Alles over de kinderpostzegelactie van dit jaar, met Nijntje in de hoofdrol

De kinderpostzegelactie is weer begonnen. Weet jij eigenlijk wanneer de allereerste kinderpostzegel in Nederland is verkocht? En waarom staat Nijntje dit jaar op de kinderpostzegels? Dit en meer lees je hier!

In de week van 23 tot en met 30 september is het weer zover: dan komen de basisschoolkinderen aan de deur met kinderkaarten en -postzegels. Daarmee wordt geld opgehaald voor kwetsbare kinderen. Juist in deze tijd zijn de projecten van Stichting Kinderpostzegels belangrijker dan ooit.

Nederland was in 1924 na Zwitserland het tweede land dat kinderpostzegels ging verkopen. Nadat de Spaanse griep (een pandemie net als Covid-19) voorbij was, bleken veel kinderen wees te zijn geworden. Met de toeslag die op de kinderpostzegels zat konden deze kinderen geholpen worden. Dat eerste jaar was de opbrengst ruim 51.000 gulden.

Schoolkinderen bij de deuren langs

Sinds die keer zijn er ieder jaar nieuwe zegels uitgekomen met steeds weer een ander thema. Behalve in de oorlogsjaren 1942-1944. In 1941 verschenen de kinderpostzegels nog wel, maar toen de Duitse bezetter wilde bepalen waar de opbrengst naar toe ging stopte de actie. Na de oorlog werd de draad weer opgepakt en de omzet was enorm: maar liefst 500.000 gulden. Een paar jaar later bedacht een onderwijzer dat het goed zou zijn als schoolkinderen bij de deuren langs zouden gaan. Er werd een lokale proef gestart en toen die succesvol bleek werd het idee in heel Nederland uitgevoerd. Om een generatie te vormen ‘die van jongs af aan opgroeit in de verantwoordelijkheid voor die anderen wier leven begint met verdriet’.

Nog steeds hetzelfde doel

Inmiddels is er veel veranderd. De kinderen komen met een intekenlijst langs en alles loopt via een automatische incasso. Naast kinderpostzegels kun je ook pleisters, kaarten en een usb-stick kopen. De producten zijn ook de rest van het jaar online te krijgen. Maar het doel is nog steeds hetzelfde. Ruim 90.000 kinderen in ons land hebben geen veilige thuisbasis. Dat zijn gemiddeld twee kinderen per klas. Er zijn meerdere projecten om deze kinderen te steunen.

Kinderen in daklozen- en vrouwenopvang

Huisje Boomje Beestje bijvoorbeeld. Ieder jaar komen er in ons land ruim 8.500 kinderen in de daklozen- en vrouwenopvang terecht. Deze kinderen hebben dan vaak al het nodige meegemaakt: mishandeling, verwaarlozing, bedreiging, honger of geweld tussen ouders. Geen eigen plek om je even terug te trekken, nooit een vriendje mee naar huis kunnen nemen, je huisdier achter moeten laten. Een groot aantal instellingen voor daklozen- en vrouwenopvang worden met de opbrengst van de kinderpostzegels kindvriendelijker gemaakt door natuur in het leven van de kinderen te brengen. De Warm Welkom tas is een coole rugzak gevuld met fijne en nuttige spulletjes waaronder een knuffel, een zacht dekentje en een kaart van Freek Vonk, Anouk of een andere BN’er en een brief geschreven door lotgenootjes, helpt de kinderen zich iets beter thuis te voelen. Ook dit is een project van Stichting Kinderpostzegels.

Verkoopbox

Ondanks corona gaan de schoolkinderen ook dit jaar van deur tot deur om de producten van de Kinderpostzegelactie te verkopen. Vanwege de geldende 1,5 meter maatregel zal dit natuurlijk op gepaste afstand gebeuren. De kinderen gaan dit jaar namelijk op pad met een speciaal ontworpen verkoopbox. Daarnaast kunnen de jonge verkopers de producten met een persoonlijke videoboodschap digitaal verkopen. Van het opnemen en doorsturen van hun eigen videoboodschap tot het overzichtelijk bijhouden van bestellingen en verkopen, alles kan digitaal.

Tenslotte nog dit. Wist je dat:

    • De kindertelefoon mogelijk is gemaakt door de Stichting Kinderpostzegels?
    • De kinderpostzegelactie in 2017 uitgeroepen is tot Immaterieel Cultureel Erfgoed?
    • Nijntje Pluis dit jaar op de kinderpostzegels staat? Ze is 65 jaar geworden en dat is een feestje waard. Veel kinderen herkennen zich in Nijntje en haar avonturen. Ze is ongecompliceerd en onschuldig, is positief en staat open voor nieuwe ervaringen. Dit jaar zijn de postzegels per vijf stuks te koop.