Hoe laat gaat de tap open in de sportkantine?

Schenktijden in sportkantines lijken een lastig gegeven. Vooral in verband met het schenken van alcohol aan jongeren onder de achttien jaar, wat nog te vaak gebeurt.

Een biertje na een sportwedstrijd, dat gebeurt ieder weekend. De gezellige derde helft, daar kijkt niemand in de sportkantine van op. Regelmatig blijken echter ook jongeren mee te drinken die nog geen achttien zijn. Controle op leeftijd blijft vaak achterwege.

Volgens het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP is er veel gelegen aan het feit dat er bij sportverenigingen behoorlijk wat verloop is in het aantal vrijwilligers dat bardiensten draait. Mogelijk denken ze van elkaar dat de leeftijd van de jongeren in de gaten wordt gehouden, maar dat gebeurt nauwelijks.

In sporthallen wordt ook nauwelijks gecontroleerd

Uit onderzoek blijkt namelijk dat ruim 82 procent van de sportkantines drank aan jongeren schenkt. Dat geldt niet alleen voor voetbalkantines, maar ook bij de hockey en de tennisverenigingen gaat het zo. En in sporthallen wordt ook nauwelijks gecontroleerd. Slechts 25 procent van de kantines in sporthallen doet een controle naar leeftijd. Zo blijkt uit een onderzoek in opdracht van de overheid. 

Een aantal jaren geleden is er al veel te doen geweest over de schenktijden in sportkantines, door de gemeenten bepaald. In de meeste gemeenten gaat de tap een uur tot anderhalf uur na de laatste wedstrijd dicht. Nu is het discussiepunt gericht op het tijdstip dat de tap open gaat en het éérste biertje wordt geschonken. 

Seniorenteams spelen soms vroeg in de middag

In het verleden is er al regelmatig gerommeld met de schenktijden. Vaak stuitte dat op veel kritiek van clubleden. Een voorbeeld: In 2013 werd in een gemeente de regeling dat de tap een uur voor de seniorenwedstrijden open mocht en twee uur na de laatste training of wedstrijd weer moest sluiten door B&W ter discussie gesteld. De tap mocht open van vier uur ’s middags tot acht uur ’s avonds, zo stelden B&W voor. En door de week tot elf uur in de avond. Daar kwam veel kritiek op omdat er seniorenteams zijn die rond het middaguur spelen en door de week soms tot half elf  ’s avonds trainen. Het voorstel werd ingetrokken. 

Het Instituut voor Alcoholbeleid stelt nu voor om de tap wat later open te zetten. Dan zijn veel jeugdspelers naar huis. Maar ook daar is niet iedereen het mee eens. Zo zou daarmee een grote groep volwassenen worden benadeeld die voor de middag-wedstrijden en een biertje naar de velden komen. Zoals gezegd spelen ook seniorenteams soms vroeg in de middag. 

Volgens Staatssecretaris Blokhuis is er maar één manier om dit probleem aan te pakken: de handen moeten ineen. Verenigingen en sportbonden, maar ook gemeenten moeten er gezamenlijk voor zorgen dat jongeren onder de achttien jaar geen drank meer kunnen kopen in sportkantines. Daar ligt de verantwoordelijkheid, zo meent Blokhuis. Hoe dat vorm krijgt, is nog niet bekend.