Brand in je straat, een gaslek, je dak waait eraf door een storm of er komen ergens chemische stoffen vrij. Oftewel: een noodsituatie, waardoor je je huis uit moet of niet meer in kunt. Uit een onderzoek van het Rode Kruis blijkt dat bijna 40 procent van de Nederlanders in zo’n geval geen plan heeft.
Niet over nagedacht
Veel mensen hebben er zelfs nog nooit over nagedacht. Opvallende uitkomst is dat 63 procent wel heeft bedacht waar hun huisdier ondergebracht moet worden als het niet langer thuis kan blijven. Maar even zoveel mensen kent de telefoonnummers van de kinderen niet uit het hoofd. Voor partners ligt dat op 42 procent. We hebben immers al die nummers wel in het geheugen van onze smartphone, dus onthouden hoeft niet meer. Maar wat nu als die telefoon nog binnen ligt?
Belangrijke gegevens
Belangrijke gegevens als verzekeringspolissen liggen in de meeste gevallen alleen in een mapje ergens in huis en zijn vaak niet op een andere manier toegankelijk. Kortom, we zijn dus best slecht voorbereid met z’n allen. Het Rode Kruis adviseert dan ook om een persoonlijk noodplan te maken. Op haar website kun je een document vinden waarop je de belangrijkste informatie kunt vermelden. Daarna kun je het opslaan in een cloud of uitprinten en in bewaring geven bij iemand anders.
‘One minute to leave’
Vandaag start de organisatie met de campagne ‘one minute to leave’. Je wordt uitgedaagd om binnen een minuut je huis te verlaten en de belangrijkste spullen mee te nemen. Met het persoonlijke verhaal van Willem en zijn gezin uit Enschede, die na de vuurwerkramp hun huis niet meer in konden, wordt er aandacht gevraagd voor het maken van een noodplan. Willem pakte het konijn en zijn portemonnee, zijn vrouw een paar sieraden. Verder niets; geen kleren, geen medicijnen.
Maak zelf een noodplan
Reden te meer om zelf een goed plan te hebben. Download hier het document van het Rode Kruis.