De verkeersregels in Nederland worden voortdurend aangepast. Als je bijvoorbeeld 15 jaar geleden je rijbewijs hebt gehaald, dan is sinds die tijd al veertig procent van de Wegenverkeerswet aangepast. Er zijn meerdere mogelijkheden om met de juiste informatie op de hoogte te blijven van nieuwe verkeersregels.
Er komen regelmatig nieuwe verkeersregels bij waarvan je waarschijnlijk niet op de hoogte bent als je al heel lang geleden je roze briefje binnen hebt gesleept. Maar je rijbewijs, dat haal je voor je hele leven. En weinig mensen zullen uit zichzelf gaan bijscholen. Toch zou dat geen slecht idee zijn. Er is immers ook veel veranderd in het rijgedrag van medeweggebruikers.
Je bent gezakt
Uit het Nationaal Kampioen Verkeersexamen, dat de ANWB in 2015 hield, bleek dat het met de oudere generaties slecht gesteld is als het om hun kennis van het verkeer gaat. Maar liefst 78% van de deelnemers kreeg de boodschap: je bent gezakt. Volgens een verkeerskundige bij de ANWB ben je niet meteen een gevaar op de weg als je de (nieuwe) verkeersborden niet kent. Hij is dan ook niet voor de invoering van een verplicht herexamen na een x-aantal jaren, maar wel voor meer informatie. Bijvoorbeeld een folder meegeven met de nieuwe verkeersregels als je na tien jaar je rijbewijs komt verlengen.
Cursus voor zestig plussers
Tot een aantal jaren geleden konden ouderen de BROEM-training (Breed Overleg Ouderen en Mobiliteit) volgen, een initiatief van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. De cursus was bedoeld om verkeersdeelnemers van zestig jaar en ouder zo lang mogelijk mobiel te houden. In een dagdeel konden zij voor theorie en praktijk verkeerstesten afleggen. Daarnaast werd bekeken hoe het gesteld was met gehoor en zicht. Jaarlijks deden zo’n tienduizend mensen aan de cursus mee. Maar de cursus was een dure aangelegenheid die betaald werd uit een gemeentepotje.
Nieuwe verkeersregels
Inmiddels zijn er goede alternatieven. Zo kun je bij Veilig Verkeer Nederland een opfriscursus volgen. Hierbij kunnen weggebruikers een online test afleggen voor de categorieën auto, fiets en scootmobiel, maar ook worden er in het hele land opfriscursussen gegeven over verkeersregels en kun je je opgeven voor een praktijkrit in je eigen auto. Ook de ANWB heeft een ‘Opfriscursus Senioren’. Je krijgt nuttige tips (bijvoorbeeld over zuinig rijden) en informatie over nieuwe verkeersregels en gaat met een ervaren instructeur de weg op. Daarnaast besteedt de organisatie in het tijdschrift De Kampioen veel aandacht aan verkeersregels en nieuwe trends.