Stel je eens voor dat je bij de Albert Heijn werkt en je raakt ziek. Dan ga je niet naar een willekeurige arts, maar naar het Ahold Medisch Centrum. Een medische kliniek alleen voor mensen die bij Ahold werkzaam zijn.
Zo’n kliniek bestaat hier helemaal niet en of zoiets in Nederland van de grond zou komen, is de vraag. In Amerika zijn ze wel zover. Apple heeft zijn eigen AC Welness Network. Een aantal medische klinieken waar alleen Apple personeel mag komen. Webwinkel Amazon heeft nu soortgelijke plannen.
Amazon-huisartsen
Mogelijk wordt er niet binnen al te lange tijd een kliniek toegevoegd aan het hoofdkantoor in Seattle, waar primaire zorg verleend zal worden. Amazon personeel kan terecht bij eigen ‘Amazon-huisartsen’. Op die manier begeeft personeel zich niet in het woud van zorgverzekeraars die in Amerika enorme zorgpremies vragen.
Bezos, de rijkste man ter wereld, startte een eigen zorgbedrijf
Amazon-baas Jeff Bezos, die het bedrijf in 1994 oprichtte, heeft als doel om het personeel zo gezond mogelijk te houden. Dat scheelt op zich al in zorgkosten. Hij startte begin dit jaar een eigen zorgbedrijf zonder winstoogmerk. Bezos, de rijkste man ter wereld, deed dit samen met eveneens twee gefortuneerde partners.
Slechte werkomstandigheden
Amazon telt samen met deze partnerbedrijven maar liefst 1,1 miljoen medewerkers. Met eigen medische klinieken nemen ze de zorg en zorgkosten in eigen hand en kunnen de zorgkosten voor het personeel aanzienlijk omlaag.
Bijzonder detail is wel dat Amazon de afgelopen jaren nogal wat kritiek over zich heen kreeg vanwege de slechte werkomstandigheden voor personeel in de logistieke sector, waardoor de kans op zowel fysieke als psychische klachten zou toenemen.