Ik kocht er een aantal weken geleden nieuwe hardloopschoenen. Niet per se het meest hippe model of trendy merk, wel de meest geschikte voor mijn voeten en mijn manier van rennen. Ze werden me geadviseerd door Gerrit Jan Faber, de man achter de Leeuwarder Intersport-zaak. Een ervaren ondernemer met een eigenwijze kijk op alles wat met sport te maken heeft. Mag ik dat zo zeggen? “Ja hoor, ik ben voor een open en eerlijk verhaal. Zoals ik ook mijn klanten adviseer.”
Pas helemaal achterin de zaak treft me de enorme oppervlakte van het winkelpand. De rekken hangen er vol sportkleding en op flink wat plaatsen zie ik personeel bezig. In het kantoor daar, dat schuil houdt achter een glazen wand zodat er nog voldoende zicht op de winkel is, is die ochtend de eerste koffie al gedronken. Ruim voordat de winkel om tien uur open gaat. Er wordt nieuwe gezet.
Al sinds eind jaren tachtig loopt Gerrit Jan Faber (47) in de sportzaak rond. Als jochie van zestien werd hij weekendhulp bij zijn ouders in de winkel. “Het is een familiebedrijf,” vertelt hij. En na de HEAO commerciële economie en een een post hbo opleiding bedrijfskunde management kwam hij aan het roer te staan. Inmiddels runt hij de zaak al jaren samen met zijn vrouw Babette (44).
In al die jaren is er natuurlijk veel veranderd binnen zo’n bedrijf. Maar dat blijkt van mijn kant een aanname die volgens Gerrit Jan niet klopt. “Er is in wezen niets veranderd. Het ging toen en gaat nu ook louter om de klanttevredenheid. Wat wel veranderd is, is dat de mate van service verlenen is gestegen. De mensen komen binnen en willen een goed product dat bij hen past. Ze zitten niet te wachten op een slap verkoopverhaal om een bevestiging te krijgen dat iets ‘goed’ is. Wij verkopen A merken en daar zit geen slecht product tussen.”
Relativeren
“Waar het vooral om gaat is dat je mensen de juiste persoonlijke adviezen geeft zodat ze met plezier en comfortabel hun sport kunnen beoefenen. Op welk niveau dan ook,” vertelt hij verder. De doelgroep bestaat uit álle mogelijke actieve sporters in de breedste zin van het woord. Of het nu gaat om hockeyers, voetballers, tennissers, wintersporters, wandelaars of hardlopers. “Inderdaad, alles om mij heen is sport.” Maar Gerrit Jan lijkt niet het prototype van een sportfanaat. “Ik relativeer het heel erg. Niet iedereen is een topsporter en zo moet je ook niet met de klant omgaan. Dat fanatisme is nergens voor nodig. Het gaat erom dat je jezelf als sporter op de juiste manier belast. Je moet je grens weten. Daar sta ik mensen in bij als het gaat om goed materiaal.”
‘Jij wist toch ook niet welke hardloopschoenen je nodig had’
Volgens hem zijn er veel sporters die zich overbelasten. “Als je last van je kuiten krijgt met hardlopen, is het raadzaam je snelheid en je afstand aan te passen. Daar kunnen geen compressiekousen, braces of nieuwe schoenen tegenop.” Wat hem drijft is dat hij mensen op zo’n manier kan helpen dat ze er een gezonde levensstijl op na kunnen houden. “Het is werken vanuit de mensen, en hen de juiste adviezen geven.” Weten mensen dan zelf niet welk materiaal ze nodig hebben? “Jij wist toch ook niet welke hardloopschoenen je nodig had?,” antwoordt Gerrit Jan ad rem, refererend naar een moment dat we elkaar een paar weken eerder ontmoetten toen ik een toe was aan mijn zoveelste paar sportschoenen.
Ik ging af op zijn advies en vraag me nu af hoe deskundig dat eigenlijk is. “We zijn podologisch geschoold. Hebben trainingen gehad over de ins en outs van voeten, het lichaam, sporten en schoenen. Daarom weten we goed wat de mogelijkheden zijn en wat bij iemands sportniveau en lijf past. Maar we kennen daar ook onze grenzen in. Als ik het niet zou weten, zeg ik dat ook. Mensen zijn alleen maar gebaat bij een duidelijk en eerlijk advies.”
Wandelen
Of hij zelf aan sport doet? Natuurlijk. “Mijn vrouw en ik lopen samen hard. Minimaal één keer per week een vast rondje van zo’n vier kilometer. Daarnaast wandelen we iedere avond na het werk een aantal kilometers en gaan we jaarlijks op wintersport. In de zomer kiezen we vaak voor een trektocht met een rugzak. Afgelopen jaar zijn we de Friese Elfsteden langs gewandeld. Samen met de kinderen. Mijn zoon en dochter van respectievelijk twaalf en zestien jaar.”
De enige dag dat het echtpaar niet in de winkel te vinden is, is op zondag. Dan moet het personeel het overnemen. Gerrit Jan kijkt er bedenkelijk bij. “Ik ben een controlfreak en perfectionist. Niet altijd de leukste combinatie, maar het wordt beter. Mijn vrouw en ik gaan zelfs binnenkort op cursus om op een betere manier verantwoordelijkheid te kunnen weg-delegeren, zoals dat heet. Het gaat er natuurlijk om dat ik het vertrouwen heb dat anderen het bedrijf ook op een hoog niveau zetten en dat ook vasthouden. Ik wil geen ‘nee’ verkopen, optimale service bieden en mensen goed adviseren. Dat vraag ik ook van het team.”
‘Ik heb die helicopterview, Babette doet de details’
“Dat team kan ik best goed loslaten,” gaat hij verder terwijl zijn vrouw zich bij het gesprek heeft gevoegd. Ze luistert en grijpt na deze constatering in door slechts op vragende toon “nou…” te zeggen. Gerrit Jan glimlacht: “Ik heb die helicopterview, Babette doet de details. Dat gaat heel goed samen.” Toch is er een mindere tijd geweest. “Rond 2014 waren het crisisjaren. We zijn er goed uitgekomen door echt te focussen op sportkleding en de collectie niet uit te breiden met andere producten als vrijetijdskleding bijvoorbeeld, wat veel andere sportzaken wel deden. Dat zetten we tot op de dag van vandaag voort. Als franchise van Intersport hebben we een sterk merk neer te zetten. Zijn we één van de drie flagshipstores van Nike in Nederland en daar ben ik trots op.”
Gezonde levensstijl
Maar dat is toch wel een wezenlijke verandering ten opzichte van die jaren tachtig, toen hij in de sportzaak begon? “In dat opzicht wel ja. Toen lag de focus meer op teamsporten en werd sporten minder intensief uitgevoerd dan nu. Tegenwoordig zijn alle sporten stukken langer uit te voeren dan vroeger, is er nauwelijks nog een voetbal-winterstop en is er zoveel goeie sportkleding ontwikkeld dat je eigenlijk altijd sporten kunt. Zowel de middelen als de faciliteiten zijn uitgebreid.” Dus kan iedereen sporten. “Dat is waar. Wat mij drijft is dan ook dat ik mensen daarbij kan ondersteunen. Ze kan helpen aan een gezonde levensstijl. Op een positieve manier de juiste adviezen geven, zodat ze niet alleen sporten maar ook blijven sporten. Op een eigen niveau.”
Krachttraining 50+’ers
Intersport ondersteunt de 50+’ers die via 50plusinnederland.nl aan krachttraining doen. Momenteel traint een grote groep met veel plezier. Dat gebeurt onder leiding van personal trainer Tijn Dijksma bij Fysio 58. Er wordt twee keer per week getraind, op maandag van 20.15 tot 21.15 en op vrijdag van 9 tot 10 uur, met een uitwijkmogelijkheid naar de woensdagavond van 19 tot 20 uur (mocht je op vrijdag verhinderd zijn). De kosten zijn 59,95 euro voor 16 trainingen.
Een tweede groep gaat in februari van start. Je kunt je daar voor aanmelden door een mail te sturen aan julia@50plusinnederland.nl