Annelies haar Mexicaans gekruide kipschotel

Door zijn autisme was de zoon van Annelies een moeilijke eter. Zo had hij moeite met de structuur van veel groentes. Speciaal voor hem bedacht ze dit recept, dat binnen het gezin een evergreen werd.

Vorige week deelde Boukje haar favoriete recept Tajine Kefta met ons. Deze week is het de beurt aan redactielid Annelies. Haar recept werd uit nood geboren, omdat haar zoon, die autistisch is, een moeilijke eter was. Ze hield rekening met hem en verzon zelf een gerecht, dat binnen het hele gezin een evergreen werd: Mexicaanse gekruide kipschotel.

“Het was vroeger soms moeilijk om mijn zoon gezond te laten eten. Hij heeft moeite met de textuur van veel voedingsmiddelen. Vooral groentes waren lastig. Bloemkool en gehakte spinazie lukten altijd goed, dat is zacht en eenvormig van structuur. Maar groentes die knapperig zijn of stevig aan de buitenkant en zacht aan de binnenkant waren echt een groot probleem. Rauwe groentes waren helemaal onoverkomelijk. Niet vanwege de smaak, echt alleen vanwege de structuur. Het was geen flauwekul: voor hem is het net zo afschuwelijk als voor een ander het geluid van vingernagels over een krijtbord. Om hem wel gevarieerd te laten eten, maar tegelijkertijd serieus te nemen, verzon ik zelf mogelijkheden. Zo is ook dit recept ontstaan.

Het wordt in ons gezin nog steeds ‘Mexicaanse kippenprut’ genoemd, ook al heb ik mijn best gedaan om deze onsmakelijke naam te vervangen door ‘Mexicaans gekruide kipschotel’. Ach, het maakt ook niet uit, het is een lekker recept geworden en heel gemakkelijk en snel klaar te maken.

Door zowel de courgette als de ui te raspen is de structuur zacht en gelijkmatig, zonder dat je het idee hebt dat je een babyprakje zit te eten. Inmiddels is mijn zoon volwassen en zorgt hij al een paar jaar voor zichzelf, maar dit recept staat nog steeds op zijn voorkeurslijstje. Ook op dat van zijn oudere zus en op dat van ons trouwens. Het is dus echt een blijvertje.”

Wat heb je nodig voor 2 personen?

  • 300 gram kipfilet in blokjes
  • een grote of anderhalve kleine courgette
  • een grote ui
  • 2 tenen knoflook
  • Mexicaanse gedroogde kruiden (TexMex of Cajunkruiden doen het ook goed)
  • bouillonpoeder
  • olijfolie
  • voor erbij: nachochips en/of ciabattabrood

Zo maak je het

Rasp de (gewassen) courgette. Pel de ui en rasp die eveneens. Pel de teentjes knoflook. Verhit olijfolie in een ruime hapjespan. Pers de knoflook daarboven uit en roer die, samen met de kruiden door de olie. Houd je van mild, wees dan voorzichtig met de kruiden, houd je van pittig, gebruik dan wat meer. Doe de kipblokjes erbij en bak de kip lichtbruin.

Voeg vervolgens de geraspte ui toe en roer alles goed om. Laat het geheel een paar minuutjes bakken. Voeg een lepeltje bouillonpoeder toe, nogmaals alles goed doorroeren. Als laatste gaat de geraspte courgette erbij. Onder voortdurend omscheppen laat je de courgette zacht worden en de kip goed gaar. Even proeven of het naar je smaak is qua pittigheid en eventueel nog wat kruiden bijvoegen.

De nacho’s kun je even warm maken in de magnetron, het ciabattabrood bak je af in de oven. De courgette laat nogal wat vocht los, daarom kan je voor het opdienen het overtollige vocht afgieten of het gerecht met een schuimspaan overscheppen in een voorverwarmde schaal. Eet smakelijk!

P.S: Helaas ben ik geen professionele foodfotograaf. Maar ik kan je verzekeren dat het gerecht vele malen lekkerder is dan de foto doet vermoeden!