana met een oranje tintje.
Lening
Maar het jaar na de Olympische Spelen is altijd zwaar voor een topsporter. Niet alleen komt er een sportieve dip, er is ook minder aandacht voor de sport. En dat gaat ten koste van de inkomsten, ondanks steun van prominente ex-topsporters als Mark Tuitert en eerder al Johan Cruyff.
Akwasi moest zelfs een lening van 30.000 dollar afsluiten om zijn Amerikaanse coach Zach Lund, een fenomeen in de skeletonwereld, te kunnen betalen voor deze winter. Maar dat kan niet nog een jaar. En daar baalt Frimpong van, want hij wil dolgraag naar de Spelen van 2022 in Peking. En niet als publiekstrekker, clown of startveldvulling, maar voor de medailles.
Medaillekansen
Deze winter steeg hij zelfs op de wereldranglijst van plek 99 naar plek 68, terwijl de geboren Ghanees nog wedstrijden oversloeg ook. Als de progressie aanhoudt, wil Frimpong zich richten op de medailles bij de volgende Spelen. Voor sponsoren is dat blijkbaar niet genoeg om Frimpong te steunen. Net als het feit dat de skeletonner een van de meest geïnterviewde atleten van de Winterspelen van 2018 in Pyeongchang was. “Ik had het niet verwacht, maar sponsoren binnenhalen is nog steeds heel moeilijk,” zegt Frimpong. “Ook uit Ghana kreeg ik nagenoeg geen hulp. Ondanks de beloftes die ze steeds doen. Ik moet alles alleen doen. Ik wil vooral bewijzen dat niets onmogelijk is als je ervoor gaat.”
Het einde nabij
Wat hij nodig heeft? “Ongeveer 65.000 euro. Anders moet ik in mijn eentje van de banen glijden, maar daar word ik niet beter van. Ik train niet meer voor het meedoen – dat heb ik al bereikt en dat was mooi – ik wil meer: medailles.” Om dit te realiseren is er een crowdfunding campagne opgestart en ook nu kan Frimpong rekenen op steun, sympathisanten als Frits en Barbara Barend als ook de voorzitter van de Nederlandse bond Wim Noorman leverden al een bijdrage aan de campagne. Maar het is helaas nog lang niet genoeg om zijn bijzondere carrière te kunnen redden.
Mocht er niet genoeg geld binnenkomen, dan is Frimpong gedwongen te stoppen met zijn sportieve carrière. “Er is geen plan B, daar wil ik voorlopig ook niet over nadenken. Ik heb een vrouw en kind die ik moet onderhouden. Ik kan het niet maken om voor mezelf te kiezen.”
Youtube filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=HzTnECBphsU