Acht tips om schade en gezeur te voorkomen tijdens carnaval

Dit weekend is het weer zo ver: car-na-val! Een leuk feest, maar nog net iets leuker als je weet hoe je deze dagen zonder schade doorkomt. Hoe je dat doet? Dat vertellen we je hier.

Piraten, clowns, duivels, engelen, bandieten, de drie musketiers: alles zie je voorbijkomen tijdens carnaval. Drie dagen lang staan Oeteldonk, Lampegat, Mestreech, Marotte Riek, Kielegat en nog vele andere steden op z’n kop. De stad is tijdens deze dagen niet van de burgemeester, maar van Prins Carnaval.

En dat moet natuurlijk gevierd worden met heel veel gezelligheid. Drie dagen lang zelfs. En als je het goed doet, begin je vrijdag al. Iedere stad heeft natuurlijk eigen rituelen en gebruiken, maar één ding is zeker: met al dat gefeest en al die drank, komt schade nogal eens voor. Carnaval is een feest, en net iets leuker als je al weet hoe je deze dagen zonder schade doorkomt. Hoe je dat doet? Dat vertellen we je snel.

1. Doe alsof je thuis bent

Verkleed als boef of inbreker? Leuk, maar wist je dat de kans op echte inbrekers en inbraakschade tijdens de carnavalsdagen twee keer zo groot is als op een normale dag? Inbrekers weten heel goed dat jij in de stad aan het dansen en feesten bent. En dat betekent: een leeg huis waar zij makkelijk en ongestoord hun gang kunnen gaan. Terwijl de stad jouw walhalla is, is je woning dat voor de echte bandieten. Het is natuurlijk moeilijk om de echte inbrekers tussen al die verklede boeven te herkennen. Geef ze geen kans en wek de indruk dat jij thuis bent. Laat bijvoorbeeld wat lichten aanstaan. Zonde als je in een feeststemming thuiskomt en je huis helemaal leeg is. Dat is nog een stuk vervelender dan alleen een lege koelkast. En al helemaal niet fijn als jij met een kater een beroep moet doen op je inboedelverzekering, waarmee de geleden schade gedekt wordt. Zorg ervoor dat je je tijdens carnaval alleen hoeft te focussen op het hoognodige: het feest van het jaar.

2. Zet je auto op een veilige plek

Woon je in een straat waar de carnaval volop gevierd wordt? Of nog ‘erger’: een straat waar dé carnavalsoptocht langs marcheert? Dan is het verstandig om je auto in de garage of een paar straten verderop te parkeren. De piraten op de grote praalwagens kunnen zich af en toe namelijk gedragen naar hun outfit. En dat resulteert nog weleens in wat kapotte autoruiten of auto’s die ‘versierd’ zijn met verf.

Wist je dat de carnavalskleuren verschillen per regio? In Kruikenstad zullen de auto’s met groene en oranje verf beklad worden. In Zuid-Limburg kleuren de auto’s rood, geel en groen. Maar welke kleur je auto ook geverfd wordt, je wilt schade natuurlijk voorkomen. Zet je auto daarom ver ver weg. En trek jij met je auto een praalwagen in de optocht? Sommige autoverzekeringen dekken dan geen schade. Dus denk twee keer na voordat je besluit om met jouw bolide de carnavalsloper te betreden.

3. Bescherm je oren

Er staaaat een paard in de gang, er staat een paard in de gang… Daar ga je dan. Hossend door de kroeg, in je mooiste pekske. Samen met je vrienden, en waarschijnlijk de rest van de kroeg, zing je mee met de oude, vertrouwde carnavalsnummertjes en klanken van de dweilorkesten. Totdat je ineens niemand meer kunt verstaan. Het gevolg? Een paar uur later lig jij met een piep in je oren in bed.

Pas dus op, je gehoor beschadigt sneller dan je misschien denkt. Zeker als je drie dagen lang in de kroeg staat, is het de moeite waard om je oren goed te beschermen. Dat kan simpel en zeer waarschijnlijk nog goedkoper dan je carnavalsoutfit: koop oordopjes. Je wilt niet voor de rest van je leven op de blaren zitten en eindigen met tinnitus. Met goede oordopjes gaat de kwaliteit van de muziek niet eens verloren. Een leuk hoedje over je oren trekken kan natuurlijk ook. Maar of dit echt bescherming biedt?

4. Kruip niet met een borrel op achter het stuur

Slingerend naar huis op de fiets, of erger en onverstandiger nog: met een slok op achter het stuur stappen. Doe het niet en voorkom veel narigheid. Ook al denk je dat je nog kunt rijden, dat kun je zeer waarschijnlijk niet. Tussen al die feestvierders kun jij echt wel een goedkope taxi of uber vinden. En als je in het centrum woont, kun je ook gezellig gaan lopen. Tenzij je de BOB bent, is de auto een echte no go. Er mogen dan genoeg stoute zusters en griezeldoktoren in de stad rondlopen: voorkomen is beter dan genezen. Carnavalsvierder achter het stuur…

5. Vul je rugzak en voorkom schade aan je bankrekening

Na een lange dag (en vaak ook nacht) feesten word je wakker. Pfoe, hoeveel geld heb jij er gisteren weer doorheen gejaagd? Je durft je bankrekening niet eens te checken; de schade zal wel enorm zijn. Heb jij dit ook elk jaar? Pimp je outfit met een leuke rugzak en neem zelf eten en drinken mee. Aangezien er met carnaval ook feest op straat is en niet alleen in de kroeg, maakt dat helemaal niet uit. Het feesten wordt hier niet minder leuk van. Je bankrekening wel. En een misschien nog wel groter voordeel: je hoeft niet uren in de rij te staan voor de bar.

6. Kies een slimme outfit met zakken en raak niks kwijt

Ook op je outfit kun je makkelijk besparen. Ga in plaats van naar carnavalswinkels eens naar vintagewinkels of de markt. Gegarandeerd dat je daar zult slagen. En ben je echt ten einde raad? Kijk dan eens in de kast van je vader, opa, moeder of oma. Wie weet wat je daar nog tegenkomt. En zorg er ook voor dat je outfit zakken heeft of dat je een goed accessoire, zoals een tasje met een rits of een extra ‘geheim’ vakje, hebt. Zakkenrollers liggen met carnaval op de loer, dus geef ze geen kans. Laat daarom je gloednieuwe smartphone ook maar thuis.

7. Vergeet je partner niet en voorkom schade aan je hart

Naast je pinpas, sleutels en identiteitsbewijs, kun je (als je niet oplet) ook je partner kwijtraken. Niet omdat deze onherkenbaar is door de outfit. Of omdat het te druk is om hem of haar terug te vinden. Nee, letterlijk kwijtraken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat vreemdgaan vaker voorkomt met carnaval. Houd je partner in je achterhoofd en voorkom schade aan je hart. Wat je dronken ook denkt, ‘Maar ik wist niet wat ze aanhad,’ is de volgende dag geen goed excuus.

8. En natuurlijk… Kijk niet te diep in het glaasje

Want… de kater komt later! De grootste schade na drie dagen carnaval is niet de schade aan jouw auto of huis, maar die aan je eigen lichaam. Drie dagen feesten gaat niet in je koude (verkleed)kleren zitten. En de herstelperiode zal nog langer duren. Beperk de schade aan jezelf. Begin elke carnavalsdag met een goede bodem en drink genoeg water gedurende de dag. En is het kwaad al geschied? Grijp niet meteen naar de Nonnevotten of Zoervleisj als je weer met een kater in bed ligt. Probeer het zo gezond mogelijk te houden. Tip: bananen hebben een stofje dat de vochtbalans in je lichaam kan herstellen.

Na de carnaval schreeuwt je lichaam om rust. Rust, rust, rust en nog eens rust. Wist je dat 8% van de carnavalsvierders al vooraf weet dat hij of zij zich minimaal één dag ziekmeldt na carnaval? Gelukkig hebben ze in Limburg voorjaarsvakantie en hebben de meeste werknemers een aantal dagen vrij. Daar kan het noorden nog wat van leren.

Tekst (C): Marlijn Pruim