5 tips voor het verzorgen van een bonsaiboom 

Bonsai boomverzorging is makkelijker dan je zou denken. Bonsai, wat letterlijk “boom in een bak” betekent, is de kunst van het kunstmatig kweken van kleine bomen of struiken. Hoewel deze kunst zijn oorsprong vindt in China, wordt ze vooral geassocieerd met de kleurrijke Japanse geschiedenis. Bonsai’s werden gepopulariseerd door Japanse boeddhistische monniken die een stukje van het buitenleven in hun tempels wilden brengen. Inmiddels is een bonsai boompje kopen overal ter wereld populair, ook in Nederland. Wil je deze plant ook graag aanschaffen? Verzorg de boom dan goed met behulp van de volgende tips! 

Binnen- of buitenplant 

Dit lijkt misschien eenvoudig, maar het niet kennen van de zonlicht-, vochtigheids- en waterbehoeften van je plant is een veelvoorkomende oorzaak van schade. In feite leidt onjuiste verzorging van bonsaibomen vaak tot hun vroegtijdige ondergang. Voordat je andere beslissingen neemt over je bonsaiplant, moet je eerst bepalen of het een binnen- of buitenplant is. Ter referentie: de Chinese iepenbonsai, Ficusbonsai en Juniper-bonsai kunnen zowel als binnen- als buitenplanten gedijen. 

Groeien of kopen

Er zijn twee manieren om een ​​bonsaiboom aan te schaffen: ofwel uit zaad laten groeien of er een kopen. Deze opties heb je vaak ook bij de aankoop van vijverplanten. Het kweken van je eigen bonsai uit bonsaiboomzaden duurt ongeveer 3-5 jaar. Als je er geen tijd of geduld voor hebt, kun je er het beste een kopen. Je kunt een voorgevormde plant kopen of een plant die je moet vormen.

Geef goed water

Net als bij andere planten is de juiste hoeveelheid water essentieel bij de verzorging van een bonsai. Vanwege hun geforceerde geringe hoogte planten we bonsaibomen in ondiepe grond. Hierdoor drogen ze makkelijker uit. Verschillende soorten bonsaiplanten hebben verschillende hoeveelheden water nodig, dus het is het beste om ze afzonderlijk water te geven. Geef een bonsaiplant in de regel water zodra de bovengrond droog is. Sommige soorten hebben echter dagelijks water nodig, houd hier rekening mee zodat je de bonsaiboom goed kunt verzorgen. 

Gebruik indien nodig mest

Bonsaibomen hebben een ondiepe bodem die weinig ruimte biedt voor voedingsstoffen en zuurstof. De meeste soorten hebben dus hoogwaardige bonsaimest nodig om te overleven. De drie belangrijkste componenten voor een goede bonsaimeststof zijn stikstof, fosfor en kalium (NPK). Deze ingrediënten dragen bij aan de algehele gezondheid van een plant en helpen bij de fotosynthese. Ze moeten dus aanwezig zijn voor een optimale groei van je plant. Bemest je planten wekelijks tijdens het groeiseizoen en maandelijks tijdens de winter. Vloeibare meststoffen van hoge kwaliteit zijn gemakkelijk te vinden en gemakkelijk te gebruiken.

Kies de juiste grond

De juiste zorg voor een bonsaiboom omvat specifieke grond die water afvoert maar vocht goed vasthoudt. Gebruik biologische bonsaigrond met componenten die groot genoeg zijn om zuurstof door te laten. De ideale combinatie voor de aarde van je bonsai is er een met Akadama – een gebakken Japanse klei – puimsteen en lavasteen. Deze componenten kunnen gecombineerd worden met organische compost zoals veenmos. Voeg klodders zand toe aan de mix om de drainage van de grond te verbeteren.