In de documentaire Extra Handen volgt regisseur Joost van der Wiel vier uitkeringsgerechtigden – Bibiche, Linda, Iman en Marco – die zich laten omscholen tot medewerkers in de zorg. Hoewel ze enthousiast beginnen, worden ze al snel geconfronteerd met de harde werkelijkheid van ons zorgsysteem. Van der Wiel vertelt waarom hij deze documentaire heeft gemaakt en waarom het belangrijk is om aandacht te besteden aan dit onderwerp.
De persoonlijke motivatie
Van der Wiel legt uit dat zijn interesse in de zorg voortkomt uit zijn moeder, die lange tijd in de zorg heeft gewerkt. Hij heeft van dichtbij meegemaakt hoe haar werk veranderde en hoe dit haar beïnvloedde. Dit vormde de kern van zijn interesse in de zorg. Daarnaast speelt ook de ouderenzorg een rol, omdat zijn ouders steeds ouder worden. Bovendien heeft hij eerder een film gemaakt met een huisarts, waardoor hij veel in verzorgingstehuizen kwam en nieuwsgierig werd naar de realiteit van het werk en de uitdagingen waar zorgmedewerkers mee te maken hebben.
De noodzaak van aandacht
Van der Wiel merkt op dat de zorg voor ouderen vaak positief in het nieuws komt, maar dat er veel minder aandacht is voor de zorgmedewerkers zelf. Hij benadrukt dat er niet alleen financieel, maar ook op het gebied van opleiding en waardering veel ruimte is voor verbetering. In plaats van te focussen op charismatische figuren, wilde hij juist de zorgmedewerkers laten zien die vaak onopgemerkt blijven. Hij wil hen een gezicht geven en hun verhalen delen.
Het project in de documentaire
Van der Wiel kwam bij het project dat centraal staat in de documentaire via een contactpersoon. Hij ging kijken op afdelingen van verzorgingstehuizen en op de dagbesteding. Op dat moment was hij al bezig met het onderzoeken van stages en de instroom van nieuwe mensen in de zorg. Toen hij hoorde van het project WelSlagen in Rotterdam, waarbij mensen in de uitkering stage gingen lopen in verzorgingstehuizen, was hij meteen geïnteresseerd.
De impact van het werk
Tijdens het werken aan de documentaire werd Van der Wiel vooral geraakt door de persoonlijke verhalen van de deelnemers. Hij hoorde over de lasten en verantwoordelijkheden die zij thuis al dragen, zoals schulden, zorgen voor anderen en het draaiende houden van een gezin. Deze lasten kwamen op verschillende momenten naar voren. Zo ontdekte hij na een dag opnames dat een neefje van Linda was overleden. Ondanks alles wat ze al had meegemaakt, heeft Linda een mentaliteit van doorzetten. Van der Wiel werd ook eens gevraagd of iemand mee kon rijden, omdat ze de gasrekening niet kon betalen en in de regen naar huis moest fietsen. Ondanks al deze lasten en verantwoordelijkheden merkte hij dat de zorgzaamheid van de deelnemers natuurlijk aanwezig was en eruit moest.
De documentaire Extra Handen is te zien op donderdag 6 juli 2023 om 22.20 uur bij MAX op NPO 2. Mocht je het op een ander moment willen kijken of later gratis willen terugkijken, dan kan dat op NPO Start.
(Foto: MAX)