Als sporter geveld door corona, en nu?

We draaien de trappers rond op de mountainbike of racefiets, rennen door de bossen, spelen wekelijks een potje tennis, doen aan krachttraining of trekken baantjes in het zwembad. Vijftigplussers zijn best fanatieke (amateur)sporters. Dat ging lekker en je voelde je fit, totdat corona je in de greep hield en je ziek werd. Inmiddels is dat achter de rug en wil je weer sporten. Wat kom je tegen? En hoe word je weer de oude?

Corona en sporten. Wie had ooit gedacht dat dit een bijzondere combinatie zou zijn. Wie de dans ontsprongen is en tijdens de pandemie is blijven sporten op welke manier dan ook, heeft waarschijnlijk zijn conditie kunnen behouden. Wie door het coronavirus in z’n kraag werd gegrepen staat er waarschijnlijk anders voor. Hoe krijg je je conditie terug?

Blijf bewegen!

In alle gevallen menen experts dat je moet gaan bewegen. Liever een kwartier per dag wandelen dan een keer een uur per week intensief sporten. Dat laatste heeft een grote kans te mislukken en dan ligt opgeven op de loer. Dat moet juist niet. Ook al doet een aantal problemen zich voor als je als sportliefhebber na een corona-infectie weer aan de slag wilt.

Het grootste probleem na een infectie blijkt vermoeidheid te zijn. Dat geldt voor iedere virale infectie, maar daar heb je als ex-coronapatiënt niets aan. Of de infectie mild of zwaar was, je hebt er gewoonweg nu mee te kampen. Het gekke is dat veel slapen niet helpt. Je blijft moe. Aangeraden wordt om toch, hoe lastig het ook maar voelt, weer te gaan bewegen en te gaan sporten. Uiteraard op een lagere intensiteit. Volgens experts gaat je conditie alleen maar achteruit als je niét gaan bewegen. Dan word je alleen maar meer moe. In beweging komen is daarom enorm belangrijk. Soms hebben mensen nog te maken met kortademigheid, wat kan worden veroorzaakt door verminderde ademkracht of een long- of luchtwegprobleem. Een huisarts alsook een professionele sportarts kan hier uitsluitstel over geven.

Neem de tijd

Volgens medici kost het behoorlijk wat tijd om weer op je oude conditieniveau terug te keren. Ze rekenen veelal het dubbele aantal weken dat je niet sportte om weer terug te komen. Was je werkelijk door de corona gevloerd, dan moet je wel het driedubbele rekenen. Neem dus echt de tijd en bouw langzaam de conditie weer op. Het blijft echter belangrijk om te bewegen. Lukt het echt niet (meteen) dan kun je de huisarts vragen om een verwijzing naar een sportarts die je gericht kan informeren en begeleiden om weer op je oude (sport)niveau terug te keren.

Weerstand opbouwen

Vaak wordt beweerd dat pittige trainingen niet goed zijn voor de weerstand. Bij te veel zware inspanning kun je overtraind raken. Overtraining betekent chronische stress in je lijf en vermindert de weerstand, maar een eenmalige zware training betekent een acute vorm van stress die de weerstand versterkt. Als het lukt is af en toe even aanzetten dus zo gek niet.

Wist je dit!

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat sporten na een vaccinatie beter werkt omdat je meer antistoffen aanmaakt. Ook dat is een boost voor de weerstand.

Deel dit artikel

Full 2
Culinaire routes
De leukste restaurants, de meest verfijnde smaken, de eerlijkste gerechten.
Full 2
Full 2
Fiets, wandel- en vaarroutes
Kom lekker in beweging en loop of fiets een mooie route!
Full 2
Full 2
Er op uit
Nederland is veelzijdiger dan je denkt. Laat het dagelijkse leven even achter je en geniet!
Full 2
Full 2
Schrijf mee
Vertel jij graag mooie verhalen? Schrijf dan mee met de redactie van 50+
Full 2
previous arrow
next arrow
Scroll naar boven
Scroll naar top