50plus tipt de leukste podcasts voor vrouwen

Deze maand aandacht voor de leukste vrouwen podcasts, die overigens net zo goed door mannen gewaardeerd en beluisterd kunnen worden; podcast over kunst, feminisme, seks, eten, reizen en eigenlijk alles wat het leven op deze aardbol de moeite waard maakt.

Sinds een jaar of vijf heeft de podcast een enorme vlucht gemaakt. De podcast is hip blijkt uit de cijfers, want bijna de helft van de Nederlanders luistert wel eens naar zo’n audiofragment. Het overgrote deel daarvan is onder de 40 jaar, maar ook onder de mensen die vóór 1970 geboren zijn groeit de populariteit van de podcast.

Wanneer je nog nooit een podcast hebt geluisterd, maar hier wel graag eens aan wilt beginnen, kan het best een uitdaging zijn om uit het enorme aanbod iets te kiezen. Wij helpen je graag bij het kiezen van je allereerste (of je volgende) podcast. Wil je eerst wat meer weten over podcasts kijk dan hier eens.

Vorige maand schreven we over de beste podcasts voor mannen, dan kunnen we de beste podcasts voor vrouwen natuurlijk niet onderbelicht laten. Daarom deze maand aandacht voor de leukste vrouwen podcasts, die overigens net zo goed door mannen gewaardeerd en beluisterd kunnen worden; podcast over kunst, feminisme, seks, eten, reizen en eigenlijk alles wat het leven op deze aardbol de moeite waard maakt.

 

Naakt op een kleedje

Online te beluisteren of via een podcast app

Een podcast gemaakt door vrouwen over vrouwen of om specifiek te zijn vrouwelijke kunstenaars. Deze podcast is een ode aan de vrouwelijke maker, die vaker in werken ‘naakt op een kleedje’ te zien is in de musea dan dat zij daar als maker aan de muur hangt. In de podcast Naakt op een kleedje gaan programmamaker Heske ten Cate en cultuurjournalist Yuki Kho in gesprek met een vrouwelijke gast over haar favoriete kunstenares. Over de kracht van kunst (en vrouwen) om verandering teweeg te brengen in de wereld, over seks, liefde maar vooral over kunst en kunstwerken. Voor iedereen die meer wil weten over kunst, vrouwelijke makers en vrouwen. Afleveringen van deze interessante podcast duren ongeveer een half uur.

 

Damn, Honey, de Podcast

Te beluisteren of via iTunes of Spotify

In een lijstje podcasts voor vrouwen kan en mag een feministische podcast in deze tijden eigenlijk niet ontbreken. En hoewel de titel van de podcast Damn, Honey misschien de iets oudere doelgroep niet direct aanspreekt en de makers ook zeker een vrij jonge doelgroep voor ogen heeft, is dit een hele leerzame, informatieve en vooral ook vermakelijke podcast voor iedereen en van alle leeftijden. Het gaat over het vrouwelijk lichaam en alles wat daarvan verwacht wordt, en hoe je daar schijt aan kunt hebben. Over vrouwen in de politiek, sport en de kunst, over eigen keuzes kunnen maken, heteronormativiteit en over onderwerpen die nog vaak als taboe worden beschouwd. Verwacht veel Engelse woorden vermengd met het Nederlands, hip taalgebruik en jonge mensen, maar de onderwerpen zijn zeker de moeite waard. Bevlogen makers zijn Marie Lotte Hagen en Nydia van Voorthuizen. Afleveringen duren ongeveer anderhalf uur.

 

Podcast voor avontuurlijke vrouwen

Online te beluisteren of via een podcast app

Wanneer je behoefte hebt aan inspirerende verhalen van sterke vrouwen zet je je koptelefoon op en luister je naar de Podcast voor Avontuurlijke Vrouwen. Vooral wanneer je met afgunst kijkt naar vrouwen die hun koffers pakken om in hun eentje de wereld te verkennen en dat stiekem ook zou willen maar niet durft, is dit de podcast voor jou. Of je nou naar de andere kant van de wereld wilt of in je eentje in een hutje op de hei wilt gaan zitten maakt daarbij helemaal niks uit. Leer uit je comfortzone te stappen, je angsten onder ogen te komen en het avontuur aan te gaan. Durf jij na het luisteren van deze podcast van de gebaande paden te gaan? Podcast maakster en avonturier Antonette Spaan is van mening iedereen in staat is om avonturen te beleven, groot of klein. Afleveringen duren tussen een uur en anderhalf uur.

 

Het laatste avondmaal

Online te beluisteren of via een podcast app

Uit peilingen blijkt dat het toch nog steeds vooral de vrouwen zijn die in de keuken staan om de maaltijden te bereiden. Nou is dat natuurlijk helemaal niet zo erg als dat je passie is. Wanneer je een echte foodie bent praat je over eten, lees je over eten, denk je na over eten of eet je het. En natuurlijk wil je dan ook graag luisteren naar een podcast over eten. In de podcast Het laatste avondmaal neemt chef-kok Samuel Levie je mee zijn eigen keuken in waar hij samen met zijn vrienden een gerecht met een bijzonder verhaal erachter klaarmaakt. Hou er rekening mee dat je maag zal gaan knorren en het water je in de mond loopt bij het luisteren van deze podcast. Dus een lekkere luistersnack is misschien geen slecht idee. Luisteren is gratis maar wil je de recepten terugvinden dan moet je wel even vriend van de show worden. Afleveringen duren ongeveer een half uur.

De Vaginadialogen

Online te beluisteren of via een podcast app

Het vrouwelijk geslachtsdeel is een van de meest onbegrepen en mysterieuze onderdelen van het menselijk lichaam. Maar voor je nu een beetje gniffelend denkt dat deze uitspraak vooral over de mannen gaat, halen we je graag uit de droom, het geldt namelijk net zo goed voor de vrouwen die het lichaamsdeel toch zelf aan hun lijf hebben. Over de vagina wordt weinig gepraat, en als er wel over gesproken wordt is dat vaak met gêne. Libelle en Bureau Vrouwenzaken vonden het daarom hoog tijd om de vagina uit de schaamstreek te halen en er eens uitgebreid bij stil te staan. Na het luisteren van de zes afleveringen van de podcast De Vagina Dialogen gemaakt door Marieke Voorsluis, Anne-Marie Jung en Ellen Roggeveen, ben jij er klaar voor om alle ins and outs van de vagina te leren kennen en je schaamte eindelijk opzij te zetten! Afleveringen duren ongeveer een half uur tot veertig minuten.