Vakantiegangers hebben het dit jaar al kunnen ervaren tijdens hun vakantierit naar bijvoorbeeld Oostenrijk, maar ook in Nederland is de winter nog niet voorbij. Het kan zomaar voorkomen dat we nog een pak sneeuw of ijs krijgen en ook dan willen we veilig op pad. Hier een aantal adviezen voor rijden in winterweer.
Banden
Winterbanden
Winterbanden blijven zachter dan zomerbanden bij lage temperaturen. Bovendien hebben ze een flinke profieldiepte waardoor de auto bij rijden op nat, glad en besneeuwd wegdek meer grip heeft. Als de temperatuur onder de zeven graden komt, worden winterbanden geadviseerd. Dat zorgt met meer grip voor een veiliger remafstand. Daarnaast is het goed om de bandenspanning regelmatig te controleren omdat deze door temperatuurwisselingen beïnvloed wordt.
Verplicht?
Winterbanden zijn in Nederland niet verplicht, wat met de weersomstandigheden in ons land te maken heeft. Die zijn zelden extreem. Sneeuwkettingen mogen overigens in Nederland niet gebruikt worden.
Vierseizoensbanden
Deze banden, die zowel in de zomer als in de winter gebruikt kunnen worden, neigen meer naar een winterband als het gaat om remmen, duurzaamheid en brandstofverbruik. De ANWB waarschuwt wel dat ze niet kunnen tippen aan echte winterbanden.
Voorruit
De ANWB adviseert het krabben niet met stationair draaiende motor te doen. Het warmt het interieur van de auto nauwelijks op en is bovendien slecht voor je motor. Er zijn speciale dekens in de handel die je ’s avonds over je voorruit kunt leggen, dat scheelt ’s morgens tijd en krabben. Zijn de ruiten toch flink bevroren dan kun je ze inspuiten met ruitontdooier en een paar tellen wachten. Wat je vooral niet moet doen is er warm water overheen gooien, want door het plotseling temperatuurverschil kan de ruit knappen.
Maak er bovendien geen half werk van en zorg er ook voor dat de voor- en achterruit, zijramen en buitenspiegels en lampen ijsvrij zijn. Hoe slechter het zicht, hoe hoger de boete voor rijden met niet goed schoongekrabde ruiten en spiegels. Slecht zicht door de voorruit? 230 euro boete. Buitenspiegels niet ijsvrij? Tel er dan nog maar 140 euro bij op.
Slot en deuren
Een bevroren slot is een crime, maar een zakje warm water er tegenaan en je kunt de sleutel in het slot doen en omdraaien. Als de deur dan toch vast blijft zitten, komt dat door de deurrubbers. Smeer ze vooraf in met talkpoeder en het probleem is verholpen. Er is ook een rubberstick in de handel waar je de rubbers mee kunt insmeren.
Accu
De accu heeft het zwaar in flink koud weer. Een goed werkende accu kan nog wel wat hebben, maar eentje die al een tijdje meedraait laat het in de kou al snel afweten. Zorg dus dat je deze tijdig vervangt voor een goed werkend exemplaar. Mocht de auto niet meteen starten ga dan niet lukraak alsmaar door. Probeer het met korte pogingen. Startkabels zijn onmisbaar!
Ruitenwissers
Bij strenge vorst is het handig om de wissers, ’s nachts, op een afstandje van de ruit te houden. Doe er iets tussen, bijvoorbeeld een stukje kurk.
Handrem
Bij strenge vorst is het slim om de handrem niet te gebruiken. Parkeer de auto in een versnelling. Als de handrem is vast gevroren kan het helpen om deze kort aan te trekken en dan is ie meestal wel los. Je kunt ook de motor even laten draaien om de kabel te ontdooien.
Rijstijl
Het lijkt voor de hand liggend, maar het is toch absoluut belangrijk en zeker in de winter bij slecht weer en een aangetast wegdek: afstand houden, rustig optrekken en tijdig remmen. Bij gladheid wordt remmen in sommige situaties zelfs afgeraden, wat betekent dat je op tijd je snelheid moet aanpassen.
Noodpakket
Er wordt soms wat lacherig over gedaan, maar een noodpakket in de auto, zeker in de wintermaanden, is geen overbodige luxe. Denk daarbij aan warme kleding (thermo), muts en handschoenen of heatpacks voor je handen, een opgeladen telefoon, zaklamp, warme deken of slaapzak, aansteker of lucifers. Zorg bij een lange autorit door mogelijk slecht weer ook voor voldoende drinken in de auto. Een thermosfles met warme thee of koffie is sowieso heerlijk. Zorg er ook voor dat je een ruitenkrabber in je auto hebt, voldoende anti-vries koelvloeistof, ruitensproeiervloeistof, sneeuwkettingen (bij een rit naar wintersportlanden) en een fluorescerend vest.