De kantoortuin: ooit bedacht in Duitsland als Bürolandschaft of Großraumbüro en later ook naar ons land overgewaaid. De meerderheid van mensen met een kantoorbaan werkt in zo’n kantoortuin. Je zit dan doorgaans met minimaal tien collega’s bij elkaar in dezelfde ruimte te werken. Er zijn geen scheidingswanden.
Op papier best een goed idee
Het idee is dat het samenwerking bevordert, dat je van elkaar leert en een laagdrempelige communicatie stimuleert. Op papier klinkt dat best goed, maar er blijken veel nadelen aan het concept te zitten. Sterker nog, door alle drukte gaan steeds meer mensen thuis werken of sluiten zich af met een koptelefoon, waardoor er juist minder onderling contact is.
Ergernissen
Eén van de grootste ergernissen van werken in open kantoorruimtes is de geluidsoverlast, zo blijkt uit recent onderzoek. Geklets en gelach van collega’s, telefoongesprekken die woordelijk te volgen zijn, irritante ringtones, er is niet aan te ontkomen. Een volledig gebrek aan privacy is het gevolg. En als taken een beetje ingewikkeld zijn, dan is het bijna onmogelijk om je goed te kunnen concentreren.
Fysieke klachten
Bijna zestig procent van de onderzochte groep geeft aan productiever te zijn en minder fouten te maken in een ruimte met minder geluid. Er worden ook de nodige fysieke klachten ervaren zoals onrust, vermoeidheid en hoofdpijn. En een burn-out ligt op de loer vanwege alle prikkels en werken in een kantoortuin leidt dan ook regelmatig tot ziekteverzuim.
Werkgevers
Voor werkgevers een ongewenst effect dus. Toch besteedt maar zo’n tien procent van die werkgevers aandacht aan een goede akoestiek, terwijl stoffering en voldoende afgeschermde belruimtes al een enorm verschil kunnen maken. Een groot aantal bedrijven dat werkt met open kantoorruimtes heeft inmiddels stilteplekken ingesteld, zodat je toch ergens even rustig kunt bellen. Maar het blijft behelpen, die kantoortuin.
Bron: Baaz