6 tips om de houtkachel goed te laten branden, want vaak doen we maar wat

Een houtkachel stoken wordt niet door iedereen gewaardeerd. Hoe stook je met zo min mogelijk uitstoot van fijnstof?

Veel mensen houden ervan. Maar er zijn ook tegenstanders die last hebben van de fijnstof die vrij komt bij dat stoken. Zij krijgen problemen met hun gezondheid. Hoe stook je goed, ofwel zo ‘schoon’ mogelijk?

Wie ’s avonds een wandeling door de wijk maakt, kan een flinke uitstoot van rook ofwel fijnstof treffen uit de afvoerpijpen op de daken. Eén blik naar binnen en je ziet mensen bij een houtkachel zitten. Dan weet je genoeg.

Zijn vrouw draagt maskers en mondkapjes

Bij de familie Pieters staan er wel zo’n vijftien in een straal van 150 meter rond hun huis in een Leeuwarder wijk. Binnen in het huis van de familie wordt er alles aan gedaan de rook te verdrijven. “Door de week begint het rond half zes. In het weekend begint het al vanaf de ochtend,” vertelt meneer Pieters in een interview met omroep Fryslân.

Hij voert al drie jaar actie tegen de houtkachels in de buurt. Zijn vrouw heeft er nog meer last van. Ze heeft regelmatig astmatische aanvallen, prikkende en jeukende ogen en keelpijn. Ze draagt maskers en mondkapjes. De filters in huis werken maar tijdelijk.

Er is veel gelegen aan de manier van hout stoken

De gemeente meent dat er geen landelijke regels zijn, geen normen waar iedereen zich aan moet houden. Op de site van kenniscentrum Infomil van Rijkswaterstaat, staat gemeld dat bij particulieren houtstookoverlast kan worden aangepakt via het Bouwbesluit (kachels) en de APV (open lucht). Daarop volgt een advies om overlast te voorkomen en de mededeling dat vanaf 2022 een nieuwe richtlijn zal worden ingevoerd, die betekent dat kachels aan nieuwe eisen zullen moeten voldoen. Die eisen bestaan uit normen voor rendement, veiligheid en uitstoot.

Houtkachelspecialisten menen dat er vooral veel gelegen is aan de maníer van hout stoken. Vaak doen mensen maar wat. Het daarom goed te weten hoe je zo veilig mogelijk, maar zeker zo goed mogelijk stookt zodat de warmte tot z’n recht komt en de rook die het kanaal verlaat zo schoon mogelijk is. Daarvoor is droog hout van een zekere kwaliteit en een goed afgestelde kachel van belang. Als je dat goed doet, is de uitstoot en daarmee de overlast al veel minder.

Hier volgt een aantal tips:

  • Stem de grootte van de kachel goed af op de grootte van de ruimte. Maakt de kachel overcapaciteit (te warm), dan gaan mensen het vuur vaak wat temperen waardoor er onnodig veel schadelijke stoffen vrij komen. Het hout wordt dan namelijk niet goed genoeg verbrand.
  • Het rookkanaal moet in orde zijn. Dat wil zeggen: goed geïsoleerd en veilig. De rook moet goed kunnen worden afgevoerd en worden verspreid. Laat het kanaal jaarlijks nakijken en schoonmaken door een vakman.
  • Maak geen vuur aan met kranten of vloeibare stoffen, maar doe dit met aanmaakhoutjes of -blokjes. En laat het ook vanzelf weer uitgaan.
  • Stook droog onbehandeld hout. Als de schors ervan loszit is het goed droog. Gebruik geen geverfd of geïmpregneerd hout. 
  • Als het windstil is, blijven de rookgassen hangen. Houd daar rekening mee. De rook moet overigens kleurloos zijn. Donkere of zwarte rook is niet goed.
  • Ventileer de ruimte goed.