Consuminderen, waar begin je?

Steeds meer mensen kiezen voor een leven waarin het kopen van spullen aan banden wordt gelegd. Consuminderen is een manier om beter voor de aarde te zorgen en je bespaart er ook nog eens geld mee. Wat heb je echt nodig?

Een willekeurige winkelstraat en je komt om in de reclames. Koop, korting of aanbieding zijn woorden die je om de oren vliegen. Wie is daar niet gevoelig voor. Hier weerstand aan bieden is een stap in de richting van consuminderen. Iets waar je in onze consumptiemaatschappij stevig voor in je schoenen moet staan, maar steeds meer mensen proberen het.

De stof endorfine, die ons lichaam aanmaakt als we iets leuks ervaren, zorgt er ook voor dat we happy zijn als we iets nieuws kopen. Kortstondig dan. Die nieuwe schoenen zijn al snel gewoon en je wilt weer diezelfde ‘happy’-ervaring, oftewel andere schoenen. Dat houdt dan niet op. Kies je voor het níet aanschaffen ervan, dan zou je denken dat het tegenovergestelde gebeurt. Dat je er sacherijnig van raakt. Het omgekeerde blijkt het geval. Als je er echt een beetje een sport van maakt om eerst tot tien te tellen voordat je iets koopt en daarmee aan veel winkels voorbij te gaan, ga je je steeds beter voelen. Je draagt op deze manier namelijk echt een steentje bij aan het mooier maken van de wereld. Veel mensen die dit doen, voelen zich meer vrij en minder afhankelijk. Dat gevoel houdt wel langer aan!

Consuminderen is een van de grootste stappen die je kunt zetten als het gaat om een duurzame manier van leven. Het gaat erom alleen dat te kopen wat je echt nodig hebt. En dat niet alleen. Misschien is dat wat je wenst, bijvoorbeeld een nieuwe jas, wel tweedehands te koop. Maar wacht even; als je nu die oude jas laat repareren. Misschien kun je dat gat in die mouw wel zelf dichtmaken? Op een creatieve manier door er een leuk lapje stof overheen te naaien. En als je dan een paar nieuwe knopen op de jas zet, heb je meteen een heel andere jas. Het is niet alleen creatief en leuk, het is een andere manier van met spullen omgaan. Ook dat is consuminderen.

Heb je die tosti-ijzer echt wel nodig? Tosti’s bakken in de pan deed je al jaren en dat ging toch prima. Die trendy hangstoel, nodig? Extra sneakers, nodig? We willen vaak iets anders of gewoon iets nieuws, maar in veel gevallen heb je het niet werkelijk nodig. Er is niets op tegen om jezelf af en toe te verwennen of iets nieuws te koop, maar denk goed na. Wacht even een dag met kopen. Doe geen impulsaankopen. Het werkt, en je houdt de portemonnee dicht. En dat niet alleen. Je huis blijft overzichtelijker en als we allemaal een stapje terug doen in ons koopgedrag hoeft er ook minder geproduceerd te worden. Dat scheelt energiekosten, brandstof, vervuiling, CO2, ruimte en ga zo maar door.

Wacht een week 

Het begint met het negeren van reclame. Dat is best lastig. Weer reclamefolders, negeer reclames op televisie of via social media. Hoe minder vaak je die online aanbiedingen liket, hoe minder je ze voorgeschoteld krijgt. Probeer zoveel mogelijk verleidingen uit de weg te gaan. Je kunt jezelf ook trainen door dat wat je tegenkomt in een winkel en eigenlijk meteen wilt kopen, even te onthouden. Doe verder nog niets. Schrijf het op in een boekje of maak er een fotootje van. Zit het na een week nog in je hoofd en vind je dat je het echt nodig hebt, dan kun je het altijd nog aanschaffen. Je zult regelmatig ervaren dat je na twee dagen al vergeten bent wat het ook alweer was, en je blijkt het eigenlijk niet nodig te hebben.

Leen of deel

Ga eens bij jezelf na hoe vaak je meer dan zes mensen op bezoek krijgt. Voor dat feestje dat je één of twee keer per jaar organiseert hoef je echt niet een heel servies in de kast te hebben staan. Je kunt ook wel een paar extra borden lenen of bij de kringloopwinkel een slag slaan. Veel leuker, stukken goedkoper en het scheelt ook weer een plank in de kast. Minder spullen betekent dat je sowieso minder kasten nodig hebt, en misschien zelfs wel een minder groot huis. Hetzelfde geldt natuurlijk voor kleding voor bepaalde gelegenheden. Je hoeft het allemaal niet te hébben. Je kunt het ook van elkaar lenen of ruilen.

Consuminderen is ook restjes eten opmaken. Wie een beetje creatief is kan van restjes een heerlijke maaltijd op tafel zetten. Kwestie van oefenen en je verspilt minder eten. En je beperkt de hoeveelheid afval.

Consuminderen heeft veelal als gevolg dat je veel minder geld uitgeeft en dus meer overhoudt. Dat is in de huidige tijd best handig met bijvoorbeeld de hoge energieprijzen. En als je dan toch iets nodig hebt, zoals bijvoorbeeld een nieuwe stofzuiger of een paar schoenen, kies dan voor kwaliteit. Een kwalitatief goede stofzuiger gaat jaren mee en kwaliteitsschoenen zijn duurzamer omdat je ze veel beter kunt laten repareren. Een schoenmaker kan prima overweg met een paar leren schoenen waarvan de zolen versleten zijn maar de schoenen zelf nog prima.

Inspiratie nodig?

Ga eens de uitdaging aan een jaar lang geen nieuwe kleding, meubels of ‘hebbedingen’ te kopen. Een flink aantal mensen ging je al voor en je kunt hun ervaringen lezen op verschillende instagram-accounts zoals op die van  Elisah Pals. Zij is koploper als het gaat om zo min mogelijk kopen. Tips tref je op bijvoorbeeld zero waste Nederland. En wil je een beetje de verdieping in dan is het boek Weg Ermee van voormalig 3 op reis presentator Dennis Storm een aanrader. Het boek: Als gezond verstand koning was is zijn meest recente boek over consuminderen. In een eerder interview van RTLnieuws vertelt hij wat teruggaan naar de essentie inhoudt: “Dat is voor iedereen anders. Op materieel niveau gaat het in ieder geval om overbodig consumeren tegen te gaan, individueel en collectief. Op immaterieel niveau gaat het over daadwerkelijk kiezen voor liefde, vriendschap, gezondheid en proberen rond te komen met het doen van werk waar je hart ligt.”