50+ en op zoek naar je talent

Wie zijn talenten kent, kan er bewust gebruik van maken en dat kan je enorm helpen om juist dat te gaan doen wat echt bij je past. Ook als je al boven de vijftig bent of misschien wel juist dan! Friederike Liebmann ondersteunt mensen bij de zoektocht en ontwikkeling van hun talent.

Wie zijn talenten kent, kan er bewust gebruik van maken en dat kan je enorm helpen om juist dat te gaan doen wat echt bij je past. Ook als je al boven de vijftig bent of misschien wel juist dan! Friederike Liebmann ondersteunt mensen bij de zoektocht en ontwikkeling van hun talent.

Wat is talent eigenlijk? “Volgens de definitie waar ik mee werk is je talent datgene waar je ‘als vanzelf’ goed in bent. Iets gaat je zo gemakkelijk af dat je vaak niet eens in de gaten hebt, dat je er heel erg goed en uniek in bent. ‘Dat doe ik gewoon’. Maar juist dat unieke talent is een belangrijke rode draad in je leven,” vertelt Friederike. “Je hebt vaardigheden zoals bijvoorbeeld een taal die je hebt geleerd of een instrument dat je kunt bespelen. En er zijn je kwaliteiten, meestal verbonden aan je karakter, je bent bijvoorbeeld heel analytisch of hebt een groot empatisch vermogen. Maar je talent is iets anders. Een talent heb je niet zozeer, maar ben je vooral. Het gaat je zo gemakkelijk af dat je je amper realiseert dat het het topje van je uniciteit betreft. Het is een stuk van jezelf waarmee je van betekenis bent voor anderen. En dat kan je leven richting geven..”

Veel mensen zijn zich nauwelijks van hun talent bewust

Volgens Friederike, die trainingen in talentontwikkeling verzorgt, zijn veel mensen zich nauwelijks van hun talent bewust, maar hoe zou het zijn als je je er wel bewust van bent? “Dan is de kans groot dat je de rode draad in je leven gaat zien en gaat begrijpen waarom sommige dingen eigenlijk vanzelf gaan en andere niet. Als je je bewust bent van je talent, kun je je keuzes bewuster maken en kun je ook makkelijker ‘nee’ zeggen tegen dingen die je veel moeite kosten zonder dat het iets oplevert. Vaak hebben we die keuze wel, maar we denken dan dat we alles zouden moeten kunnen. Onze hele maatschappij focust erop dat we aan onze zwakke kanten gaan werken, op school krijg je bijles daar waar het niet goed gaat, Op het werk word je geacht de competenties te ontwikkelen waar nog leemtes zijn, Maar we kunnen sommige dingen soms beter aan het talent van een ander overlaten en ons in plaats daarvan op onze sterke kanten richten en die nog uitvergroten. Daar wordt uiteindelijk iedereen blijer van.”

De overgang is een periode waarin je je ontdoet van zaken die niet langer bij je passen

Vooral mensen boven de vijftig krijgen er als vanzelf mee te maken. Friederike legt uit: “Met name vrouwen boven de vijftig jaar worden er mee geconfronteerd. Ze gaan zich als het ware her-oriënteren. De overgang is een periode waarin je je ook ontdoet van zaken die niet langer bij je passen. Ook neem je meer en meer afscheid van de alsmaar zorgende taken. Ging het eerder vooral om de behoefte van anderen, van het gezin en de kinderen en/of om je carriere, nu voel je meer en meer de behoefte om voor jezelf te kiezen. Het is een enorme kans. Je kunt er natuurlijk voor kiezen op het oude spoor verder te gaan, maar als dat ‘oude spoor’ niet of niet langer bij je past, dan laat je als het ware een natuurlijk moment voor koerswijzigingen en veranderingen liggen.

Haar eigen talent omschrijft Friederike als ‘echtheid toegankelijk maken’. Dat uitte zich jaren geleden heel sterk toen ze voor het eerst ging ondernemen, alhoewel ze dat zelf niet eens zo in de gaten had. “Ik wou eigenlijk helemaal geen eigen bedrijf opzetten, maar gewoon dingen doen die ik leuk en zinvol vind. Ineens had ik een bedrijfje in ecologische kleding. Dat was jaren geleden, toen mijn dochter nog een baby was, ik nam kleding voor haar mee uit mijn geboortestreek in Zuid-Duitsland. Ecologische truitjes en mutsjes. Vrienden in Nederland bleken vervolgens zoveel interesse te hebben -neem je ook zo’n mutsje of slaapzak voor mijn kind mee – dat ik regelmatig met een koffer vol terugkwam. Later begon ik mensen op het schoolplein voor de kleding te enthousiasmeren.

Het bedrijf waar ik de kleding kocht, gaf op een gegeven moment aan dat als ik dit in Nederland wilde blijven doorverkopen, ik toch wel een eigen fiscaal nummer nodig had en mezelf maar eens bij de Kamer van Koophandel moest laten inschrijven. Zonder een bedrijfsplan of ook maar een naam voor mijn bedrijf stapte ik dus naar deze instanties. Inmiddels bestaat ‘Pure Matters’ zo’n tien jaar. Een huiskamerwinkel en webshop met ecologische kleding afkomstig van de Schwäbische Alb, een traditionele textielstreek in Duitsland Het merk ‘Reiff’ waar ik eerst mee werkte heeft een eigen label ontwikkeld dat ik naar Nederland heb gehaald. Inmiddels is het hier een bekend merk vooral voor ecologische kinderkleding.

Mijn hang om ook anderen te laten ‘proeven’ van zuiverheid en authenticiteit – binnen en buiten zichzelf – laat zich zowel zien in de verkoop van deze natuurlijke kledinglijn als in mijn werk als coach. Ik heb de opleiding Transformatiewerk’ (Veranderkunde) gevolgd aan de Pulsar Academie, over hoe mensen en organisaties kunnen veranderen op een blijvende manier. In deze opleiding stond het werken vanuit talent centraal. Als je je meer en meer durft te richten op je sterke kanten, schuiven de obstakels en zwakke kanten gaandeweg naar de achtergrond. Ze zijn niet ineens weg, maar je leert er als het ware mee te leven. In het licht van je talent kun je je zwakkere kanten makkelijker verdragen. Het is dus niet hard werken aan jezelf om beter te worden, maar meer durven zijn wie je van nature bent. Dat is in mijn ogen de sleutel voor echte verandering.”

Ieder talent is belangrijk. Sommige vallen op, anderen niet

Naar aanleiding van die opleiding werd Friederike gevraagd om binnen een opleidingstraject voor startende ondernemers het onderdeel ‘Persoonlijke ontwikkeling’ te verzorgen. “Naar eigen inzicht en vanuit mijn eigen ervaringen met het ondernemerschap ontwikkelde ik een persoonlijk ontwikkelingstraject voor starters en dat was het begin van mijn talentenwerk.” In een traject bij Friederike, met name bestaande uit gesprekken, zijn er twee aspecten belangrijk: het ontdekken van je talent en de belemmerende factoren leren zien. Waarom zet je bepaalde stappen niet, wat houd je tegen. Als je je hiervan bewust bent, dan kun je met je talent gaan werken en spelen. “Ieder talent is belangrijk. Sommige vallen meer op, anderen minder. Maar voor het ‘grote geheel’ zijn ze allemaal even belangrijk.

Een talent is iets wat je een ander te geven hebt, wat je de wereld te bieden hebt. In veel gevallen zien mensen hun talent niet als bijzonder. Je merkt vaak niet eens dat jouw talent goeie dingen teweeg brengt. Als je er met meer afstand naar kijkt, dan zie je pas dat het niet vanzelfsprekend is. “Ik help mensen dat talent te gaan zien en soms is dat een enorme eye-opener.”
Iemand vertelde mij eens dat hij zijn talent niet anders kon omschrijven dan: een wijsneus zijn. Voor velen klinkt dat negatief, maar ‘wijsneus’ was voor hem een positief gegeven. Hij bemoeide zich met van alles. Vonden mensen om hem heen niet altijd even leuk, maar hij stopte letterlijk overal zijn neus in. Hij spoorde zaken op die voor anderen niet belangrijk leken of juist ongemakkelijk waren, maar als hij het dan had uitgezocht, bleek het voor anderen wél van belang. Een voorbeeld: hij las op een pak melk de woorden ‘veel vitaminen’. Belde hij de klantenservice van de zuivelfabriek wat dat dan wel betekende. Een half jaar later stonden de vitamines op het pak melk vermeld. Een enorme groep mensen heeft daar baat bij, maar die weten niets van deze ‘meneer Wijsneus’. Toch is op deze wijze zijn talent van betekenis geweest. Sommigen talenten vallen op, anderen niet. Dit was er zo eentje uit die laatste categorie.”

Veel mensen menen dat dit soort eye-openers en bewustwordingsprocessen een totale levensverandering teweeg brengen. “De bewustwording van je talent hoeft echt geen aardverschuiving teweeg te brengen. Het betekent niet per definitie dat je van baan gaat veranderen. Het kan er ook voor zorgen dat je binnen je huidige baan dingen anders gaat aanpakken omdat je beter weet wat bij je past. Je kunt met je talent gaan spelen en je bepaalt zelf wanneer je deze wel of niet inzet. Ik heb deelnemers in talentsessies van rond de zeventig jaar die zich vaak verontschuldigen voor hun deelname omdat ze geen baan meer hebben. Maar je kunt je talent niet alleen gebruiken in een loopbaan, je kunt het op heel verschillende manieren kwijt. In alle contact met anderen. Ik had laatst in een workshop een oudere vrouw wiens talent ,’luchtigheid brengen’, zich vooral in het contact met haar kleinkinderen bleek te uiten . Er zijn veel verschillende gelegenheden waar je ‘talentvol’ kunt handelen.”

Is het kennen van je talent een directe weg naar succes? “Wie gaat doen wat hij wil doen en wat bij hem of haar past, heeft niet de garantie dat het vervolgens helemaal vanzelf gaat of een goedgevulde bankrekening oplevert. Je kunt zelfs weerstand bij anderen oproepen omdat je talent per definitie niet mainstream is, Het is uniek en wijkt daarmee van begane paden af. Wie echter zijn talent kent en het bewust durft in te zetten, zendt als vanzelf de juiste signalen uit in zijn omgeving, “Hoe vertrouwder en trouwer je om kunt gaan met je eigenheid en je talent, hoe meer je de mensen aan zult trekken die daar bij passen.” Er vindt bezieling plaats, bij jezelf en bij anderen. Dit is een andere manier van succes, die materieel succes trouwens niet uitsluit. Maar in eerste instantie draagt het bij aan zingeving, je krijgt steeds meer het gevoel dat het ertoe doet wat jij doet. En daar word je wel blij van.” Vaak lieten we ons talent als kind wel zien, maar werd het , omdat het zo ‘anders’ is, de kop in gedrukt en daarmee werd ook de eigenheid ontkend. Als er weinig ruimt voor dat talent was, kun je dat op latere leeftijd nog een plek geven. Het is nooit te laat om je er van bewust te worden wat je talent is en het uit te leven. Er zijn altijd mensen die iets aan jouw talent hebben.”

Talentontwikkeling
Talentontwikkeling is het geleidelijke proces om ons aangeboren talent beter te leren kennen en het steeds bewuster en gerichter in te zetten, in uiteenlopende situaties. Het begint met het kennen van de ‘aard van het beestje’. ‘Wat is het nu waarin ik echt goed ben? Hoe en wanneer uit zich dat, en wat doet dit dan met anderen?’ In de basis-workshops en individuele sessies van Pure Matters staan deze vragen centraal.

Foto: Tony Scales