Onze vlogger Christien is er helemaal klaar voor: de Nijmeegse Vierdaagse. Ze trainde maandenlang om geoefend en sterk vier dagen lang te gaan lopen. Ze maakte vlogs over haar wekelijkse trainingen en tochten en voorzag ze van eerlijk, heerlijk en soms hilarisch commentaar. Maar nu wordt het ‘serious business’. Het is zover, ze gaat ervoor!
Dit jaar wordt Christien zestig jaar en al vroeg lanceerde ze haar plan om dat te vieren door deel te nemen aan deze legendarische wandeltocht. Hoewel ze eerder nooit aan sport heeft gedaan, heeft ze zich de afgelopen maanden in het zweet gelopen en staat ze dinsdag 17 juli als een pro aan de start. Wij wensen Christien super veel succes.
Leuk om te weten:
- Dit jaar is het de Vierdaagse nummer 102 en de finish is altijd op de Via Gladiola.
- Er zijn meerdere routes te lopen.
- Je ontvangt bij de eerste keer deelname het Vierdaagsekruisje, bij een volgende keer krijg je een toevoeging daarbij.
- In 2017 deden er maar liefst bijna 45.000 mensen mee, er mogen maximaal 47.000 mensen deelnemen.
- Ruim 38.000 mensen liepen vorig jaar de tocht uit.
- Er doen dit jaar meer dan 80 nationaliteiten mee.
- Je loopt 30, 40 of 50 kilometer per dag.
- De eerste vierdaagse, in 1909, werd georganiseerd door de Nederlandse Bond voor Lichamelijke Opvoeding. Bij de eerste drie keer van de Vierdaagse kon je starten vanuit dertien verschillende steden in Nederland.
- Militairen mogen 40 kilometer lopen (normaal 50), maar dan is bepakking van tien kilo verplicht. Sjoemelen daarmee lukt niet, want er wordt langs de route regelmatig gewogen. Te weinig gewicht? Dan krijg je een zandzakje extra in je rugzak. Er hebben zich voor dit jaar al bijna 6000 militairen ingeschreven.
- Rennen mag niet. Snelwandelen mag wel.
- In de middeleeuwen schreeuwden de mensen naar gladiatoren in een arena: de dood of de gladiolen. De winnaar kreeg bloemen, gladiolen dus (Gladius betekent in het Latijn: zwaard). De bloem staat voor kracht en overwinning. Ze worden nu bij de finish uitgereikt.
- Tijdens de honderdste Vierdaagse was de oudste deelnemer 93 jaar.
- Ook is er slecht nieuws: in 2006 is er door de enorme hitte iemand overleden. De Vierdaagse werd toen na één dag afgelast.
- Er is een officieel vierdaagse lied: ‘Natuur gaf ons een motor mee van ’t allerbeste merk’.
Wandeltips
- Loop in je eigen tempo. Je zult geoefend hebben, dus houd dat tempo ook aan en laat je niet meeslepen door anderen die harder of langzamer lopen. Dat kost veel meer energie.
- Rust op tijd, maar ook weer niet te lang want dan kun je stijf worden.
- Wandelorganisaties adviseren vooral laagjes kleding aan te trekken. Als wandelaar kun je dan gemakkelijk anticiperen op de weersomstandigheden.
- Goeie schoenen is natuurijk van belang, maar ook het drogen ervan in geval van regen. Anders heb je snel blaren.
- Ter voorkoming van blaren: trek regelmatig droge sokken aan.
- Mocht je blaren hebben, laat die dan zo snel mogelijk behandelen. Dan kun je weer goed door.
- Draag een pet of klep tegen felle zon om het gevaar van een zonnesteek voor te zijn.
- Smeer je goed in met zonnebrand en blijf dat regelmatig doen.
- Eet onderweg goed en start met een goed ontbijt. Dat hoeft niet overmatig veel te zijn, maar wel met de juiste vitaminen en zeker ook koolhydraten. Brood, appelstroop en havermout bijvoorbeeld.
- Drink water, limonade of thee. Drink zoveel dat je eigenlijk geen dorst krijgt.
- Eet ook ’s avonds goed, voor een goed herstel. Koolhydraten voor de energie en eiwitten om de spieren te laten herstellen.