close
  • maandag 27 september
Algemeen

Amsterdamse Tarot zonder franje

Amsterdamse Tarot zonder franje

In mijn rol als columniste, kom ik in het OV of via de digitale snelweg, als vanzelf in contact met mensen waarvan hun passie, naar mijn idee, de moeite waard is om te delen.

Ieder mens heeft zijn unieke levensverhaal en mijn spontane voorstel of zij interesse hebben voor een heus interview (‘Hoezo?’, ‘Ik?’, ‘Ja, jij!’), wordt verbaasd, maar veelal met een uitbundig ‘Ja!’ beantwoord.

Sparkle moment

Het interview is niet gebonden aan strakke protocollen of een vaste zit plek zodat een tweede ontmoeting in een rustig café maar ook gezellig thuis op de bank kan plaatsvinden, veelal mét een kopje thee. Binnen no time ontspint zich dan een bruisende dialoog, waarin die ander, een stukje van zich zelf laat zien, zonder al te veel reserves. Waardevolle momenten die bij het uitwerken van de column weer naar boven borrelen en mijn toetsenbord doen stralen.

Amsterdamse Tarot zonder franje

Op mijn to do interview bucket lijstje staan een aantal mensen waarover ik wil schrijven en één daarvan stamt uit mijn Amsterdamse, soms wilde tijd, waar ik via studie en werk, op zoek ging naar mijn ware selfie. Via via kwam ik in contact met nuchtere Henny Kruiswijk – Monnik; bevlogen Tarot docente en geroutineerd Tarot kaartlegster in hart en nieren. Haar zuivere leggingen hebben mij, op cruciale momenten, gesteund in het maken van soms moeilijke, maar achteraf, de juiste beslissingen waar ik tot op de dag van vandaag, geen spijt van heb. Het gaf mij dan ook een goed gevoel dat zij instemde met mijn voorstel voor een interview, zodat ik een paar maanden geleden, gewapend met voice recorder en mijn favoriete HEMA koffie, ontspannen de trein instapte. Nieuwsgierig naar wat ging komen!

Historie Tarot

‘Wat is Tarot en hoe werkt het?’, zijn een van de vele vragen waar Tarot aspirantjes mee worstelen en wanneer ik Henny’s cursusboek, nog eens doorblader wordt duidelijk dat de meningen hierover redelijk verdeeld zijn. Een herkomst uit landen zoals Egypte en Italië, maar ook verhalen over een link met Zigeuners, worden in twijfel getrokken.

Zelfs in onze Moderne tijd is het Big Bang moment van het orakel onduidelijk, maar lijkt het mij zinloos om ons daar nog druk over te maken. Door het volgen van cursussen en erover te praten, wordt de symbolische betekenis van de kaart steeds helderder en kan het als zuiver hulpmiddel worden ingezet bij verschillende, soms ingewikkelde, situaties in je leven.

A.E. Waite is de geestelijke vader van de Rider-Waite spel. Hij gaf kunstenares P. Colman Smith opdracht, het Rider-Waite deck te maken, zodat de genummerde kaarten, met haar kleurrijke afbeeldingen, werden opgefleurd. Het kaarten deck verscheen in 1909 en zit boordevol symboliek, geïnspireerd op de occultist Lévi en gemaakt volgens de Orde van de Golden Dawn waar astrologie, magie en alchemie werd onderwezen.

Halve eeuw Tarot

Wat in de jaren ’60 begon als een vrolijk niemendalletje, waar zij in haar rol als waarzegster, kinderen een Lenormand kaartje liet trekken, is achteraf bekeken, het begin van een nieuw spiritueel pad. Via cursussen en workshops, en later in Nijmegen, raakte zij steeds meer door het orakel geboeid en speelt Tarot ook nu, naast lezen, muziek en creatief bezig zijn, een belangrijke rol in haar dagelijks leven. Van achter de geraniums zitten, is voorlopig dus geen sprake!

Naast het geven van Tarot cursussen, legt zij de kaart voor mensen zoals jij en ik met als doel, ondersteuning en begeleiding te bieden, wanneer het leven (even) niet mee zit. Het zijn veelal mensen die zich lange tijd, volledig hebben weggecijferd en met behulp van Henny en de Tarot, weer in balans komen. Sommigen zijn zelfs een eigen praktijk gestart.

Ultieme ontwikkelingen die haar blij maken en haar elke keer weer doen beseffen dat Tarot, mits de vraagstelling transparant is, je altijd de juiste weg wijst. Zij voelt zich niet geroepen om Tarot te gebruiken voor toekomst voorspellingen met een medisch ondertoontje. Als je denkt iets onder de leden te hebben, kan je beter een afspraak met de huisarts maken want het orakel is hier niet geschikt voor.

EPC Waterland

Meer dan 20 jaar was Henny met haar man Jan, in haar rol als voorzitter én oprichter, de drijvende kracht van EPC Waterland; een spirituele Vereniging zonder winstoogmerk in Amsterdam Noord. Inmiddels heeft Henny de fakkel overgedragen en timmert de Vereniging flink aan de weg door allerlei cursussen, workshops en lezingen te geven. Voor ieder wat wils!

Rituelen

Een kaartlegging, verschilt per persoon waarbij de naam of het zien van een kleur tot een van de mogelijkheden behoort om helder te kunnen duiden. Zoals ik kippenvel krijg wanneer een entiteit bij mij op de koffie komt, zo voelt zij dingen aan maar ziet zij niets. Henny adviseert de kaarten in een daarvoor apart bestemd (houten) doosje op te bergen en af te dekken met een, bij voorkeur, zijden doek. Waarom? Het beschermt de kaarten tegen invloeden van buitenaf maar ook tegen ongewenste pottenkijkers.

Voordat de klant komt, reinigt zij energetisch de ruimte door het aansteken van een kaarsje of wierook, en wordt de tafel sfeervol gedekt met een hiervoor speciaal bestemd kleed. Na de koffie of thee, vraagt zij de klant, de vraag op te schrijven waarvoor hij komt (voorkomt misverstanden achteraf) en laat zij hem tevens de kaarten schudden zodat de legging daadwerkelijk kan beginnen.

Overvloed kaarten

Henny gebruikt bij kaartleggingen, het Rider-Waite spel maar haar voorkeur gaat uit naar de Crowley Tarot, ontworpen door A. Crowley en geschilderd door Lady F. Harris. Zijn deck wijkt sterk af van de traditionele Tarot kaarten, zowel in symboliek als in betekenis en verwijst naar mythologie, alchemisme, hekserij en astrologie. Andere stromingen zoals de Engelen, Zeemeerminnen en Dolfijnen decks, worden gerespecteerd maar niet gebruikt door haar.

Kermis met diepgang

Naast de ruime keuze aan kaarten, zijn er ook verschillende legpatronen mogelijk, afhankelijk van de vraagstelling. De Kermis legging is een korte maar snelle legging waarvan de waarde absoluut niet onderschat mag worden. Een daarvan is de driekaart legging en vertegenwoordigt het verleden, heden en de toekomst. Een ander zeer populair legpatroon is die van het Keltische Kruis (10 kaarten) en wordt gebruikt voor allerlei soorten vragen.

Er is nog veel meer te vertellen over Tarot. Ik adviseer de inmiddels nieuwsgierig gemaakte lezer, om ’s een kijkje te nemen bij de bieb of anders wat te speuren via de digitale snelweg. Ter afronding van het interview, neem ik foto’s in de kamer, waar zij nog regelmatig kaartleggingen doet en word ik eventjes weer helemaal betoverd door een van Henny’s favoriete kaarten. Hoe geweldig!

Op weg naar huis neem ik met een voldaan gevoel, tijdelijk afscheid van mijn wereldstad 4ever; de stad waar ik, met pieken en dalen, volwassen werd. Dag lieve Henny! Dag Amsterdam! Tot snel!

Belinda Inhulsen
Geschreven door: Belinda Inhulsen