5 lekkernijen uit Scandinavië

5 Typisch Scandinavische gerechten. Voor de stevige trek, dat wel.

We denken natuurlijk aan de Zweedse smörgasbord, Deense koekjes en Noorse vis, maar er is meer.

1 – Zweedse balletjes

Zelfgemaakt het lekkerst natuurlijk, alhoewel die van IKEA ook niet te versmaden zijn. Balletjes gehakt, lekker gekruid met ui, nootmuskaat, kaneel en kruidnagel, in een zachte roomsaus (runderbouillon en room). Met veenbessenjam en aardappelpuree erbij doe je het echt op z’n Zweeds.

2 – Noorse roompap

Rømmegrøt eet je bij vlees of vis met boter, kaneel en suiker. Het is een flinke hap die er na een stevige wandeling, schaats- of skitocht wel ingaat. De pap maak je van crème fraîche, bloem en melk. Dat klinkt simpel, maar het is een hele toer om 15 minuten lang de crème fraîche met bloem in een pannetje aan de kook te houden en te roeren en constant het vet eruit te scheppen. Dan nog wat bloem en melk erbij en blijven roeren totdat het een gladde pap is. Klontje boter in een kuiltje, suiker en kanaal erover en dan is het werkelijk smullen.

3 – Drømmekage

Typisch Deens is de cake met kokos. Het recept is standaard met bloem, boter, suiker, eieren en melk, maar met een flinke shot kokos en basterdsuiker er overheen.

4 – Pølser

Ze mogen natuurlijk niet ontbreken: de heerlijke broodjes worst uit Denemarken, die ook de Zweden en Noren niet ongemoeid laten. De worstjes worden niet alleen binnenshuis gegeten, maar vooral buiten in de sneeuw. Je treft in Scandinavië op vele plekken openbare bbq’s aan waar hele families hun worstjes op bereiden als ze onderweg zijn of een wandeling maken. Wil je het zoals zij doen, dan gaat er op het worstenbroodje ook ketchup, komkommer en ui.

5 – Haring

Zeg je Zweden, dan zeg je haring. Niet zoals wij die eten, maar in een marinade. Meng maar eens wat mosterd, zout, suiker en witte wijnazijn met elkaar en voeg er al roerende olie aan toe. Vervolgens voeg je water, dille en de haring toe. Laat het een etmaal in de koelkast staan. Daarna leg je de stukjes haring op roggebrood en wie het helemaal wil afmaken legt er plakjes gekookte ei op.