Met een laag inkomen zijn mensen kwetsbaar. De armoedegrens ligt op de loer. Vorig jaar steeg het aantal huishoudens dat rond die grens leeft. Het treft ook vijftigplussers die hun baan verliezen.
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laat weten dat 8,3 procent van het aantal huishoudens in de armoede-risicogroep valt. Het ging in 2017 om bijna zeshonderdduizend huishoudens en dat zijn er 27.000 meer dan het jaar daarvoor. Zij vallen bij de minste geringste tegenslag onder een vastgestelde inkomensgrens.
In buurt van armoedegrens
Volgens eerdere berichtgeving over armoede treft het vooral mensen boven de vijftig jaar. Met name het verlies van een baan brengt hen in een lastige situatie omdat een nieuwe baan niet zomaar wordt gevonden. Mensen die op deze leeftijd arbeidsongeschiktheid raken, komen ook vaak in de buurt van de armoedegrens terecht. Mensen met een AOW-uitkering maken de minste kans om onder die armoedegrens terecht te komen. Zij hebben vaak ook nog inkomsten uit een opgebouwd pensioen of vermogen.
Uitzichtloze situatie
Een groot aantal huishoudens kwam tijdens de crisisjaren knel te zitten. Hun inkomen daalde. Vaak werden ze afhankelijk van een bijstandsuitkering. Voor een groot aantal mensen werd dit een uitzichtloze situatie waar ze tot nu toe niet uit zijn gekomen. Ook zij leven rond die lage-inkomensgrens. Dit aantal steeg van 3,2 naar 3,3 procent. Voorts treft het veel mensen die laagopgeleid zijn, of mensen die als vluchteling naar ons land zijn gekomen. Ook zij komen vaak in de bijstand terecht.
De lage inkomensgrens ligt voor alleenstaanden op 1040 euro. Een alleenstaande ouder zit op 1380 en een stel met kinderen heeft als lage inkomensgrens 1960 euro per maand. Er wordt verwacht dat de cijfers in 2019 zullen dalen.
Bron: CBS/NOS