Aanschaf hamster

Als je graag een hamster wilt hebben, is dat een goede keuze. Hamsters zijn leuke knaagdiertjes met een leuk en grappig karakter. Ook qua verzorging zijn de dieren vrij makkelijk en aan hun voer stellen ze niet veel eisen, zolang het voer maar van een goede kwaliteit is. Maar waar moet je nou precies op letten als je een hamster gaat aanschaffen? Waar koop je een hamster, hoe moet de kooi eruit zien, welke attributen en accessoires heb je nodig enzovoort.

Alleen of meer hamsters?

Hamsters zijn dieren die graag solitair leven. Dit houdt in dat volwassen hamsters graag alleen leven, en alleen een andere hamster opzoeken tijdens de paartijd. Het is dus het meest aangeraden om een hamster alleen te houden in een kooi. Het kan wel goed gaan als je twee of drie vrouwtjes van jongs af aan bij elkaar zet. Oudere hamsters die elkaar niet kennen kan je beter niet bij elkaar zetten, dan kunnen er grote gevechten ontstaan. Wil je toch meer hamsters houden, dan is het raadzaam ze in aparte kooien te huisvesten.

Waar koop je een hamster

Hamsters kan je in veel dierenwinkels kopen, maar ook bij fokkers en dierenasiels. Er zijn speciale knaagdieropvangen waar knaagdieren – en dus ook hamsters – heengebracht worden wanneer de oude eigenaar niet meer voor ze kan of wil zorgen. Bedenk je dus vooraf of je een jonge hamster wilt hebben, of dat je liever een hamster een tweede gouden mand geeft.

Dierenwinkels verkopen vaak hamsters, maar het wordt afgeraden je hamster bij de dierenwinkel te halen. Zo weet je niet wie de ouderdieren van de hamsters in de dierenwinkel zijn, waardoor je ook de gezondheid van de ouderdieren niet kunt bekijken. Bovendien kan een dierenwinkel vaak niet goed vertellen hoe oud de hamsters zijn en wat hun geschiedenis is en kan een dierenwinkel ook niets of zeer weinig vertellen over de ouderdieren.

Als je met de hamster wilt fokken in de toekomst, kan je het beste naar een fokker gaan om een hamster aan te schaffen. De fokker kan jou alles vertellen over de ouderdieren, het fokken van hamsters enzovoort.

Fokken of niet?

Als je wilt gaan fokken met hamsters, is dit niet iets waar je snel over kan beslissen. Je moet hier goed over nadenken. Zo moet je vooraf controleren of je voor alle jonge hamstertjes een nieuw baasje hebt. Kan je namelijk geen nieuw baasje vinden voor de jongen, dan kan het zijn dat je met 6 extra hamsters opgescheept zit. Deze moet je wel allemaal huisvesten, voeding geven enzovoort.

Wanneer je wel gaat fokken, moet je ook nog bij jezelf nagaan of je graag met de hamsters naar tentoonstellingen voor knaagdieren wilt gaan. Dit kost vaak extra tijd, extra verzorging en meer planning. De shows waar je heen wilt, kunnen door het hele land liggen, als je besluit landelijke tentoonstellingen te bezoeken.

Vervoer van de hamster

Als je een hamster hebt aangeschaft, moet je het diertje natuurlijk vervoeren naar jouw huis. Zorg er dan ook voor dat je een reismandje of reiskistje hebt voor de hamster. Een kartonnen doos(je) kan je beter niet gebruiken. Een hamster is een knaagdier en kan binnen zeer korte tijd door de doos heen knagen. Dat is iets wat je niet wilt natuurlijk. Leg op de bodem van het vervoerskistje een laag hooi. Mocht de hamster wat gaan schuiven in het vervoerskistje, heeft hij in ieder geval een stootkussen.

Bij een knaagdierverblijf, dus ook een verblijf voor hamsters, geldt dat hoe groter de kooi, hoe beter dit is. Bij een vervoerskistje is dit echter andersom. Het kistje of bakje moet zo klein mogelijk zijn, het liefst zo klein dat de hamster weinig beweegmogelijkheden heeft. Op deze manier is de kans op verwondingen bij de hamster tijdens het vervoer vele malen kleiner, dan wanneer hij tijdens het vervoer te veel ruimte heeft.

Huisvesting van de hamster

Voordat je de hamster of hamsters in huis gaat halen, moet je natuurlijk ervoor zorgen dat het verblijf volkomen ingericht is. De kooi moet zo groot mogelijk zijn, maar een minimaal oppervlak van 20 bij 40 centimeter is aangeraden. De bodembedekking kan stro of vlas zijn, maar ook houtkrullen worden regelmatig gebruikt. Wanneer je houtkrullen gebruikt, hou er dan rekening mee dat het niet van dennenbomen of andere naaldbomen gemaakt is. Hier zit een stofje in waar de hamster allergisch op kan reageren en zodoende luchtwegklachten kan ontwikkelen.

Zet een slaapplekje in de hamsterkooi. Dit kan een gekocht nachthokje of nestkastje zijn, maar ook een theedoosje kan zeer goed dienst doen als slaapplaats voor de hamster. Een stenen voerbakje moet ook tot de inrichting van de knaagdierkooi behoren, net als een stenen bakje voor water. In plaats van een waterbakje kan je ook een waterfles aanschaffen natuurlijk. Hamsters houden ervan actief bezig te zijn, een loopradje is dan ook zeker een aanrader voor de hamsterkooi.

Voeding van de hamster

De hamster is een echt knaagdier. Dit houdt in dat zijn voortanden het hele leven lang door blijven groeien. Wanneer hij niet genoeg kan knagen, zullen de tanden zover doorgroeien dat hij op den duur niet meer kan eten en drinken; hij zal dan overlijden. Het is dus van levensbelang dat de hamster de mogelijkheid heeft tot knagen. In de dierenwinkel zijn speciale knaagstenen voor hamsters en andere knaagdieren te koop. Ook kan je ervoor kiezen om wilgentakken of takken van fruitbomen als appelboom en perenboom in het hok te leggen. Dit is erg goed voor de hamster, en zorgt er tegelijkertijd voor dat de tanden goed kunnen afslijten.

Verder heeft de hamster dagelijks veel behoefte aan vers hooi. Hooi zorgt voor een goede spijsvertering, zonder hooi kan de hamster erg ziek worden en zelfs overlijden. Houd er daarom altijd rekening mee dat de hamster voldoende hooi tot zijn beschikking heeft. Als dagelijkse voeding kan je goed knaagdiervoer kopen, zowel online als in de dierenwinkel. Ook mag de hamster af en toe een klein stukje fruit of groente, maar hou er rekening mee dat het niet teveel vocht mag bevatten, de hamster kan dan namelijk snel aan de diarree raken.