close
  • zondag 28 november
Wonen

Aangewezen op vrije sectorwoning, betaal je steeds hogere huurprijs

Aangewezen op vrije sectorwoning, betaal je steeds hogere huurprijs

Een woning in de vrije sector huren? Dan kun je rekenen op een steeds hogere huurprijs. De gemiddelde huurprijs is met bijna 6 procent gestegen. 

Met name in Flevoland stegen de huurprijzen gemiddeld meer dan 17 procent. Dat komt met name doordat veel mensen uit de Randstad, onder uit ander Amsterdam of Utrecht, daar de hoge huren niet meer kunnen betalen en in Flevoland een huurhuis zoeken. 

In Zoetermeer en Apeldoorn stegen de huurprijzen met 20 procent ten opzichte van vorig jaar. In Amersfoort met 15 en in Almere met 19 procent.

Krapte op de woningmarkt

Het belangrijkste is het tekort aan woningen in Nederland. Volgens de huurwoningensite Pararius zal deze krapte op de woningmarkt de komende jaren alleen maar toenemen. Het betekent voor mensen met gemiddelde inkomens dat het steeds lastiger wordt een passende woning te vinden. 

Deze groep mensen verdienen net teveel voor een sociale huurwoning en te weinig voor het kopen van een woning. Ze komen voor een hypotheek niet in aanmerking. Bovendien: slechts 8 procent van alle woningen in Nederland zijn vrije sectorwoningen. 34 procent is sociale huur en 58 procent zijn koopwoningen. 

Geschreven door: Redactie