We houden ervan: met ons mobiele huis op vakantie. Volgend jaar worden wederom meer campers op de weg verwacht. Toch zijn er ook nieuwe trends die het mobiele kamperen een boost zullen geven.
Kamperen doen we nog altijd graag en vooral massaal. Gingen we vroeger op de fiets met een lichtgewicht tent achterop, later kozen we meer en meer voor de kant-en-klare tent die al op de camping volledig ingericht voor je klaarstond. Vervolgens was daar het kamperen bij de boer en weer later was Glamping de trend.
Alle genoemde kampeer-stijlen, want daar mogen we wel van spreken, zijn niet verdwenen. Diehards kiezen nog altijd voor de ‘gewone basic tent’, anderen zweren bij Glamping in een heuse houten hut met tentdoek.
Toch zullen er veel mensen volgend jaar voor een nieuwe manier van kamperen kiezen. Noem ze trendsetters of kampeer-vernieuwers. Het is in ieder geval inspirerend en wie weet ga jij het volgend jaar ook anders doen. Hoe anders? We zetten drie nieuwste trends op een rij.
Kamperen met een busje
Wie meent dat er toch wel een einde is gekomen aan de camper-opmars komt bedrogen uit. Nog altijd worden er enorm veel nieuwe campers aangeschaft. En ook de tweedehandsmarkt loopt als een trein. Volgens experts is het aantal campers dat onze wegen vult, in tien jaar tijd verdubbeld en is het einde nog niet in zicht.
Vooral de buscampers zijn in zwang. Ofwel: het VW-busje. Ze zijn zo populair dat je voor een Volkswagen T6 net zoveel betaalt als voor de grote moderne camper. En die biedt dan ook nog eens minder ruimte en comfort. Daarentegen zijn ze minder log dan die enorme moderne campers waardoor je in Franse straatjes makkelijker manoeuvreert. Bovendien kun je het hele jaar met zo’n busje prima rijden. Daarmee sla je twee vliegen in één klap. En het zijn niet alleen jonge mensen die voor zo’n busje kiezen, ook vijftigplussers zien er de charme van in.
Tent op het dak
Om bij het gemotoriseerde verkeer te blijven, de daktent komt weer terug. Dat was vroeger een manier van kamperen, maar het lijkt weer her-ontdekt. Voor niet al te veel geld koop je een flinke daktent die op heel veel auto’s past. Je klapt deze gemakkelijk uit en kunt hoog en droog de nacht in. Of je er drie weken lang in kunt vertoeven is de vraag, maar voor regelmatig een weekendje weg is deze absoluut een aanrader.
Gezamenlijke camper
Als je meent dat een nieuwe camper niet voor jou is weggelegd, dan is het misschien wel bereikbaar als je deze samen met anderen koopt. Blijft een flink bedrag dat je moet inleggen, maar met hoe meer je bent, hoe bereikbaarder het wordt natuurlijk. Met een, twee of drie anderen een camper van een ton? Dan gaat bij vier eigenaren het aanschafbedrag door vieren en dat brengt het een stuk dichterbij. Er komen immers ook geen kosten bij, behalve de brandstof. Een bijzonder goed bedacht concept van ‘Deelcamper’.
Bovendien belooft het bedrijf dat je na vijf jaar gegarandeerd vijfduizend euro terug krijgt voor jouw deel. Je schijnt allemaal een eigen wc-bril en matras te hebben. Ieder jaar verdeel je de vakantiedagen met elkaar en kunt heerlijk op pad. Via deelcamper.com kun je deze constructie aangaan. Met vrienden, of zelfs met onbekenden, door het bedrijf bij elkaar gezocht.