Vrienden hebben een huis gekocht en je kijkt even hoe dat nieuwe huis en de straat eruit zien. Je gaat op vakantie naar een onbekende bestemming en bekijkt alvast waar je terecht komt. Heel normaal: Streetview.
Op 25 mei 2007, twaalf jaar geleden dus nog maar, introduceerde Google als aanvulling op Google Maps en Google Earth de mogelijkheid om 360 graden panoramafoto’s te bekijken op straatniveau. Overigens begon de dienst in de VS en konden wij er in Nederland pas later gebruik van maken. Amsterdam en Rotterdam waren als eerste beschikbaar en in 2009 ook de rest van ons land. De straatfoto’s worden meestal genomen met een camera die bovenop een auto gemonteerd is. Maar soms ook door driewielfietsen, omdat die op meerdere plekken kunnen komen. Of door sneeuwscooters, trolleys en zelfs door mensen met een rugzak op de rug, een zogenaamde ‘trekker’.
Controverse
Niet iedereen is blij met Streetview en er is de nodige kritiek. In Duitsland zijn meerdere rechtszaken geweest van mensen die hun huis niet getoond wilden hebben. Privacy staat daar hoog aangeschreven. Google stuitte op teveel weerstand en haakte af, waardoor een groot deel van dat land niet beschikbaar is en de foto’s die er zijn niet meer geüpdate worden. In 2010 bleek dat Google naast de gemaakte foto’s ook andere gegevens op had geslagen via gescande netwerken onderweg. Het bedrijf werd daarvoor in meerdere landen veroordeeld.
Waterdicht is het systeem niet
De foto’s kunnen ook echt een behoorlijke inbreuk betekenen op de persoonlijke privacy, bijvoorbeeld omdat er mensen op de foto’s te zien zijn die naakt zonnebaden, een prostitué oppikken of waarvan de auto voor een huis staat van een minnares. En inbrekers kunnen vooraf beter hun doel uitzoeken, al is er in 2008 juist een straatroof in Groningen opgelost door de beelden van Streetview. Het schijnt inmiddels makkelijker te zijn om de foto’s te laten verwijderen of te blurren (wazig maken), maar waterdicht is het systeem niet. Wel is de resolutie van de foto’s in de loop van de jaren verlaagd, zodat gezichten minder goed te zien zijn.
Nine eyes
De Google-auto’s pikken dus enorm veel beelden op. De Canadese Jon Rafman verzamelt de meest bijzondere. Zijn fotoproject heet The Nine Eyes of Google Streetview, verwijzend naar de camera met negen lenzen die gebruikt wordt. Bekijk hier de bijzondere verzameling foto’s; van diefstallen en schokkende mishandelingen tot mooie natuurbeelden en hilarische shots.