Zondag begint het tiende seizoen van Boer Zoekt Vrouw. Tien boeren, veel reacties, hoge kijkcijfers en een presentatrice die zich inmiddels niets meer aantrekt van de kritiek die er ook af en toe op het programma is. Wat zou je ook als je al tien jaar lang een hit op televisie presenteert.
Dit keer reageerden maar liefst meer dan zeshonderd boeren op de oproep deel te nemen. Allemaal op zoek naar de ware. Allemaal boer in de brede zin van het woord, want het gaat niet alleen om boeren met koeien, maar ook om bollenboeren bijvoorbeeld, verspreid wonend over het hele land. Man of vrouw, het maakt niet uit. Dit jaar is er bijvoorbeeld een vleesveehouder en paardenfokker-boer bij en een snijbloemenkweker.
Nederlandse boeren
Volgens de omroep (KRO/NCRV) blijft het format gehandhaafd met onder meer de speeddates, logeerpartijen en uitstapjes. Het gaat dit keer louter om Nederlandse boeren. Er komen ook specials, in januari 2019, waarbij er teruggekeken wordt op eerdere seizoenen.
Gehackt
Even leek het mis te gaan toen de website van BZV gehackt bleek. De gegevens en alle persoonlijke foto’s en brieven van honderden mogelijke kandidaten stonden in een onbeveiligde map. De omroep heeft dat zo snel mogelijk gedicht.
Wat maakt het boerenleven zo aantrekkelijk? Maar vooral, wat moet je kunnen om naast een boer te leven?
8 tips:
- Vroeg op
Dat staat buiten kijf. Wie niet houdt van het krieken van de dag, kan het wel vergeten om op een boerderij te gaan wonen.
- Niet te veel liefde voor dieren
Natuurlijk is de liefde voor paarden, geiten of varkens belangrijk als je door de stallen scharrelt, maar soms gaan juist die schattige kalfjes of varkentjes naar de slacht. En dan moet je er lukraak afscheid van kunnen nemen. Kan niet iedereen…
- Luchtjes en drek
Koeien die kwijlen, mest die zich opstapelt, sompige weilanden, natte klei. Wie niet van aardse derrie houdt, moet het hek niet eens door willen. Je mooie witte sneakers kun je beter thuis laten om over hakjes maar te zwijgen. Rubber laarzen, dat is wat je draagt op de boerderij. Klompen mag ook.
- Designmeubels, laat maar
Niet vervelend bedoelt, maar een witte gietvloer zul je op de boerderij niet snel aantreffen. Om op die rubberlaarzen terug te komen, het is toch het handigste als de gedroogde troep van onder de laarzen makkelijk weg te dweilen is, dus zijn tegels of beton in de hal of bijkeuken handiger. De meeste boeren zijn sowieso niet zo van het interieur, zo is veelal te zien. Het moet vooral praktisch, wat zoiets betekent als makkelijk schoon te houden en lekker om op te hangen of liggen na een volle dag in de buitenlucht.
- Trekker-rijbewijs
Niet noodzakelijk, maar op sommige bedrijven enorm handig: kunnen rijden op een trekker. Nu lukt dat sommigen prima op en rond de boerderij, maar regels zijn regels en je hebt tegenwoordig echt een speciaal rijbewijs nodig, anders mag je met dat ding de openbare weg niet op.
- Geïnteresseerd zijn in het weer
Het is oer-Nederlands, maar vooral boeren leven erop: het weer. Droge zonnige dagen betekent maaien, te veel regen betekent gedonder met plassen water op het land en mislukte oogst en ga zo maar door. Denk nu niet dat bij een bedrijf met kassen het weer buitengesloten kan worden, want we weten allemaal nog wel van de ellende met die enorme hagelstenen. Precies. Dus moet je echt super veel belangstelling voor het weer hebben.
- Managementkwaliteiten
Je denkt misschien in lekker scharrelen op het erf, tussen de middag warm eten en even een kop koffie in de zon op de hooibalen, maar een beetje boer of kweker is tegenwoordig ook een manager. Efficiëntie, multitasken en doelen stellen, het hoort er allemaal bij. Je hebt met veel regels te maken, met quota bijvoorbeeld en ga zo maar door. Daar heb je je man of vrouw dan wel in bij te staan en administratieve kwaliteiten zijn zo gek nog niet.
- Van een lekker stukje vlees houden
Zeg niet pas op het laatst dat je vegetariër bent, maar meteen in het begin van de kennismaking. Dat voorkomt een hoop teleurstelling.