Bereid je voor op Burendag!

Even een praatje over de heg of bij de postvakjes, een oppas voor de katten of een plantenverzorger tijdens je vakantie, of zelfs een steun en toeverlaat in moeilijke tijden; buren spelen een rol in een ieders leven. Hoe groot die rol is hangt voor een groot deel van jezelf (en de betreffende buur) af. Maar we kennen niet voor niets het gezegde ‘beter een goede buur, dan een verre vriend’. Het loont namelijk om op goede voet te staan met je buren.

Leer je buren (beter) kennen tijdens Burendag

Volgens het CBS voelen de meeste Nederlanders zich prettig in hun buurt, maar tegelijkertijd blijkt uit onderzoek dat meer dan een kwart van de mensen zijn buren niet of nauwelijks kent. Dat is eigenlijk best schrijnend, helemaal als je bedenkt dat je vooral jezelf er mee hebt. Er is namelijk ook onderzoek gedaan naar burenrelaties, en daaruit blijkt dat mensen gelukkiger zijn, wanneer zij een goed contact hebben met hun buren. Dat betekent niet dat je direct de deur bij elkaar plat moet lopen, maar een kort gesprekje, interesse in elkaar tonen en zo nu en dan behulpzaam zijn is een heel goed idee. Wanneer je goed contact met elkaar hebt blijkt namelijk dat je ook verdraagzamer bent wanneer je elkaars geluiden hoort, of op een andere manier met elkaars aanwezigheid wordt geconfronteerd. En daar kun je nou eenmaal vaak niet onderuit, tenzij je op een groot landgoed woont of heel afgelegen op het platteland. Burendag is het perfecte moment om deze kans op een beter contact aan te grijpen.

Wat is Burendag?

Burendag werd voor het eerst gevierd in 2006 en is een dag waarop het contact met je buren centraal staat en gevierd wordt. Deze gezellige dag valt ieder jaar op de vierde zaterdag in september; dit jaar is dat op 25 september. Initiatiefnemer van deze dag Douwe Egberts organiseert Burendag samen met het Oranjefonds. En hoewel de insteek van deze dag dus eigenlijk een commerciële is (want wat is er nou gezelliger dan samen met je buren een bakkie DE drinken), heeft het sociale karakter van de dag inmiddels de overhand gekregen. Veel buren blijken het namelijk wel heel leuk te vinden als er iets georganiseerd wordt, maar in de praktijk komt er vaak maar weinig van de grond. Burendag is een mooie stok achter de deur en handig hulpmiddel om iets in gang te zetten. Of dat nou heel klein is of juist wat groter.

Hoe vier je Burendag?

Je hoeft dus niet direct in de stress te schieten, want je kunt Burendag zo uitgebreid of eenvoudig maken als je zelf wilt. Denk aan een simpele koffie ochtend met je buren of gezamenlijk de mouwen opstropen om al het zwerfafval in de buurt op te ruimen. Of maak het iets uitgebreider met bijvoorbeeld een buurtbingo, of een muzikale bijeenkomst. Wat je precies wilt gaan doen maakt eigenlijk niet zoveel uit, zolang je het maar samen met de buren doet en je elkaar beter leert kennen in een ongedwongen en gezellige setting. Uiteraard wel met de op dat moment geldende coronamaatregelen.

Meld je activiteit aan op burendag.nl

Wil jij graag dat jouw buurt gezelliger, veiliger en socialer wordt? Trek dan wat buren aan hun jasje om samen met jou een leuke activiteit te bedenken. Heb je wat inspiratie nodig? Kijk dan even op de website van burendag.nl waar je diverse voorbeelden vindt, inclusief een handig kant-en-klaar draaiboek! Maar uiteraard kun je ook zelf met een geheel eigen, origineel plan komen.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top